Nieuws

07 februari 2018 door Royal Jongbloed

Credo brengt Nederlandse geloofsbelijdenis in beeld

Eind februari verschijnt bij uitgeverij Royal Jongbloed CREDO, geloven op scherp van de hand van de Friese beeldend kunstenaar Henk Pietersma. Het boek wordt op 4 maart gepresenteerd in de Nicolaikerk te Utrecht.

In het boek zijn 76 schilderijen bijeengebracht, samen met poëtische reflecties van de maker zelf. De afgelopen twee jaar liet Pietersma zich in zijn werk leiden door de teksten van de Latijnse mis. Als niet-katholiek vormden de Latijnse woorden voor hem een uitdaging vanuit de vraag in hoeverre deze teksten in onze tijd nog van belang zijn. Hebben de woorden van nagenoeg 1700 jaar geleden nu nog wel enige betekenis? Als beeldend kunstenaar geeft Pietersma daar uiteraard geen theologische antwoorden op. Maar door middel van zijn schilderijen en vrije woordassociaties reageert hij intuïtief op de inhoud van de oorspronkelijke tekst, zoals die door de eeuwen heen ook door veel componisten werd verklankt.

In deze tijd, die bol staat van zelfverklaarde belijdenissen over de maakbaarheid van het leven, zoekt Pietersma in beeld en woord onder andere naar de samenhangende kracht van de eeuwenoude geloofsbelijdenis van Nicea, die in de Heilige Mis een prominente plaats heeft. Zijn beeldende overpeinzingen en woordreflecties bevinden zich in het spanningsveld tussen enerzijds waarheden die eeuwenlang als cement in de samenleving golden en anderzijds de hijgerige dagwaarde van waarheden van nu in deze tijd.

Presentatie & tentoonstelling
Het boek CREDO, geloven op scherp wordt op 4 maart gepresenteerd in de Nicolaïkerk te Utrecht, Nicolaaskerkhof 8, om 14:00 uur. Leo Fijen, publicist en programmamaker bij de KRO-NCRV verzorgde een voorwoord voor het boek. Hij geeft bij de presentatie een inleiding. De Vespercantorij van de Nicolaïkerk onder leiding van Ko Zwanenburg zorgt voor een passende muzikale context. Berry van Berkum bespeelt het orgel.

Aansluitend aan de presentatie vindt een kunstvesper plaats in de kerk. De presentatie gaat gepaard met een tentoonstelling in de Nicolaïkerk van een groot deel van de schilderijen. Deze tentoonstelling is tot 4 mei toegankelijk. Voor openingstijden kunt u contact opnemen met dhr. Aart van Bruggen.

Murk Pietersma (vormgever en zoon van de kunstenaar/auteur) gaf het boek vorm. Tijdens de presentatie is het boek verkrijgbaar voor € 24,95.

Henk Pietersma is onder meer bekend van verschillende omslagen van de Nieuwe Bijbelvertaling (waaronder die van de standaardeditie 2004). Eerder publiceerde hij bij Royal Jongbloed De goedheid op mijn tong gelegd, een psalter met schilderwerken van alle 150 psalmen, en Waar was jij… een passie, een meditatief boek met 52 schilderijen en gedichten over het lijden en sterven van Jezus.

Klik hier om het boek te bekijken of te bestellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher