De Wittenberg

Nieuws

08 februari 2018 door Nederlands Dagblad | Reformatorisch Dagblad

Crisis en tweespalt op Bijbelschool De Wittenberg

Personeel en bestuur van Bijbelschool De Wittenberg staan lijnrecht tegenover elkaar. Het conflict gaat over de toekomst van de onderwijsinstelling en de bijbehorende studentengemeenschap. De huidige opleidingen worden beëindigd.

Al jaren gaat het minder goed met Bijbelschool De Wittenberg. Het grote pand wordt voor het grootste gedeelte gebruikt voor een leefgemeenschap met circa 50 jongeren. Daarnaast worden er kamers verhuurd aan onder andere studenten. Het aantal daadwerkelijke studenten van de 1-jarige Bijbelschool en Jongerenwerkersopleiding ligt al jaren laag.

Woensdagmiddag stuurde De Wittenberg een persbericht met het bericht dat de Bijbelschool op zoek moet naar 'nieuwe mogelijkheden om haar missie te realiseren en bouwt de huidige onderwijsprogramma’s af.' Het dienstverband van de directeur, Martin de Kock, wordt niet verlengd. Ondertussen stuurde docent Martin Tensen namens "het totale personeel" een persbericht rond met de mededeling dat men het oneens is met het bestuur. Volgens bronnen die CIP.nl sprak is dat laatste niet helemaal waar, maar spreekt hij wel namens heel veel personeelsleden. 

Volgens wat CIP heeft gehoord is het personeel aangeslagen. 

Het personeel ziet nog wel mogelijkheden om de onderwijsprogramma's door te zetten, al dan niet in gewijzigde vorm. 

"Ik neem het ze kwalijk dat ze alleen naar de financiën kijken met onvoldoende oog voor de visie," licht ex-directeur De Kock toe in het Nederlands Dagblad. Volgens hem groeit het aantal studenten in het nieuwe jaar tot zo’n 25 tot 35 studenten. "En nu wordt de stekker daaruit getrokken! En zonder een plan ter vervanging, er zijn alleen vaagheden." 

Volgens bestuursvoorzitter Koos van Oord is verandering nodig omdat de huidige studentenaantallen te laag zijn. In het persbericht zegt hij: "De tendens van de laatste jaren was dat het aantal studenten steeds verder terugliep. De maatschappelijke veranderingen en de huidige jongerencultuur vragen om een andere aanpak."

Over het aantallen studenten zegt hij in het ND: "Het moeten er minimaal veertig zijn, willen we de bedrijfsvoering op orde hebben. (...) "Als de inkomsten teruglopen, zul je je uitgaven daarop toch aan moeten passen, en kun je niet steeds aan de kerkleden vragen om hun bijdragen te verhogen." 

Het blijft tot dusver onduidelijk hoe het verder moet met de Bijbelschool. Peter Oudshoorn zal als parttime-interim directeur de taken van De Kock overnemen.

Reacties

Misschien eens nadenken over een mogelijke samenwerking tussen de EH en de Wittenberg?

Wim de Water, Zwolle
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher