Kees van der Staaij

Nieuws

09 februari 2018 door SGP

Waarom de SGP vindt dat het beledigen van de koning strafbaar moet blijven

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor het voorstel van D66 om het verbod op majesteitsschennis en beledigen van een bevriend staatshoofd uit het wetboek van strafrecht te schrappen. De christelijke partijen CDA, CU en SGP zien niets in het voorstel. op de website van de SGP legt Kees van der Staaij uit waarom.

Van der Staaij: "Een belangrijke vraag bij elk initiatief is altijd: welk probleem lost dit nu eigenlijk op? Is het echt nodig om meer ruimte te bieden voor belediging van de Koning? Dat is wel een heel ongelukkig signaal! Fatsoen en respect zijn belangrijke waarden in een samenleving. Ook anno 2018 volop actueel. Dat geldt in het algemeen voor de verhouding tussen burgers onderling. Maar dat geldt zeker ook in de houding tegenover gezagsdragers. Eer je vader en je moeder. Eer degenen die een verantwoordelijk ambt vervullen in het bestuur van ons land. Dat zijn waarden die nog steeds heel belangrijk zijn.

In Nederland is er gelukkig een ruime vrijheid van meningsuiting. Je mag enthousiast voorstander zijn van het afschaffen van de monarchie. Je mag uitgebreid kritiek verwoorden op de Koning. Maar er zijn ook grenzen. Opzettelijke belediging van het staatshoofd is niet toegestaan. Dat is een begrijpelijke en terechte begrenzing. Voluit het behouden waard.

De vrijheid van meningsuiting is niet het een en het al. Behalve de uitingsvrijheid gaat het ook om respect voor de grondwettelijke staatsinstellingen. Die verdwijnt in dit wetsvoorstel uit beeld. Doorgeschoten, noemt de Raad van State dat met recht.  

Op basis van de Grondwet is toch wel iets meer te zeggen dan dat ieder gelijk is voor de wet. De Koning heeft een bijzondere positie: hij is staatshoofd. Daarom is hij in zijn uitingsvrijheid beperkt. Hij mag niet zomaar alles zeggen wat hij wil. De ministers zijn verantwoordelijk.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat er andersom ook verschil moet zijn. De Koning heeft een bijzondere taak binnen ons staatsbestel. Een belangrijke verbindende rol. Dat rechtvaardigt ook een bijzonder respect voor het staatshoofd. Het verbod op majesteitsschennis heeft dan ook nog steeds een belangrijke functie."

Op dit moment wordt het beledigen van de koning strenger bestraft dan het beledigen van gewone Nederlanders. Voor het beledigen van de koning staat een maximale straf van vijf jaar.

Lees hier de volledige bijdrage van Kees van der Staaij.

Foto: SGP

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher