Afrin

Nieuws

14 februari 2018 door Arij Heijboer

Nederland moet zich onmiddellijk distantiëren van Turks offensief in Afrin

Nederland moet per direct afstand nemen van de Turkse acties in Afrin. De Turkse luchtmacht bombardeerde zaterdag 20 januari enkele doelwitten in de Syrische grensregio Afrin. Turkije richt zich met deze operatie op de YPG.

De YPG staat voor Koerdische volksbeschermingseenheden met als voornaamste doel het stichten van een autonome Koerdische staat. Volgens Koerdische berichtgeving werden er tientallen burgers gedood, ook vielen er slachtoffers aan Turkse zijde . Turkije gaat over lijken om puur politieke redenen. Tevens brengt Turkije de eenheid binnen de NAVO in gevaar door het offensief. De Nederlandse regering moet daarom het offensief luid en duidelijk veroordelen. Ook moet de Nederlandse regering zich hard gaan maken voor een veroordeling door de NAVO.

Burgerdoden
SGP-jongeren keurt het offensief allereerst af vanwege het feit dat er onschuldige burgers zijn gedood en geterroriseerd. De Turkse regering heeft hierdoor getoond dat haar politieke doelstellingen een hogere prioriteit hebben dan het ontzien van mensenlevens. De Nederlandse regering moet daarom direct afstand nemen van deze immorele attitude die de Turkse regering aanneemt.

Eenheid binnen de NAVO
Turkije heeft voorafgaand aan het offensief groen licht gekregen van de Russische regering, zo beweerde de Turkse president Tayyip Erdogan maandag 22 januari in een toespraak . Voor het bombardement zouden Russische militairen heimelijk zijn vertrokken, zo berichten diverse media. Het Kremlin ontkent dit echter stellig . Het is een zeer bedachtzame diplomatieke zet van de Russische president Poetin om Turkije vrij spel te geven in Noord-Syrië. Door Turkije en de Verenigde Staten tegen elkaar uit te laten spelen kan hij de Russische invloedsfeer ongebreideld vergroten. De Turkse president Erdogan laat zien het niet zo nauw te nemen met de eenheid binnen de NAVO. Ook daarom is het van belang dat hier een tegengeluid aan verbonden wordt.

Door de bombardementen, voorafgaand aan het offensief, heeft Turkije laten zien het niet zo nauw te nemen met burgerslachtoffers. Turkije gedraagt zich de afgelopen tijd onvoorspelbaar en dit heeft nadelige gevolgen voor de eenheid binnen de NAVO. Tijdens operatie Eufraat-schild in augustus 2016 werd de Koerdische YPG ook al bestookt door het Turkse leger . Deze twee redenen geven SGP-jongeren voldoende grond de Nederlandse regering op te roepen om het Turkse offensief te veroordelen.

Arij Heijboer is commissielid Internationaal bij SGP-jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher