Katholieke kerk

Nieuws

15 februari 2018 door ZEMBLA

Maatregelen tegen 14 priesters na meldingen seksueel misbruik van minderjarigen

Sinds 2010 heeft de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland twaalf priesters geschorst en twee priesters uit hun ambt ontheven na meldingen over seksueel misbruik van minderjarigen. Dat zegt de RKK op vragen van ZEMBLA. Het is voor het eerst dat concrete cijfers bekend worden gemaakt over maatregelen tegen misbruikende priesters. Volgens een woordvoerder van de RKK zijn de geschorste en ontheven priesters niet meer pastoraal actief.

De RKK laat weten aan ZEMBLA dat ze de afgelopen jaren een preventiebeleid heeft ontwikkeld, vanuit het leerproces dat de Rooms-Katholieke Kerk heeft doorgemaakt sinds 2010. Oud-commissie voorzitter Deetman onderschrijft dat veel van de aanbevelingen zijn overgenomen. Volgens de richtlijnen moet er nu bij vermoeden van strafbare feiten, aangifte worden gedaan tegen priesters. Ook schrijven ze voor dat na een overplaatsing naar een nieuwe parochie, priesters antecedentenverklaringen moeten overleggen en een verklaring van een bisschop of een hogere overste dat hij zich nooit schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik.

Uit de cijfers van de RKK blijkt dat er tussen 2000 en 2010 twee priesters werden geschorst en een priester werd ontheven na meldingen van seksueel misbruik. Uit de ZEMBLA-uitzending ‘Misbruik in de kerk’ van februari 2017 blijkt hoe moeilijk de slachtoffers het hebben gehad of nog steeds hebben.

Bekijk een preview van de ZEMBLA-uitzending en klik hier voor meer informatie:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher