Nieuws

07 februari 2018 door Hendriëlle de Groot

Archeologen ontdekken een van de oudste kerken in Turkije

Tijdens een archeologische opgraving rondom de Zwarte Zee, in het district Eskipazar van Karabuk is een van de oudste kerken in Klein-Azië ontdekt, schrijft Christian Today. De opgraving in de oude stad van Hadrianapolis, 160 kilometer ten noorden van Ankara, heeft een 1500 jaar oud bouwwerk blootgelegd, dat geheimen zou kunnen ontsluieren over kloosters waarvan men dacht dat ze in de stad waren.

Ersin Celikbas, een lid van de archeologische afdeling van de universiteit van Karabuk, zei dat de structuur wordt beschouwd als een van de oudste kerken van Anatolië, het hedendaagse Turkije. Het is versierd met afbeeldingen van de rivieren van Geon, Phison, Tigris en Euphrates, die worden genoemd in de Bijbel. “De vondst dateert uit het midden van de vijfde eeuw. Wanneer we rekening houden met kerkarchitecturen uit Anatolië, kunnen we zeggen dat dit een van de oudste kerken in Anatolië is,” zei hij.

Oude bronnen op Saint Stylos Alpius vermelden het bestaan van een mannenklooster en een vrouwenklooster in Eskipazar. “De kans is groot dat we het bestaan van deze kloosters of kerken ontdekken. De kerk bevindt zich op een zeer belangrijke locatie.”

De stad was erg belangrijk voor de christelijke wereld, zei hij. “We weten heel goed dat de christenen in deze tijd in de haven van Amasra aankwamen en Hadraianapolis bezochten. Later zijn ze voor commerciële doeleinden naar Istanbul gegaan.”

Hadrianapolis is de belangrijkste archeologische stad in de westelijke Zwarte Zeeregio. De eerste opgravingen begonnen daar in 2003.

Tot nu toe hebben archeologische oppervlakteonderzoeken veertien openbare gebouwen blootgelegd, waaronder twee baden, twee kerken, een verdedigingsstructuur, rotsgraven, een theater, een villa, andere monumentale gebouwen en enkele religieuze gebouwen.

Foto: Nikki Davidov/Israel Antiquities Authority

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher