Albert Klok

God

08 februari 2018 door Albert Klok

Een slapende kerk?

Iedere week sluiten er twee kerken, hoorde ik onlangs op de televisie zeggen. Redenen zouden te weinig kerkbezoek en gebrek aan financiële middelen zijn. De kerkleiders beklagen zich over een crisis door invloeden van buitenaf en wachten vervolgens maar af. Een bekend excuus van onbekwaamheid dat we op meerdere terreinen tegenkomen.
Er zijn zelfs managers van grote bedrijven die, als het maar even tegen zit, hun omzet zien dalen en daarvan de schuld geven aan externe omstandigheden. De manager is nooit schuldig zolang hij zelf de baas is.
Je kunt manager worden van een groot bedrijf of van een kerkgenootschap door een natuurlijk overwicht maar dat geeft geen garantie dat er ook sprake is van goed inzicht, doorzettingsvermogen, een goed overzicht en een echte visie.

Als een kerk leegloopt, dan wel geen vooruitgang biedt, betekent dit dat de boodschap niet goed over komt. Er zou meteen een alarmbel moeten gaan rinkelen met de vraag naar de oorzaak. Er moet worden nagedacht of de gebrachte boodschap nog wel past in de huidige maatschappij dan wel aangepast dient te worden. Religie en geloof behoren tot de meest gezochte zoekwoorden op internet en vele mensen schreeuwen het bijna uit om contact te krijgen met onze Schepper en toch loopt de kerkgang terug!
Een marketingmanager zou zeggen dat er een geweldige markt is alleen moet je wel een product pousseren waar de markt om vraagt. Argumentaties moeten een oplossing bieden voor een probleem dat wel of niet bewust aanwezig is (bij de consument).

Religie en geloof behoren tot de meest gezochte zoekwoorden op internet en vele mensen schreeuwen het bijna uit om contact te krijgen met onze Schepper en toch loopt de kerkgang terug!

Massaal wordt gevraagd om warmte vanuit de kerk maar als je die warmte niet kunt voelen dan blijft het koud. Warmte krijg je niet door alleen maar een kachel neer te zetten. Voor geestelijke warmte is een kerkgebouw niet voldoende.

De kerkelijke boodschap staat bij velen bekend als een verhaal uit een boek uit het verre verleden met een opeenhoping van voorschriften over wat wel en niet mag. Er is verder sprake van een verhaal over de Schepper, zoals dat van Sinterklaas. Wetenschappelijk is het al helemaal niet serieus te nemen. Door een dergelijke visie wordt het ideaalbeeld van een hemelse Vader ons ontnomen en blijft alleen een armzalig antwoord bewaard.

Massaal wordt gevraagd om oplossingen. Oplossingen voor problemen hoe om te gaan met gevoelens, het ervaren van kracht en het vinden van liefde en troost. Bij wie kunnen we nog terecht als onze hemelse Vader zou ontbreken? Heeft de psychiater de functie overgenomen van de kerk? Is de kerk niet in staat om een quasi wetenschappelijk verhaal over God te ontzenuwen?

Ds. Robert Schuller van Hour of Power in Californië was ruime tijd geleden één van de predikers die op de televisie onderwerpen aan de kaak wist te stellen die antwoorden gaven op actuele vragen. Oplossingen voor het leven van nu! Vele religieuze instellingen zijn bezig om Gods boodschap over te brengen maar ik twijfel of er in de traditionele kerken voldoende wordt nagedacht over de levensvragen en met Gods Woord oplossingen worden gevonden.

Kerkgenootschappen met een afwijkende visie trekken momenteel massaal de aandacht zowel bij jonge als oudere mensen waarbij de beleving zeer intens is. Persoonlijke ervaringen en visie vragen naar verbondenheid en oplossingen voor levensvragen.
Misschien sluit de kerk haar ogen uit onwetendheid of onbegrip. Toch zal een antwoord, zeker met Gods kracht, moeten worden gevonden.

Reacties

Naast de vraag of we nog bouwen volgens de bouwvoorschriften als bedoeld in Efeze 4: 11-16, (Herders, Apostelen, Profeten, Evangelisten en Leraars), vraag ik me ook af of gemeenteleden zich herkennen in de wijze van kerk zijn. Hebben we te maken met een management gemeente, waar een top-down cultuur maatgevend is ? Missen wij de betrokkenheid en zingeving die we mogelijk kunnen terugvinden in kleine kring? Of dolen wij in mega gemeenschappen waar we wekelijks tegen vreemden aankijken en de beleving hoofdzakelijk vanaf het podium spettert. In een maatschappij, waar ons technisch vernuft ons heeft geleid naar het feit dat Robotten de bejaarden gezelschap houden en kunstmatige stemmen hun geest op peil moeten houden, leidt alles tot vervreemding en individualisme.

Een terugkeer naar een gemeente of huiskring waar het individu nog wordt gehoord en gezien en de beleving vanuit de Bijbel wordt aangestuurd, is mogelijk een antwoord.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher