Ds. Jac. Westland

God

16 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van de jubilerende ds. Jac. Westland

"Dat ik veertig jaar gemeentepredikant mocht zijn, maakt me dankbaar," zegt ds. Jac. Westland. Het voor hem een belangrijke roeping om te zoeken naar verbinding in de gemeente. De emeritus-predikant uit Putten kijkt terug in De Waarheidsvriend. We zetten vijf uitspraken op een rijtje.

  • "In de eerste jaren van mijn predikantschap werd de groep van gelovigen nog wel apart aangesproken: ‘Er is nog wel volk hier...’ Er was onderscheid tussen de echte gelovigen en de meelevende rand eromheen. Dat is veranderd. De gemeente wordt smaller. De brede rand zie je op de meeste plaatsen ’s zondags niet meer in de kerk."
  • "Ons godsbeeld is anders geworden. Er is minder verwondering over wie God is. (...) Een gemakkelijke vorm van geloof siepelt de gemeenten binnen. Niet te moeilijk doen; God houdt van je. Zoals we de strijd om het bestaan niet meer kennen, zo zijn we de strijd om God voorbij. Alles is prettig, vanzelfsprekend. God mag dat laatste beetje dat we nog nodig hebben eraan toevoegen."
  • "Als lid van een Samen op Wegwerkgroep in Kampen verbaasde ik me over een gereformeerde ouderling die vond: we zijn nu beter, progressiever, tot het juiste inzicht gekomen. Hij was exponent van een bepaalde sfeer die ontstaan was dat je vooral progressief moest zijn, niet de indruk geven dat je behoudend bent. Alsof je nog een paar dingen achter je moet laten om echt los te kunnen gaan. Een merkwaardige reactie op een handhaven van waarheid en belijdenis die te wellicht krampachtig geweest is en niet vanuit bevinding en innerlijk overtuiging."
  • "Veel dingen uit de Vroege Kerk zijn voor vandaag leerzaam. Ook toen stonden christenen onder druk van allerlei machten en vormden ze een minderheid. ‘Ze wonen in hun eigen land, maar zijn vreemdelingen’, lezen we in de brief aan Diognetus (ca. 150). ‘Ze vertoeven op aarde, maar zijn thuis in de hemel.’ Daar kunnen we van leren. We hebben het allemaal goed. Ben ik bereid om alles wat ik hier heb op te geven? Hoe vaak ben ik bezig met de toekomst van de Heere Jezus Christus?"
  • "We genieten vandaag veel van het leven, maar geniet ook van God, van Zijn toekomst. Dat hele gevoel van de zonde, die je altijd meesleept en waarmee je de Heere altijd tekort doet, dat zal dan voorbij zijn. Alles zal zuiver zijn. Het licht van God zal ons omgeven. Alle ellende in de wereld zal weg zijn, alle onkunde, verwijdering in kerken. Dat is iets om naar uit te zien."

Het volledige interview met ds. Jac. Westland is te lezen in De Waarheidsvriend. Klik hier om De Waarheidsvriend te ontvangen.

Reacties

D
Ik herken me geheel in de punten die ds Westland hier aanreikt.Zelf ook al ruim 40 jaar predikant zie ik ook deze verschillen met eertijds. Als CGK-predikant hadden we uiteraard minder rand dan de volkskerk.Maar het is toch vroeger en nu steeds weer nodig te onderscheiden waar het op aankomt. De 5 wijze(ware gelovigen in slaap) en de 5 dwaze (onbekeerde)meisjes gaan nog steeds naar de kerk. Nog steeds de oproep: bekeert u.

Als emeriti mogen we nog steeds het Woord verkondigen. Gode zij lof!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher