Dr. C. A. van der Sluijs

God

14 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Dr. C. A. van der Sluijs waarschuwt voor een activistisch geloofsleven

'Sinds enige maanden probeer ik ‘s morgens een tijd van bezinning te houden. Een kwartier bidden en een kwartier Bijbellezen. Dat kwartier Bijbellezen gaat wel, maar met bidden loop ik tegen een probleem aan: mijn hoofd zit altijd erg vol met gedachten. Zodra ik de stilte zoek, gaan mijn hersenen in de overdrive. Ik kan amper een hele zin bidden zonder af te dwalen met mijn gedachten,' vertelt een vragensteller op de website van Refoweb.

"jij neemt jezelf te serieus. Alsof het van jou afhangt," maakt dr. C. A. van der Sluijs duidelijk in zijn antwoord. Volgens de hervormde emeritus-predikant betekent het gebed van een christen "ademen in God of in de gemeenschap met God". "Dit gaat vanzelf of het gaat niet. Hoe is je leven eigenlijk, met God of op weg naar God? In het laatste geval kun je lang en hard lopen zonder ooit de eindstreep te behalen. Luther accentueerde dit als zalig willen worden door de werken. En hij sprak alleen maar de Bijbel na. Omdat God in de Bijbel kennelijk tot hem gesproken had.

Vandaag wordt de kerk in ons land vergiftigd door activisme. Doe daar niet aan mee, want dan sterf je voordat je sterft. In de Psalmen bestaat het gebed soms uit een zucht of zuchten (vgl. Psalm 42). Dan wordt je niet in beslag genomen door van alles en nog wat, maar dan moet je God hebben tot je deel en zaligst lot. Dat houdt je bezig, en de rest doet wel mee, maar komt op de tweede en derde en de zoveelste plaats."

Lees hier de volledige beantwoording van dr. C. A. van der Sluijs.

Reacties

Laat ik nou denken dat het de bedoeling is, dat je sterft voordat je sterft...
a
Maar, dan nog .Denk dat het antwoord van van der Sluijs wijs en pastoraal is.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher