Jan Dirk van Nifterik

God

16 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Hoe je met zakken potgrond vervolgde christenen kunt helpen

Voor christenen in landen als Pakistan, Irak en Oeganda is het bijna onmogelijk om een Bijbel aan te schaffen. Om die reden startte Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) de jaarlijkse potgrondactie ‘Plant een Bijbel’. Christenen in Nederland kunnen met twee zakken potgrond vervolgde christenen helpen aan een Bijbel, vertelt Jan Dirk van Nifterik, directeur van HVC.

Stichting Hulp Vervolgde Christenen is wereldwijd actief op plaatsen waar Christus-belijden onderdrukking, armoede en afwijzing tot gevolg heeft. HVC biedt vervolgde christenen gerichte geestelijke en praktische ondersteuning.

Voor elke twee verkochte zakken potgrond kan HVC een Bijbel schenken aan een vervolgde christen. De potgrond kan tot 24 februari 2018 besteld worden via deze speciale actiewebsite. Het zijn 40 liter zakken kwaliteitspotgrond, voor € 4,50 per zak. Bestellingen kunnen dan op 10 maart 2018 bij één van de meer dan 90 afhaalpunten worden opgehaald. Door mee te doen aan de potgrondactie helpen deelnemers Gods Woord te planten in landen waar christenen leven in armoede en vervolging.

Hoe komen Bijbels terecht in het buitenland?
“De Bijbels worden vaak gedrukt in de landen zelf. In Oeganda heb ik vorig jaar persoonlijk Bijbels mogen overhandigen aan predikanten. Dat was hard nodig omdat de Bijbels waar zij over beschikten oud en versleten waren. Gelet op hun levenssituatie is dat niet zo vreemd. De predikanten met wie ik sprak lopen met hun Bijbel door vluchtelingenkampen, ook in het regenseizoen. Om die reden hebben we gekozen voor Bijbels met een afsluitbare cover. Vorig jaar hebben we in totaal bijna negenduizend Bijbels kunnen verspreiden. Naast Bijbels verspreiden we ook veel evangelisatie- en kinderlectuur.”

"In Irak en Zuid-Soedan zijn in de afgelopen jaren duizenden christenen op de vlucht geslagen. Daardoor zijn ze bijna alles kwijtgeraakt. Dat geldt ook voor hun Bijbel."

Hoe gevaarlijk is het om christelijke lectuur te verspreiden?
“In delen van landen als India en Nepal is het actief verspreiden van christelijk materiaal verboden vanwege antibekeringswetten. Maar dat geldt niet voor bijvoorbeeld Oeganda en Noord-Irak. In het wilde weg Bijbels verspreiden is overigens niet onze manier van werken. Dat kan gevaarlijk zijn, vanwege extremistische groeperingen. In het noorden van Pakistan gaan evangelisten bijvoorbeeld voorzichtig te werk. Ze bouwen eerst jarenlang vriendschappen op om vervolgens in het geheim een Bijbel te geven aan mensen die geïnteresseerd zijn. We vinden het ook belangrijk dat mensen ergens terecht kunnen met vragen over de Bijbel, we bieden dominees speciale trainingen aan.”

Hoe proberen overheden/groeperingen te voorkomen dat christenen Bijbels in handen krijgen?
“In veel landen waar wij actief zijn is de Bijbel geen verboden boek. Christenen ervaren daar met name tegenstand vanuit de maatschappij, zoals vanuit hindoegroeperingen. Moslims en hindoes die zich bekeren tot het christendom lopen vooral gevaar om door hun familie verstoten te worden. Kerkelijke gemeenten en individuele christenen worden lastiggevallen, bedreigd en aangevallen. Het gebeurt regelmatig dat er in India evangelisatiediensten worden verstoord. In een land als Noord-Korea is de Bijbel wel strikt verboden. Toch zijn er Bijbels beschikbaar in het communistische land.”

Waarom is een actie als ‘Plant een Bijbel’ noodzakelijk voor lokale gelovigen?
“Armoede is één van de belangrijkste aspecten. In landen als India en Oeganda is het inkomen zo laag dat niet alle gezinsleden een eigen Bijbel kunnen aanschaffen. In Irak en Zuid-Soedan zijn in de afgelopen jaren duizenden christenen op de vlucht geslagen. Daardoor zijn ze bijna alles kwijtgeraakt. Dat geldt ook voor hun Bijbel. Dankzij de actie ‘Plant een Bijbel’ is de financiering al geregeld, zodat we de Bijbels als schenking kunnen uitdelen.”

"Hij bestudeerde de Bijbel om meer te weten te komen over christenen en om te weten hoe hij ze kon bestrijden. Tijdens het lezen werd hij geraakt door het Evangelie."

Vorig jaar heb je diverse landen bezocht. Wat vertelden christenen over hoe belangrijk de Bijbel voor hen is?
“Als je een Bijbel krijgt om je te verdiepen in Gods Woord is dat een enorme bemoediging. Bovendien gaat er een geweldige kracht uit van de Schrift. Ik herinner mij een Jezidi-meisje die ik sprak tijdens mijn reis naar Irak. Ze leerde de Heere Jezus kennen door in de Bijbel te lezen die ze van christenen had gekregen.”

Jan Dirk wijst ook op een lokale projectleider van het HVC-project in Bangladesh. “Hij bestudeerde de Bijbel om meer te weten te komen over christenen en om te weten hoe hij ze kon bestrijden. Tijdens het lezen werd hij geraakt door het Evangelie. Soortgelijke verhalen heb ik in het werkveld vaker gehoord. Er zit kracht in het Woord van God.

In vluchtelingenkampen leven veel mensen zonder toekomstperspectief. Sommigen vervelen zich de hele dag. Mensen zijn op zoek naar de zin van het leven. Er is dus een grote voedingsbodem om het Evangelie te verspreiden.” De directeur benadrukt dat de stichting niet alleen geestelijk voedsel uitdeelt, maar ook voorziet in de eerste levensbehoefte: eten en drinken. “In die zin voorzien we dus in de geestelijke én lichamelijke honger van mensen.”

Klik hier voor meer informatie over de potgrondactie ‘Plant een Bijbel’.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher