Ruud Lubbers

Nieuws

16 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Hoe dominee Otto Grevink Ruud Lubbers herinnert

Deze week overleed oud-premier Ruud Lubbers op 78-jarige leeftijd. Hij was de premier van de jeugd van dominee Otto Grevink. Op zijn weblog legt de 'internetpastor' van MijnKerk.nl uit hoe hij Lubbers herinnert.

Grevink: "Na zijn minister-presidentschap herinner ik me Ruud Lubbers als een warm pleitbezorger voor vluchtelingen en het klimaat. (...) Wijsheid komt blijkbaar met de jaren, dacht ik dan. Of: als je niet meer in centrum van de macht staat, zie je soms beter hoe de wereld eraan toe is. Dan kun je je invloed alsnog gebruiken om dingen recht te zetten, of meer werk ergens van te maken waar je eerder niet aan toe kwam. Wijsheid is ook in de Bijbel iets van een oudere generatie. 

Lubbers was een no-nonsense politicus, en geloof speelde in het openbaar bij hem geen rol. Dat maakte het christelijke profiel wat vager, en wellicht ook wat minder herkenbaar. Of dat erg is weet ik niet. Het was wel kenmerkend aan de politiek van Lubbers, die daarmee een kind van zijn ontkerkelijkende tijd was. Dat uitgerekend hij dan de premier was die paus Johannes Paulus II in Nederland ontving, kon dan toch ook weer niet verhullen waar zijn roots lagen.

Lubbers klapte nogal eens uit de school over wat hij met de koningin besprak, herinner ik me ook van de laatste keer dat hij informateur was. En dat gaf niet. Dat was Lubbers. De vriend van de koningin. Het is goed voor mensen die eenzaam in hun vak staan dat ze iemand dichtbij hebben die hen begrijpt. Echte vrienden zijn belangrijk."

Lees hier het volledige commentaar van ds. Otto Grevink.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher