Aliyah

Levensverhaal

12 februari 2018 door SDOK

"Voordat ik Jezus kende, had ik het nooit zo moeilijk als nu"

Als Aliyah haar familie opzoekt, gaat ze gesluierd. Sinds ze christen is geworden, is het voor haar te riskant om de grotendeels door moslims gedomineerde wijk in te gaan.

Aliyah trekt zorgvuldig de zwarte sjaal over haar donkere haren en maakt de sluier over haar gezicht vast. Het is bijna avond en ze gaat op bezoek bij enkele familieleden in ‘Klein Mogadishu’, Eastleigh, een buitenwijk van Nairobi in Kenia. Deze wijk wordt vrijwel volledig bevolkt door Somalische immigranten. Ze wil op geen enkele manier de aandacht trekken van de handlangers van de lokale sjeiks of van roddelende buren. De nikaab en de invallende duisternis helpen om haar identiteit te verbergen.

Gevaarlijk
Sinds Aliyah christen is geworden, is het voor haar te gevaarlijk om deze wijk in te gaan. En niet alleen de wijk is gevaarlijk, ook een bezoek aan familieleden is niet zonder risico. Nog maar een paar dagen eerder heeft een oom Aliyah te kennen gegeven dat ze uit de buurt moet blijven van zijn kinderen, “anders zou er iets ergs met haar gebeuren.” Een ander familielid heeft haar verschillende keren bedreigd. “Je moet sterven!” zei hij. “Je verdient het niet om te leven.”

Op een nacht ontmoette ze Jezus in een droom. Hij zei haar: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven."

Maar Aliyah blijft haar familie bezoeken. “Ik hou van hen en wil hen over Jezus vertellen, daarom ga ik erheen.” Enkele jongere familieleden hebben haar vragen gesteld over het christelijk geloof en dat spoort haar aan om door te gaan, in de hoop dat haar inspanningen vrucht zullen dragen.
Een nichtje van Aliyah heeft in het geheim een Bijbel-app op haar smartphone gezet en ze heeft altijd veel vragen voor Aliyah. “Zij doet me aan mezelf denken in de tijd dat ik nog moslim was,” zegt Aliyah. “Ik zat ook met zoveel vragen.” Ze gelooft dat haar nichtje uiteindelijk ook haar leven aan Christus zal toewijden.

Zoektocht
Aliyah groeide op in een ander land, bij haar Somalische moeder. Toen ze elf was, gingen Aliyah en haar moeder bij familie in Kenia wonen. Omdat de familie bezorgd was dat Aliyah teveel had blootgestaan aan westerse invloeden, werd ze naar een ultraconservatieve islamschool gestuurd. Al snel kende ze hele stukken uit de Koran uit haar hoofd, maar daar bleef het niet bij.

“Ik wilde alles begrijpen”, zegt Aliyah. Ik stelde de koranleraar allerlei vragen, maar hij werd boos. “Ik was erg bang en voelde me hopeloos, want ik wilde zo graag weten hoe ik in de hemel kon komen.” Aliyah’s zoektocht duurde negen jaar. Ze ging ook in gesprek met christenen, en zette uiteindelijk de stap om Jezus te volgen. Daarmee verliet ze het geloof van haar cultuur en familie.

Zelfs al voordat ze uiteindelijk deze stap zette, ontving Aliyah bedreigingen uit de Somalische gemeenschap. Omdat ze al vele jaren werkte als vertaler voor buitenlanders, namen veel Somaliërs aan dat ze wel christen moest zijn. Hun bedreigingen waren echter alleen een extra aansporing voor Aliyah om zich in Christus’ armen te werpen. “Ze zeiden dat ze klaar met mij waren”, herinnert ze zich. “Ik dacht: Wat gebeurt er als ik sterf? Als deze mensen mij vandaag doden, waar ga ik dan heen?”

Op een nacht ontmoette ze Jezus in een droom. Hij zei haar: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Je hoeft nergens bang voor te zijn, want Ik ben bij je en laat je nooit alleen.” Op dat moment verdween al haar angst.

 "Voordat ik Jezus kende, had ik het nooit zo moeilijk als nu."

Niet gek
In de vier jaar nadat Aliyah christen is geworden, heeft ze zich al vaak moeten vastklampen aan Gods beloften. Al die keren dat ze met bedreigingen van moslims uit haar omgeving te maken had, moest ze zichzelf inprenten dat ze niet bang hoeft te zijn.


Aliyah ontvangt regelmatig tekstberichten, meestal anoniem, waarin mensen haar hun haat laten blijken. “Voordat ik Jezus kende, had ik het nooit zo moeilijk als nu. Sinds ik christen ben, zelfs toen ik dat in het begin nog geheim hield, is het enorm moeilijk en heeft iedereen zich tegen me gekeerd.”

Op een dag moest Aliyah bij de lokale imam komen. Het was bekend geworden dat ze contact had met een andere Somalische bekeerling. “Waar ken je deze man van? Hij is een ongelovige. Ben jij ook een ongelovige?” vraagt de imam. Later ontdekte Aliyah dat de imam haar liet volgen. Toen ze een jaar later achterna gezeten werd door vier mannen met messen, besloot ze dat het beter was om buiten Eastleigh te gaan wonen.

Geschenk van God
Vandaag de dag zijn de dreigingen en aanvallen normaal voor Aliyah. “Ik denk dat iedereen die in Jezus gelooft en Hem dient, zal lijden,” zegt ze. “Lijden is volgens Filippenzen een geschenk van God.” Ondanks grote persoonlijke risico’s wijdt Aliyah zich eraan toe om haar familie en de Somalische gemeenschap met het Evangelie te bereiken.

Sommigen zullen haar misschien roekeloos of zelfs dom vinden, maar Aliyah ziet het anders. “Iemand die Jezus dient, is niet gek. Als we kinderen van God zijn, lijden we zodat we nog meer zullen begrijpen wie Hij is.”

Ontvang elke maand een inspirerend verhaal van SDOK over een vervolgd christen. Inschrijven kan hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...

Terugkijken: Feike ter Velde over Billy Graham

'Geloof het niet als ze zeggen dat ik dood ben. Nee, ik leef... in het huis van mijn hemelse Vader.' Feike ter Velde citeert de woensdag overleden evangelist Billy Graham (99). "In dat geloof leefde hij, predikte hij en stierf hij," stelt de voormalig EO-presentator op zijn Facebookpagina. "Met grote waardering herinner ik mijn het interview dat ik voor de EO met hem mocht maken. Een onvergetelijke man!" In het Family7-programma Uitgelicht vertelt Ter Velde over de invloed en het leven van deze man. Bekijk het gesprek en klik hier vo...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

De Dordtse Leerregels na 400 jaar: Gods vaste belofte

"Het jongste belijdenisgeschrift dat behoort bij de drie Formulieren van enigheid, wordt veelal afgekort met DL. Er is alle reden om die letters te duiden als ‘Dordts loflied’. De Zoon van Gods liefde, de gekruisigde Christus, komt op de plaats waar ik verloren moest gaan," schrijft ds. J. J. ten Brinke in de Waarheidsvriend. "Voor velen lijkt de uitverkiezing een donkere wolk. Des te opvallender is het dat je in de Bijbel helemaal geen tobbers over de uitverkiezing tegenkomt. We ontmoeten wel zangers die een loflied zingen en ve...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting: