moslim christen

God

14 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Hoe jonge christenen en moslims samen werken aan vrede

Práát met elkaar. Als er iets is dat Noman Sajjad de afgelopen jaren heeft geleerd, dan is het hoe belangrijk dit is. Sinds 2015 werkt hij bij de Vredesafdeling van de Kerk van Pakistan in het bisdom Raiwind. In dit artikel vertelt hij hoe jongeren van verschillende religies samen werken aan verandering.

Het was 2008 toen ik ging studeren aan het Forman Christian College, een universiteit in Lahore. Ik begon aan een vier jaar durende studie massacommunicatie. Omdat ik uit Rawalpindi kwam, 400 kilometer bij Lahore vandaan, woonde ik vanaf dat moment in Ewing Hall, een hostel op de campus van de universiteit. Op de tweede dag zat ik te lunchen in de kantine. Een andere student, die in hetzelfde hostel woonde, kwam naast me zitten met zijn eten. Om het ijs te breken, stelde ik mezelf voor. Hij kwam uit een stad vlakbij Lahore, Mandi Bahaudin. Al snel realiseerde hij zich dat ik geen moslim was. Voor ik het wist, stond hij op, pakte zijn dienblad op en ging ver bij me vandaan zitten. Ik bleef doodstil en geschokt zitten. In mijn hoofd ging ik na of ik misschien iets verkeerds had gezegd. Het was een vreemde ervaring.

Goede vrienden
Er ging een maand voorbij waarin we geen woord met elkaar wisselden. Ondertussen bleef ik benieuwd wat er mis was gegaan. Toen er in ons hostel een badmintonwedstrijd plaatsvond, zag ik mijn kans schoon om weer met hem te praten. Na de wedstrijd raapte ik al mijn moed bij elkaar. Ik vroeg hem wat er nu precies was gebeurd in de kantine. Hij vertelde dat onze kennismaking de eerste keer was dat hij iemand van een ander geloof had ontmoet. In de stad waar hij vandaan kwam, had hij nog nooit een christen ontmoet.

Hij was opgevoed met de overtuiging dat niet-moslims ‘kaafirs’ (heidenen) zijn. Daar kun je geen vrienden mee zijn, was hem altijd geleerd.

Hij was opgevoed met de overtuiging dat niet-moslims ‘kaafirs’ (heidenen) zijn. Daar kun je geen vrienden mee zijn, was hem altijd geleerd. In zijn beleving waren alle niet-moslims fanatiekelingen. Maar tijdens die eerste maand in het hostel had hij nieuwe ervaringen opgedaan. Hij had geleerd dat niet-moslims net zo goed mensen en Pakistanen zijn als moslims. Ze hebben dezelfde cultuur, daardoor lijken ze op elkaar, was hij zich gaan realiseren. Dit besef hielp hem om zijn oude opvattingen en stereotypen aan de kant te zetten. Na dat gesprek was zijn kille benadering voorgoed verleden tijd. We werden goede vrienden en zelfs nu is de vriendschap nog steeds heel hecht.

Jongeren
Sinds deze ervaring is het mijn verlangen om mensen van verschillende geloven met elkaar in contact te brengen. Ik wil dat ze gaan samenwerken en een relatie opbouwen. Vanwege deze passie ben ik in 2015 gaan werken bij de Vredesafdeling van de Kerk van Pakistan in het bisdom Raiwind.

De Vredesafdeling is opgezet in 2004. In die tijd wilde de kerk iets doen aan de groeiende radicalisering en de kloof tussen religieuze groepen. Het bisdom begon mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Er werd van alles georganiseerd, denk aan sportactiviteiten, interreligieuze dialoog of gezamenlijke vieringen van religieuze feestdagen.

Aanvankelijk richtte het bisdom zich vooral op religieuze leiders, later verschoof de aandacht naar jongeren. In Pakistan bulkt het van de jeugd, er is dus een enorm potentieel. Het bisdom realiseerde zich dat jongeren een richting nodig hebben in
hun leven en wilde hen activeren om zich in te zetten voor vrede en vrijheid. Door de Vredesafdeling op te zetten, werd het mogelijk om de energie van jongeren te kanaliseren in de juiste richting. Bovendien is het effectiever om met jongeren te werken.

De boodschap ging over muren en grenzen heen.

Veilige plek
De Vredesafdeling organiseert activiteiten waar mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen leren kennen, kunnen samenwerken en bij elkaar betrokken kunnen raken. Deelnemers zijn bijvoorbeeld religieuze leiders, jongeren en vrouwen. Het bisdom creëert voor hen een veilige plek waar ze kunnen praten over sociale thema’s en waar ze samen kunnen zoeken naar oplossingen.

Een van de activiteiten is sport. Iedereen houdt van cricket. Als het gaat om deze sport, voert nationalisme de boventoon. We gebruiken dit mechanisme zodat mensen nauwer bij elkaar betrokken raken en vriendschapsbanden steviger worden. Muziek is een andere vorm. Muziek brengt liefde en verbindt mensen met heel verschillende achtergronden aan elkaar. Zo hebben we bijvoorbeeld op de nationale feestdag van Pakistan een Vredesconcert georganiseerd. De muzikanten, universitaire studenten en jonge professionals, speelden soefi-muziek voor meer dan vijfhonderd jonge en oude mensen uit vijf verschillende geloofsgemeenschappen. Al deze mensen waren bij elkaar gekomen voor de muziek. De muziekgroep heeft ook rondgetoerd door het land. We hebben met eigen ogen gezien hoe krachtig muziek is als hulpmiddel om
mensen dichter bij elkaar te brengen.

In maart 2016 nodigde de Kerk van Pakistan voor het eerst in de geschiedenis een eunuch uit. Oorspronkelijk was het plan om een bewustwordingscampagne te voeren, met als thema ‘Be the change’ (wees de verandering). Toen ik nadacht over dit thema, realiseerde ik me dat er nog veel meer groepen in Pakistan zijn die kwetsbaar zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die geslachtsverandering hebben ondergaan, transgenders en hermafrodieten (mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken). Ze hebben hun eigen gemeenschap moeten verlaten en leven in kolonies bij elkaar. Ze noemen zich de ‘derde sekse’.

Zij zijn meer gemarginaliseerd en buitengesloten zijn dan welke religieuze groep ook. Daarom wilde ik hen uitnodigen. Bij de organisatie van deze bijeenkomst liepen we tegen allerlei obstakels aan, maar uiteindelijk is het gelukt. Het was een eyeopener voor mij en voor de tweehonderd andere mensen in de zaal. De boodschap ging over muren en grenzen heen.

Het volledige verhaal is te lezen in het boek Mensen van Hoop waarin christenen in Pakistan vertellen hoe zij vechten voor voor vrede en een rechtvaardige samenleving. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere minderheden die te maken hebben met discriminatie en geweld. Het boek Mensen van Hoop gaat over hun geloof, hun vastberadenheid en hun kracht is gratis te bestellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Deze theoloog zet de tv niet uit bij een vloek

"Ik zet de tv zelf alleen uit als ik er misbruik mee ondersteun, zoals bij porno. Voor de rest geldt voor mij: kom maar op," zegt filmmaker en theoloog Kees-Jan Mulder in het Nederlands Dagblad."Tot nu toe heb ik vloeken buiten mijn films gehouden, omdat er best creatieve oplossingen zijn waarmee je de achterliggende woede (of nonchalance) toch kunt laten voelen. Maar als kijker zet ik de tv niet uit. Ik stoot mijn vrienden ook niet af omdat ze er zo af en toe een ‘Jezus!’ uitfloepen. Ik vind het wel verrot. Omdat het gaa...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
Vakanties
Hier adverteren?

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...
CIP+

Als gescheiden en single predikant is het niet altijd even gemakkelijk

Predikant Rebecca Onderstal is gescheiden van haar man. Ze heeft een boek geschreven, Mooi niet alleen over hoe het is om single te zijn. In de videoserie van CIP.nl gaat ze daarover in gesprek met Rik Bokelman. In deel 1 vertelt ze over haar echtscheiding. En ze vertelt waar ze tegenaan loopt als single. “Het is een mysterie waarom twee mensen niet met elkaar verder kunnen.” De predikant was 12,5 jaar getrouwd en heeft drie kinderen gekregen. “Ik woonde in een prachtig huis, in een pastorie van de kerk. Da...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Hoe Trinity bevriend raakte met monniken en zusters

In deze uitzending van Hour of Power is Elbert Smelt, de zanger van Trinity in gesprek met Jan van den Bosch. Hij verkeert in bijzonder gezelschap, namelijk zuster Greta en zuster Annelies van ‘De Zusters Moeder van Vrede’.Ze hebben een bijzondere vriendschap met elkaar en delen dezelfde passie voor God. Ze ontmoetten elkaar bij een optreden van Trinity in Vlaanderen. Zuster Greta: "Dat was de eerste keer dat we ze spraken. Ik vond het heel bijzonder dat ze tijdens de pauze contact maakten met de mensen die kwame...