Israël zal leven!

God15 februari 2018 Dirk van Genderen
Joodse volk

Onlangs las ik dat het aantal Joodse mensen in Israël dat gelooft in de Heere Jezus, de Messias, inmiddels wordt geschat op rond de 30.000. Het zijn niet alleen de immigranten waardoor dat aantal stijgt, maar ook doordat mensen in Israël tot geloof komen. God werkt. Het zijn de ritselingen, die zullen uitlopen op Romeinen 11:26 – ‘En zo zal heel Israel zalig worden’.

De profeet Ezechiël schrijft daar zo prachtig over in hoofdstuk 37. Ik ben er vast van overtuigd dat hij hier verwijst naar gebeurtenissen die zullen plaatsvinden in de laatste periode voor de wederkomst van de Heere Jezus, of misschien wel zo ongeveer tijdens deze wederkomst.

En zeker, een eerste vervulling van deze profetieën in Ezechiël 37 vond plaats tijdens de terugkeer uit de ballingschap, ten tijde van Ezra en Nehemia, maar toen was het niet zo dat het hele volk in het land Israël werd gebracht, evenmin als heel het volk tot geloof kwam door het werk van de Heilige Geest. Dat zal bij de vervulling van deze profetie wel zo zijn! Het is een werk dat de Heere doet!

We zien de Bijbelse profetieën voor onze ogen werkelijkheid worden.

‘Er ontstond een geluid zodra ik profeteerde, en zie, een gedruis! De beenderen kwamen bij elkaar, elk been bij elkaar, elk been bij het bijbehorende been.
En ik zag, en zie, er kwamen pezen op, er kwam vlees op en Hij trok er een huid overheen, maar er was geen geest in hen.

En Hij zei tegen mij: ‘Profeteer tegen de Geest: Zo zegt de Heere HEERE: Geest, kom uit de vier windstreken en blaas in deze gedoden, zodat zij tot leven komen.
Ik profeteerde zoals Hij mij geboden had. Toen kwam de Geest in hen en zij kwamen tot leven. Zij gingen op hun voeten staan, een zeer, zeer groot leger’ (Ezechiël 37:7-10).

Op tal van plaatsen in het Oude Testament wordt de terugkeer van het Joodse volk naar hun eigen thuisland geprofeteerd. Inmiddels telt Israël bijna 9 miljoen inwoners, waarvan de overgrote meerderheid Joods is. We zien de Bijbelse profetieën voor onze ogen werkelijkheid worden. Hoe is het toch mogelijk dat velen – ook christenen – hier geen vervulling van Bijbelse profetie in zien? Dat ontken je toch dit grote werk van de God van Israël, Die in Christus ook onze God is.

Uit de hierboven geciteerde woorden uit Ezechiël 37 blijkt duidelijk dat de terugkeer van het Joodse volk vanuit de hele wereld naar hun thuisland Israël ten diepste Gods werk is. De Geest blaast in de gedoden, zodat zij tot leven komen en bijeen gevoegd worden tot een zeer groot leger. De Geest maakt hen wakker, om op pad te gaan naar Israël. En zeker, Hij kan daar anderen voor inschakelen, maar het is niet ons werk, maar Zijn werk. Jesaja 62 roept ons ertoe op niet te zwijgen, maar de Heere voortdurend te herinneren aan Zijn belofte om Jeruzalem te grondvesten en te stellen tot een lof op aarde (vers 7).

De beenderen waarover in Ezechiël 37 wordt gesproken, zijn het hele huis van Israël. Lees maar.
‘Toen zei Hij tegen mij: Mensenkind, deze beenderen zijn heel het huis van Israël. Zie, ze zeggen: Onze beenderen zijn verdord en onze hoop is vergaan, wij zijn afgesneden!
Profeteer daarom, en zeg tegen hen: Zo zegt de Heere HEERE: Zie, Ik zal uw graven openen en Ik zal u uit uw graven doen oprijzen, Mijn volk, en Ik zal u brengen in het land van Israël.
Dan zult u weten dat Ik de HEERE ben, als Ik uw graven open en als Ik u uit uw graven doe oprijzen.
Ik zal Mijn Geest in u geven, u zult tot leven komen en Ik zal u in uw land zetten. Dan zult u weten dat Ik, de HEERE, dit gesproken en gedaan heb, spreekt de HEERE' (Ezechiël 37:11-14).

Het raakt mij telkens weer wanneer ik lees of hoor dat Joodse mensen tot geloof in de Heere Jezus komen. Het zijn de ritselingen, die de grote oogst aankondigen, de dag dat heel Israël zalig zal worden.

Het herstel van Israël werd al meer dan 2500 jaar geleden voorzegd en wij zien het voor onze ogen gebeuren. God brengt Zijn volk thuis. In de vorige eeuw begon de terugkeer meer vorm te krijgen. Allerlei besluiten over het grondgebied van Israël speelden daarin een rol, zoals de Balfour Declaration (1917), de San Remo conferentie (1920) na de Eerste Wereldoorlog, de verklaring van de Volkerenbond (1922), de VN-resolutie over de stichting van de nieuwe staat (1947) en de Onafhankelijksverklaring (1948).

Gods Geest begon de geest van het Joodse volk, dat verspreid leefde over de hele wereld, wakker te maken, om op te staan uit hun ‘graven’, de plaatsen waar ze terecht gekomen waren buiten hun thuisland.
Na de verschrikkelijke moord op ruim 6 miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog, waren er in 1948 naar schatting nog 10 miljoen Joden wereldwijd over, van wie er toen 600.000 in Israël woonden. Van deze 600.000 Joden in Israël, waren er, voor zover bekend, maar 23 die in de Heere Jezus, de Messias – Jeshua zoals zij zeggen – geloofden.
Er waren in 1948 nog geen Messiasbelijdende gemeenten. Wel waren er enkele kerken, maar dan wel van een paar zendelingen.

In 1989 telde de Joodse bevolking in het land 3,5 miljoen mensen. Het aantal Messiasbelijdende gelovigen werd toen geschat op 1200, die samenkwamen in 30 gemeenten.
Tien jaar later, in 1999, woonden er 4,8 miljoen Joden in Israel, waren er 81 Messiasbelijdende gemeenten en werd het aantal gelovigen geschat op 5000.

In 2017 is het aantal Joden in Israël gegroeid tot meer dan 7 miljoen, op een totale bevolking van ruim 9 miljoen. Verspreid over het land zijn er volgens het Israel College of the Bible inmiddels meer dan 300 gemeenten, terwijl er naar schatting rond de 30.000 Messiasbelijdende Joden in Israël wonen.

De Joodse organisatie ‘One for Israel’ wil alle Joodse mensen vertellen over de Heere Jezus, de Messias, Die al gekomen is en spoedig terug zal komen naar deze aarde. Ze gebruiken daarvoor onder meer getuigenissen van Messiasbelijdende Joden, die via internet te bekijken zijn. Deze getuigenissen, in het Hebreeuws, zijn inmiddels in totaal al meer dan 14 miljoen keer bekeken.
In mijn nieuwsbrief kunt u af en toe zo’n getuigenis lezen. Het raakt mij telkens weer wanneer ik lees of hoor dat Joodse mensen tot geloof in de Heere Jezus komen. Het zijn de ritselingen, die de grote oogst aankondigen, de dag dat heel Israël zalig zal worden (Romeinen 11:26), de dag dat de Geest over hen zal worden uitgestort (Ezechiël 37:14).

De groeiende Messiasbelijdende gemeenschap in Israel is een teken van hoop.

Ik geloof dat de volken een rol spelen in de bekering van Israël, in het tot leven komen van de beenderen van het huis van Israël. Het Evangelie van het Koninkrijk moet immers in heel de wereld gepredikt worden tot een getuigenis van alle volken, inclusief degenen die tot het Joodse volk behoren.

In Ezechiël 37:9 moet de profeet profeteren tot de Geest, om vanuit de vier windstreken te komen en in de gedoden te blazen, zodat ze levend worden. De ‘vier windstreken’ staan voor de ‘gehele aarde’.
Het Evangelie komt weer terug in Israël, het klinkt er steeds luider en duidelijker, hoewel niet iedereen dat waardeert. Ik geloof dat God Joodse gelovigen en gelovigen uit de volken inschakelt om het Evangelie te brengen aan het Joodse volk en om mee te bouwen aan het herstel van land en volk.
De Heere zal dat zeker zegenen. Romeinen 11:12 zegt – ‘Als dan hun val voor de wereld rijkdom betekent en het feit dat zij achteropkomen rijkdom voor de heidenen, hoeveel te meer hun volheid.’

Ik ben er vast van overtuigd dat de Bijbel aangeeft dat God nog niet klaar is met Israël, menselijkerwijze gesproken. Vele beloften van Hem, profetieën, wachten nog op hun vervulling. Geen enkel Woord van God zal ter aarde vallen. Jeremia 1:12 zegt dat de HEERE waakt over Zijn Woord om dat te doen.

En jazeker, er is in Israël nu nog veel zonde en ongerechtigheid. En ik smeek: ‘Heere, ontfermt U Zich over Uw volk, wees Uw volk genadig, spaar Uw volk.’
Hij heeft Zijn kostbaar bloed ook gestort om hen te redden, om hen te reinigen van hun zonden. Dat is ook voor hen de enige weg om gered te worden. Petrus zegt in Handelingen 4:12 tot de leiders van het volk en de oudsten van Israël over Jezus Christus: ‘En de zaligheid is in geen ander, want er is onder de hemel geen andere Naam onder de mensen gegeven waardoor wij zalig moeten worden.’

De groeiende Messiasbelijdende gemeenschap in Israel is een teken van hoop. Er komt een einde aan de tijdelijke gedeeltelijke verharding die ten tijde van Jesaja als een oordeel van God over het Joodse volk kwam, vanwege hun ongehoorzaamheid aan de Heere (Jesaja 6:9 en 10).
De Heere zal Zich gaan ontfermen over Zijn volk. Het volk zal door de Geest geestelijk tot leven komen (Ezechiël 37:14). Israël zal leven! Hun aanneming door God zal leven zijn uit de doden, zegt Romeinen 11:15. Het zal een zegen zijn voor de hele wereld.

En laten we niet vergeten: Het gaat ten diepste niet om Israël of om het Joodse volk, maar om de eer en de glorie van de God van Israël, Die in Christus ook onze God is. Geprezen en geloofd zij Zijn heilige Naam. Tot in eeuwigheid!

Praatmee

Beluister onze podcast

#319 Jeffrey & dr. Wim Dekker over welvaartsevangelist Tom de Wal, anti-Joodse protesten en de NGK
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Toscane
Column

Italiaanse regio Toscane heeft behoefte aan kerkplanters

Recent kwamen we in Italië in contact met een wel erg energieke dame. Ze is een gepensioneerd advocate, 67 jaar en gewend de hele wereld rond te reizen. Ze heeft een huis in een stadje in het zuidoosten van Toscane, met de bedoeling hier in de toekom

Matthijs Voskuil
Nieuws

Christenen vragen aandacht voor verslavingsproblematiek tijdens Week van Verslaving

De Vluchtheuvel en Stichting Chris & Voorkom vragen in de Week van Verslaving aandacht voor verslavingsproblematiek onder (kerkelijke) jongeren. In de jongerencommunity BasiC vertellen deze week diverse jongeren over hun gok- eet of pornoverslaving.

dr. Christine Boshuijzen-van Burken
Nieuws

Technische Universiteit Eindhoven verwelkomt nieuwe hoofddocent Christelijke Filosofie

Stichting voor Christelijke Filosofie heeft met ingang van 1 maart 2024 dr. Christine Boshuijzen-van Burken als universitair hoofddocent Christelijke Filosofie benoemd aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). In de aanstelling zal Boshuijzen-

Ds. Kees Kant
Verdieping

Is de strijd tussen Israël en Hamas werkelijk een 'Bijbelse' broedertwist?

In tal van Bijbelstudies, artikelen en preken is in de afgelopen decennia het conflict tussen Israël en de omliggende Arabische volken uitgelegd als een eeuwenoude broedertwist. Een conflict dat teruggaat tot Izaäk en Ismaël. Hagar wordt met haar zoo

Paul en Sophie van Dormael
Levensverhaal

Paul en Sophie van Dormael moesten binnen twee jaar twee kinderen begraven

Het is onnatuurlijk om als ouder je kind te overleven. Toch overkwam het Sophie en Paul van Dormael. Ze verloren in twee jaar twee van hun vier kinderen. In oktober 2021 overleed hun zoon Dick aan een spierziekte en vorig jaar januari overleed hun do

Christelijk Koor Jigdaljahu
Video

Christelijk koor Jigdaljahu zingt Psalm 136: 'Looft de Heer, want Hij is goed'

'Looft de Heer’ want Hij is goed, trouw in alles wat Hij doet. Want Zijn goedertierenheid, Zal bestaan in eeuwigheid.' Dit zijn de woorden van het eerste vers van de bekende Psalm 136. De Psalm werd vorige maand door Christelijk koor Jigdaljahu op sc

Dr. C. A. van der Sluijs
Opinie

Waar is ons kerkelijk besef gebleven in deze tijd?!

Behoudende predikanten zien de huidige afbrokkeling van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) met pijn, verdriet en grote zorg aan. Zo laten de mannenbroeders van de stichting Bewaar het Pand weten. Deze ontwikkeling mag ons allen met zorg vervu

Yerusha
Video

Damesensemble Yerusha en Tenira Sturm zingen het schitterende 'Hard geslagen, vastgenageld'

'Hier vindt ons geloof een bedding, onze hoop een vaste grond. Christus rots van onze redding die verloren zondaars vond. Alle lof, eer en aanbidding voor zijn nooit volprezen naam. Wie zijn hoop op Jezus vestigt leeft in hoop die nooit beschaamt', d

Meerartikelen

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Bikker buigt niet voor 'wokisme' en rechtspopulisme: 'Christelijke idealen niet onderhandelbaar'

'Ik wil hier met nadruk zeggen dat christelijk-sociale politiek niet buigt voor links-elitair ‘wokisme’ en ook niet buigt voor rechts-populisme waar telkens maar weer de meerderheid alles zou moeten bepalen', zo stelde ChristenUnie-leider Mirjam Bikk

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: ware essentie verloren gegaan
Nieuws

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: "Ware essentie verloren gegaan"

17 maart was het St. Patrick’s Day in Ierland. Op deze feestdag wordt de komst van het christendom naar het land herdacht. Auteur Aaron Burns verdiepte zich in het onbekende verhaal van de heilige Saint Patrick. "De ware essentie van Patricius is ver

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker vertelt waarom het beter is om in een hospice te zijn dan op een feest

"We komen niet heel graag in een sterfhuis of op een sterfkamer. Het is zo'n ruimte waar je de dood bijna voelt. Maar tegelijkertijd is het ook zo slecht nog niet om in een sterfkamer te zijn. De Bijbel zegt zelfs dat je daar beter kunt zijn dan op e

Seyi Omooba
Nieuws

Christelijke actrice moet 350.000 dollar betalen na ontslag om ‘homofobe opmerkingen’

De christelijke actrice Seyi Omooba dacht een prominente rol te vervullen in de toneelbewerking van 'The Color Purple', maar zover zou het niet komen. Omooba werd in 2019 vanwege 'homofobe opmerkingen' die zij vijf jaar eerder op Facebook geuit zou h

Ds. A. van Lingen
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormd Bodegraven: ds. A. van Lingen

De hervormde gemeente (PKN) in Bodegraven verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. A. van Lingen (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt afscheid van Kinderdijk. Bodegraven was sinds vorig jaar vacant in verband met het emeritaat van ds. A. Baas. Van L

Woorden van leven
Column

Zaaien en oogsten: de kracht van bemoedigende woorden

‘Elk woord dat wij spreken kan een baksteen zijn om mee te bouwen, maar ook een bulldozer om mee te slopen.’ Dit is een uitspraak van Joyce Meyer die mij aanspoort om te gaan onderzoeken wat de kracht van woorden kunnen zijn. OntdekkenIn deze reis me

Rik Op den Brouw
Verdieping

Hoe ontdekken we de waarheid in een wereld vol leugens?

Het lijkt steeds moeilijker te worden om vast te stellen wat waar is. Hoe weet je of iets echt is of ‘fake’ (nep)? De voortdurende stroom aan informatie maakt het onmogelijk om vast te stellen of iets objectief, wat dat ook precies mag betekenen, of

Jeremia
Verdieping

Jeremia: de profeet die werd genegeerd maar niet kon zwijgen

De profeet Jeremia leefde in een tijd die in zekere zin op de onze leek. Het was de achtste eeuw vóór Christus en de ene grote crisis volgde op de andere. Jeremia maakte mee hoe Israël zich losmaakte uit de macht van Assyrië, daarna hoe het slachtoff

Het verhaal van Amadou: “Ik kan niet iemand zien lijden en hem niet helpen, maar ik kan mijzelf niet behandelen.”
Video

Dokter Amadou deelt in videoboodschap heftig en inspirerend verhaal

Dokter Amadou zet zich vol passie in voor zijn patiënten. Zelf heeft hij een goedaardige tumor in zijn hals die niet in het ziekenhuis geopereerd kan worden. Dankzij de schepen van Mercy Ships is de tumor alsnog verwijderd. Twintig jaar lang werkte A

Alexander Noordijk en Joël Boertjens
Video

Terugkijken: een goed gesprek over LHBTI en geloof met Alexander Noordijk

Onlangs vond de derde ochtend plaats van de serie van vijf in de jonge Amsterdamse kerk Mozaiek020. In een volle zaal met belangstellenden ging voorganger Joël Boertjens in gesprek met dominee Alexander Noordijk over het actuele thema 'LHBTI en geloo

Evangelische Hogeschool
Nieuws

Studenten Evangelische Hogeschool aan de slag met hulpvragen

Studenten van het Basisjaar van de Evangelische Hogeschool zetten zich donderdag 21 maart 2024 in voor de kwetsbare naasten in de samenleving. Dit doen ze door met diverse hulpvragen aan de slag te gaan: opruimen, schilderen, tuinieren, ontmoetingsac

Dringende oproep uit Granada, Spanje
Video

Video: Oproep van Nederlands voorgangersechtpaar vanuit Spanje

Maarten en Nelleke zijn voorgangers van een kerk in Granada, in het zuiden van Spanje. Zij hebben de opdracht gekregen om het pand te kopen of te verlaten, maar beschikken niet over voldoende geld. Daarom doen zij een oproep tot investeren in het twi