Belasting

Nieuws

15 februari 2018 door Jeffrey Schipper

SGP en ChristenUnie opnieuw bezorgd over positie eenverdieners

Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief flink meer belasting gaan betalen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. Politiek leiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) uiten hun bezorgdheid.

"Of we als SGP niet moe worden om het onrecht van de eenverdieners aan te kaarten? Zeker niet!," laat de SGP-leider weten via Twitter. "Vandaag vragen we een debat aan over deze kwestie. Het kán en moet anders!" ChristenUnie-leider Segers voegt toe: "De groeiende ongelijkheid tussen gezinnen met één en die met twee inkomens is onrechtvaardig. Dit kabinet remt deze ontwikkeling, maar nieuw en groter fiscaal onrecht dreigt."

Peter Schalk van de christelijke vakorganisatie RMU vindt het nieuws werkelijk ongehoord. "Al jarenlang wordt erop gehamerd dat de belastingdruk voor eenverdieners oneerlijk is. Dit CPB-rapport bevestigt dit beeld en laat zien dat de overheid met haar fiscale afstraffingen ver doorgeschoten is. Waarom bemoeit de overheid zich met de verdeling van werk en zorg binnen het gezin?"

Berekeningen wijzen uit dat de belastingdruk voor eenverdieners in de toekomst zelfs hoger wordt dan die voor tweeverdieners, schrijft het ANP. Dit laatste is opmerkelijk, zegt het CPB. Eenverdieners hebben immers een lager bruto-inkomen. Ook als gekeken wordt naar wat efficiënt is, dan loopt het huidige fiscale beleid tegen de grens aan, constateert het bureau. ''Een hogere belasting voor eenverdieners met jonge kinderen kost de overheid inmiddels zelfs geld.''

Klik hier voor het volledige rapport van het CPB.

Zie ook: Radio-discussie: Is het terecht dat eenverdieners meer belasting betalen dan tweeverdieners?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher