Jan Dirk van Nifterik

God

16 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Hoe je met zakken potgrond vervolgde christenen kunt helpen

Voor christenen in landen als Pakistan, Irak en Oeganda is het bijna onmogelijk om een Bijbel aan te schaffen. Om die reden startte Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) de jaarlijkse potgrondactie ‘Plant een Bijbel’. Christenen in Nederland kunnen met twee zakken potgrond vervolgde christenen helpen aan een Bijbel, vertelt Jan Dirk van Nifterik, directeur van HVC.

Stichting Hulp Vervolgde Christenen is wereldwijd actief op plaatsen waar Christus-belijden onderdrukking, armoede en afwijzing tot gevolg heeft. HVC biedt vervolgde christenen gerichte geestelijke en praktische ondersteuning.

Voor elke twee verkochte zakken potgrond kan HVC een Bijbel schenken aan een vervolgde christen. De potgrond kan tot 24 februari 2018 besteld worden via deze speciale actiewebsite. Het zijn 40 liter zakken kwaliteitspotgrond, voor € 4,50 per zak. Bestellingen kunnen dan op 10 maart 2018 bij één van de meer dan 90 afhaalpunten worden opgehaald. Door mee te doen aan de potgrondactie helpen deelnemers Gods Woord te planten in landen waar christenen leven in armoede en vervolging.

Hoe komen Bijbels terecht in het buitenland?
“De Bijbels worden vaak gedrukt in de landen zelf. In Oeganda heb ik vorig jaar persoonlijk Bijbels mogen overhandigen aan predikanten. Dat was hard nodig omdat de Bijbels waar zij over beschikten oud en versleten waren. Gelet op hun levenssituatie is dat niet zo vreemd. De predikanten met wie ik sprak lopen met hun Bijbel door vluchtelingenkampen, ook in het regenseizoen. Om die reden hebben we gekozen voor Bijbels met een afsluitbare cover. Vorig jaar hebben we in totaal bijna negenduizend Bijbels kunnen verspreiden. Naast Bijbels verspreiden we ook veel evangelisatie- en kinderlectuur.”

"In Irak en Zuid-Soedan zijn in de afgelopen jaren duizenden christenen op de vlucht geslagen. Daardoor zijn ze bijna alles kwijtgeraakt. Dat geldt ook voor hun Bijbel."

Hoe gevaarlijk is het om christelijke lectuur te verspreiden?
“In delen van landen als India en Nepal is het actief verspreiden van christelijk materiaal verboden vanwege antibekeringswetten. Maar dat geldt niet voor bijvoorbeeld Oeganda en Noord-Irak. In het wilde weg Bijbels verspreiden is overigens niet onze manier van werken. Dat kan gevaarlijk zijn, vanwege extremistische groeperingen. In het noorden van Pakistan gaan evangelisten bijvoorbeeld voorzichtig te werk. Ze bouwen eerst jarenlang vriendschappen op om vervolgens in het geheim een Bijbel te geven aan mensen die geïnteresseerd zijn. We vinden het ook belangrijk dat mensen ergens terecht kunnen met vragen over de Bijbel, we bieden dominees speciale trainingen aan.”

Hoe proberen overheden/groeperingen te voorkomen dat christenen Bijbels in handen krijgen?
“In veel landen waar wij actief zijn is de Bijbel geen verboden boek. Christenen ervaren daar met name tegenstand vanuit de maatschappij, zoals vanuit hindoegroeperingen. Moslims en hindoes die zich bekeren tot het christendom lopen vooral gevaar om door hun familie verstoten te worden. Kerkelijke gemeenten en individuele christenen worden lastiggevallen, bedreigd en aangevallen. Het gebeurt regelmatig dat er in India evangelisatiediensten worden verstoord. In een land als Noord-Korea is de Bijbel wel strikt verboden. Toch zijn er Bijbels beschikbaar in het communistische land.”

Waarom is een actie als ‘Plant een Bijbel’ noodzakelijk voor lokale gelovigen?
“Armoede is één van de belangrijkste aspecten. In landen als India en Oeganda is het inkomen zo laag dat niet alle gezinsleden een eigen Bijbel kunnen aanschaffen. In Irak en Zuid-Soedan zijn in de afgelopen jaren duizenden christenen op de vlucht geslagen. Daardoor zijn ze bijna alles kwijtgeraakt. Dat geldt ook voor hun Bijbel. Dankzij de actie ‘Plant een Bijbel’ is de financiering al geregeld, zodat we de Bijbels als schenking kunnen uitdelen.”

"Hij bestudeerde de Bijbel om meer te weten te komen over christenen en om te weten hoe hij ze kon bestrijden. Tijdens het lezen werd hij geraakt door het Evangelie."

Vorig jaar heb je diverse landen bezocht. Wat vertelden christenen over hoe belangrijk de Bijbel voor hen is?
“Als je een Bijbel krijgt om je te verdiepen in Gods Woord is dat een enorme bemoediging. Bovendien gaat er een geweldige kracht uit van de Schrift. Ik herinner mij een Jezidi-meisje die ik sprak tijdens mijn reis naar Irak. Ze leerde de Heere Jezus kennen door in de Bijbel te lezen die ze van christenen had gekregen.”

Jan Dirk wijst ook op een lokale projectleider van het HVC-project in Bangladesh. “Hij bestudeerde de Bijbel om meer te weten te komen over christenen en om te weten hoe hij ze kon bestrijden. Tijdens het lezen werd hij geraakt door het Evangelie. Soortgelijke verhalen heb ik in het werkveld vaker gehoord. Er zit kracht in het Woord van God.

In vluchtelingenkampen leven veel mensen zonder toekomstperspectief. Sommigen vervelen zich de hele dag. Mensen zijn op zoek naar de zin van het leven. Er is dus een grote voedingsbodem om het Evangelie te verspreiden.” De directeur benadrukt dat de stichting niet alleen geestelijk voedsel uitdeelt, maar ook voorziet in de eerste levensbehoefte: eten en drinken. “In die zin voorzien we dus in de geestelijke én lichamelijke honger van mensen.”

Klik hier voor meer informatie over de potgrondactie ‘Plant een Bijbel’.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Vijf inspirerende uitspraken van ds. P. L. de Jong

"Laten we ophouden met zaniken over de kerk." Ds. P. L. de Jong houdt van de kerk en in dit boek opent hij zijn hart over dit onderwerp. Hij blikt terug en vooruit, en deelt met ons hoe kerkelijke wendingen ook persoonlijke halteplaatsen werden. Het Reformatorisch Dagblad en Nederlands Dagblad spraken met hem. We zetten een aantal uitspraken op een rijtje. "Laten we ophouden met zaniken over de kerk. Dat is een belangrijke emotie die in het verhaal terugkomt. We moeten niet verongelijkt doen over secularisatie, het christendo...

'Steeds minder enthousiasme voor landelijke fusie ChristenUnie en SGP'

De animo onder raadsleden van ChristenUnie en SGP voor een landelijke fusie is het afgelopen decennium gedaald. Dat blijkt uit een recent gehouden enquête van het Reformatorisch Dagblad onder 289 raadsleden van die partijen.  In 2006 achtte 55 procent van de CU-raadsleden een landelijke fusie tussen CU en SGP nog (zeer) wenselijk. Nu is dat aandeel gezakt naar 42 procent. Dezelfde trend is zichtbaar binnen de SGP. In 2006 zag 33 procent van de SGP-raadsleden brood in een fusie met de CU. Nu ziet nog 22 procent van de S...
Vakanties
Hier adverteren?

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...

J. van Vulpen aanvaardt beroep CGK Urk (Maranatha)

J. van Vulpen verhuist binnenkort naar Urk. De kandidaat uit Kesteren heeft een beroep van de christelijke gereformeerde Maranathakerk aanvaard.Na het vertrek van ds. C. P. de Boer naar Sliedrecht zocht de kerk naar een opvolger. Van Vulpen bedankte voor een beroep uit Genemuiden. De cgk in Genemuiden is vacant sinds het vertrek van dr. A. Huijgen in 2013. Huijgen nam afscheid om docent aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn te worden.CIP.nl bezocht ds. C. P. de Boer in 2016: "Niet iedere dominee overleeft...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

In 5 stappen naar een missionaire leefgemeenschap

Toen Ewout en Ali van Oosten pas getrouwd waren, woonden ze in een dichtbevolkt stukje Nederland, met 12.000 mensen bij elkaar op twee vierkante kilometer, in hoge flats. Ondanks deze fysieke nabijheid leefden de bewoners - met 100 verschillende nationaliteiten - geïsoleerd van elkaar. Ook al liepen mensen samen naar de lift en zeiden ze 'hallo' en 'dag', ze maakten nooit echt contact. "Dat moet anders kunnen", dacht Ewout. Fast forward naar nu: Ewout en Ali leven samen met anderen in de missionaire leefgemeenschap TASTE!...

Waarom christenpolitici zich soms voelen als Mozes en Daniël

Het zal je niet ontgaan zijn: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Een belangrijke dag waarop je kunt kiezen wie jouw stem – letterlijk – vertegenwoordigt in jouw gemeente. Hoewel het soms niet zo lijkt, worden er hele belangrijke dingen besproken. Denk eens aan de zorg voor je oma, genoeg groen in je stad en voldoende werk voor iedereen. Maar – vaak in de grotere steden – gaat het ook over de kloven in de samenleving. Kloven die daar vaak extra breed lijken te zijn. Denk aan radicalisering, vluchtelingen...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Tommy Wieringa: "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in"

Tommy Wieringa is naar eigen zeggen de meest gelovige ongelovige van Nederland. Want God mag wat hem betreft dan dood zijn, het christendom is dat niet. Zondagavond was hij te zien in een nieuwe aflevering van Adieu God? "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in," vertelt hij. Bekijk een fragment en klik hier voor het volledige gesprek met Wieringa:

De verspreiding van Gods Woord: Geen negen tot vijf baan

Zelf kwam hij “tot levend geloof” op zijn 19e. Nu zet hij zich in om met Bible League wereldwijd Gods Woord te verspreiden. Directeur Rick van Heusden (32) zegt over zijn werk: “Dit gaat veel dieper dan alleen een arbeidsovereenkomst met je werkgever.” Sinds de zomer van 2017 is hij directeur van Bible League. Daarvoor was hij al geruime tijd actief in het management van de Bijbelverspreidingsorganisatie. Het Evangelie kreeg Van Heusden met de paplepel ingegoten. “Ik ben christelijk opgevoed en in mijn tienerjare...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher