Veertigdagenkalender

God

14 februari 2018 door Suzanna Blackmore, Tear

"Een geworteld geloof houdt ook stand als het moeilijk is"

Martine Vonk is één van de schrijvers van de veertigdagenkalender. Ze houdt zich op een heel letterlijke manier bezig met wortelen. In haar ecowijk houdt ze namelijk samen met andere bewoners een tuin bij. Maar ook geestelijk spreekt het thema haar aan: "Ik hoop iedere dag weer verder te wortelen in God en vandaaruit radicale keuzes te maken in tijd, geld en goed." Martine geeft een kijkje achter de schermen van de veertigdagenkalender.

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze helpen, geven trainingen en steunen initiatieven die mensen in staat stellen weer in hun kracht te gaan staan. Recht doen is volgens Tear een opdracht van God.

Martine: "Verdiepen in Gods woord en vasten maken je geloof steviger, het krijgt een steviger fundament. Het Latijnse woord voor wortel is radix, daar is ook ons woord ‘radicaal’ van afgeleid. En radicaal gebruiken we ook in de zin van: ergens helemaal voor gaan. Een stevig fundament kan leiden tot radicale keuzes in levensstijl: kiezen voor rechtvaardigheid, eerlijk delen. Jezus liet dat heel goed zien toen hij op aarde was."

Potpourri aan ideeën en gedachten
"Wortelen is ook belangrijk om stevig te staan in je geloof. Veel mensen pikken hier en daar wat van verschillende religies en opvattingen. Dat geeft een potpourri aan ideeën en gedachten, maar is vaak niet geworteld, het kan zomaar weer veranderen. Een geworteld geloof houdt ook stand als het moeilijk is. Daar kun je op terugvallen wanneer je te worstelen hebt met vragen en gebeurtenissen in je leven."

De arme ontmoeten
"Mijn weekthema in de veertigdagenkalender van Tear heet ‘Armoedzaaier’ en gaat over zaaien, uitdelen en investeren. Ik hoop dat mensen aangemoedigd worden om stappen te zetten in hun manier van leven. Dat mensen meer oog krijgen voor armoede dichtbij en ver weg en de relatie die dat mogelijk heeft met hun leefstijl.

Ik hoop dat de kalender mensen motiveert om dit ook te vertalen in daden, heel praktisch, op het gebied van omzien naar de naaste, rechtvaardigheid en duurzaamheid. De arme ontmoeten kan heel confronterend zijn, omdat je je bewust wordt van wat je zelf allemaal hebt. Daarom alleen al is het goed om armen te ontmoeten en hun namen te leren kennen. Ook al kun je de armoede niet oplossen, je kunt een medemens zijn en geven wat je kan. Dat zijn tekenen van Gods Koninkrijk, over en weer."

Klik hier om de veertigdagenkalender van Tear te bestellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher