Lessen Tessalonicenzen

God

13 februari 2018 door Metta Wierenga

Drie waardevolle lessen uit de brieven aan de Tessalonicenzen

Paulus schrijft deze brieven aan een zeer jonge gemeente, die hij zelf heeft gesticht op zijn tweede reis. In beide brieven bemoedigt hij zijn lezers. Ze zijn nog niet zo lang geleden tot geloof gekomen. Welke lessen houdt hij zijn lezers voor? Welke lessen uit 1 en 2 Tessalonicenzen zijn waardevol voor ons, christenen anno 2018?

Het Evangelisch College (EC) is een interkerkelijk opleidingsinstituut dat (deeltijd)opleidingen en cursussen aanbiedt op het gebied van de Bijbel, Theologie, Missionair Werk en Pastoraat.

1. Hoe staat jouw gemeente bekend?
In een wereld zonder social media en internet werd het geloof van de Tessalonicenzen overal in de ruime omtrek bekend (1 Tess. 1:8-10). Iedereen praat over hun geloof, hoop en liefde. Paulus is enorm trots op hen. Wat is er met het geloof van de Tessalonicenzen aan de hand dat iedereen erover praat?

Het opvallendst is dat zij “onder zware beproevingen het woord hebben ontvangen met de vreugde van de Heilige Geest”. In die tijd was het een enorm vergrijp als je beweerde dat iemand anders koning was dan de Romeinse keizer. Dwars daartegenin geloofden de christenen in Jezus als Heer en Koning. Ook zijn ze niet meer geïnteresseerd in afgoden als Afrodite en Zeus. Ze hebben dan ook meteen te maken met onderdrukking en vervolging door stadsgenoten.

Paulus dringt aan op trouw aan Jezus, ook al is er tegenstand. En inderdaad blijven ze Jezus als Koning en Bevrijder belijden, ondanks verguizing en onderdrukking. Blijkbaar vinden de Tessalonicenzen de tegenstand niets vergeleken bij de vreugde van het geloof en de nieuwe hoop op de een eeuwige toekomst met Jezus. Logisch dat iedereen onder de indruk is van hun bekering, geloof en doorzettingsvermogen. Een voorbeeld voor ons om na te volgen!

In die tijd was het een enorm vergrijp als je beweerde dat iemand anders koning was dan de Romeinse keizer. Dwars daartegenin geloofden de christenen in Jezus als Heer en Koning.

2. Welke hoop geeft Jezus’ terugkomst?
De brieven zijn zo’n 50 jaar na Christus geschreven. Ook toen al leefden de christenen in spanning: hoe en wanneer komt Jezus terug? Hierover leven vragen en onzekerheden in Tessalonica. Paulus biedt troost met onderwijs over Jezus' terugkomst.

Je hoeft niet bang te zijn dat overleden christenen op deze dag in het nadeel zijn. “Als wij geloven dat Jezus is gestorven en is opgestaan, moeten wij ook geloven dat God door Jezus de doden naar zich toe zal leiden, samen met Jezus zelf.” Dus, de doden komen er niet bekaaid af. Sterker nog, de overledenen zullen eerst opstaan, en daarna zullen alle gelovigen -wéér levend en nóg levend- Jezus ontvangen in de lucht en altijd bij Hem zijn.

Waarom geeft Jezus’ komst hoop? Omdat de gelovigen weten dat God hen liefheeft en dat zij zijn uitgekozen door God (1:3-5), ook al ervaren zij nu beproevingen en tegenspoed. Jezus’ terugkomst zal een dag van bevrijding voor christenen zijn (5:9).

3. Hoe leef je in het licht van Jezus’ terugkomst?
Op de vraag wanneer Jezus zal terugkeren, gaat Paulus niet in. Hij geeft geen indicatie over het wannéér, alleen over hóé je als christen uitkijkt naar die dag: sta altijd klaar voor de komst van Jezus! Want het is een dag van redding voor degenen die Jezus verwachten. Tegelijkertijd is het een dag van oordeel voor mensen die God niet erkennen en Jezus niet gehoorzamen. Maar als christen hoef je niet bang te zijn: God houdt van je en redt je!

Jezus’ komst heeft invloed op je keuzes hier en nu!

Paulus is er wel van overtuigd dat er nog veel geloofsafval zal zijn, voordat Jezus terugkomt. Maar als je trouw aan Jezus blijft en je houdt aan het evangelie, dan hoef je niet bang te zijn. Hij dringt eropaan om je trouw aan Jezus te laten zien in je levensstijl: leef heilig en liefdevol. Jezus’ komst heeft invloed op je keuzes hier en nu!

Kortom, een leven vol geloofsvreugde en trouw aan Jezus, dwars door alles heen, dwingt respect af bij anderen. Als je daarbij liefdevol en heilig leeft, kun je hoopvol uitzien naar de dag van Jezus’ terugkomst, een dag van redding en bevrijding.

Metta Wierenga is docent Nieuwe Testament bij het Evangelisch College. De ETS-Bijbelcursus van het Evangelisch College is een interkerkelijke Bijbelcursus die wordt aangeboden op 55 locaties in Nederland en online. Elke lesmaand behandelt de cursus één Bijbelboek uit het Oude Testament en één Bijbelboek uit het Nieuwe Testament. Deze maand gaat de les Nieuwe Testament over het Bijbelboek 1 & 2 Tessalonicenzen. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher