God

08 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Diederik van Dijk over de SGP-dames: "We snappen nauwelijks wat er gaande is"

"De thema’s die er in onze reformatorische gezindte echt toe doen, laten wij liggen. Het doordenken van het Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw, de verschillende roeping die zij hebben, is taboe," stelt SGP-senator Diederik van Dijk in het Reformatorisch Dagblad.

"Ook het meest degelijke reformatorische onderwijs maakt in haar opleidingen geen enkel onderscheid met betrekking tot de verschillende roeping van jongens en meisjes," vervolgt Van Dijk. "Daarom staan wij zo zwak in de huidige genderdiscussie en komt er zo’n flauw tegengeluid uit onze kring. We snappen nauwelijks wat er gaande is."

Van Dijk onderstreept dat het hem niet gaat om het weer actuele SGP-vrouwenstandpunt. "Hierover wordt verschillend gedacht en daarin zullen we elkaar moeten verdragen, althans als we de partij niet willen splijten. Het gaat mij wel over de lessen die wij kunnen trekken uit de erosie van dit standpunt. Als we als gezindte menen dat bepaald gedachtegoed Bijbels is en daarom moet worden gekoesterd, zullen we moeten investeren in het verinnerlijken daarvan.

Onze jongedames, steeds hoger opgeleid, functioneren op alle denkbare plekken in de samenleving. En binnen een politieke partij moeten ze plotsklaps het zwijgen ertoe doen? En dan denken we dat ook nog te kunnen doen zonder de achtergrond ervan uit te leggen via opvoeding, school of kerk? Vergeet het maar."

Lees hier het volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

D
Laten we er geen ruzie over maken. Het gedogen

hoort bij onze partij.Ook toen damens niet mochten stemmen

was men dankbaar als zij het deden.
REAGEER
M
Eén van de grootste vergissingen die we maken bij bijbeluitleg is dat we geen rekening houden met de context. We gebruiken geïsoleerde teksten uit brieven van o.a. Paulus die NB geschreven zijn aan een specifieke gemeente, die zich in een specifieke situatie bevond, in een specifieke omgeving en waar ook specifieke problemen waren. En ook nog in een specifieke tijd.

Als we de bijbel nu eens onbevangen ginegn lezen, rekening houdend met die context, dan zouden we al heel wat genuanceerder zijn.

Marcel
REAGEER
D
Het blijft nog steeds een hot item, het vrouwenstandpunt.IK ben hartelijk lid van de SGP,

maar ik ben van mening dat we hier niet krampachtog mee om moeten gaan.Het gaat hier de plaats van de vrouw in het openbare leven.

Het gebeurt dat de meeste of bijna alle leerkrachten van een school dames zijn, maar op ene ledenvergadering zijn ze niet welkom. We dienen duidelijk onderscheid te maken tussen kerk een staat enz. Op grond van de Schrift zijn we niet voor vr.ambtsdragers, maar op zovele fronten zijn ze van harte welkom en graag zelfs.
REAGEER
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher