tv kijken

God

07 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Het leven dat wij leiden voelt als een leeg ‘gereformeerd’ leven...

"Het leven dat wij nu leiden voelt meer als een leeg ‘gereformeerd’ leven. We kijken niet, hebben dus tijd over, maar die wordt besteed aan een ander soort leegte," laat een vragensteller weten in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'Ik baal er een beetje van dat we net als onze ouders een leven leiden van vermijding van bepaalde dingen, wat op zich niet verkeerd is, maar intussen vult het zich met andere, niet betere, en dus wereldse dingen,' vervolgt de vragensteller. 'Het lijkt mij ook dat dat een van de grote redenen is waarom het materialisme en de huisinrichting in onze gezindte zo groot is geworden. We vermijden de wereld... en vullen dat met iets anders. Het staat me tegen en blijft wringen en aan me trekken!

Soms heb ik zin om gewoon alles los te laten en normaal te leven, zonder door de traditie of geschiedenis opgelegde aanpassingen van ons leven. En om dan van daaruit tot God te komen, Hem te leren kennen en zo frisser en helderder keuzes te maken. Ook met onze kinderen speelt dit opnieuw. “Wie Is De Mol is echt een super gaaf programma! Ik zag het bij een vriendinnetje. Mag ik het ook kijken mam?” Het is zo verwarrend!

Praktischer: wat zal ik nu wel niet kijken met ons gezin? Elisabeth Elliot (wat blijf ik leren van haar) schrijft ergens tussendoor ook over dat ze documentaires kijkt. En sommige programma’s vind ik serieus wel boeiend of leerzaam om te kijken of te volgen. Heel veel niet, dat is de andere kant en films hoef ik ook niet te zien meestal. Maar het staat me tegen dat het zo onduidelijk is wat goed is.'

Antwoord
C. A. Hoekman, ouderling van de gereformeerde gemeente in Kapelle-Biezelinge, geeft antwoord. "Beste moeder, moet ik gaan vertellen dat documentaires en sommige programma’s wel verantwoord zijn? Stel je eens voor dat je je leven ook hiermee gaat vullen, ben je dan van dat lege “gereformeerde” leven verlost? (...) Stel je eens voor dat je gaat kijken en de traditionele vermijding (van je ouders) van bepaalde dingen over boord zet en je leven daarmee gaat vullen, ben je dan van dat lege “gereformeerde” leven verlost? Wat denk je zelf?

Spreuken 8:17-21 moet in jou en mijn leven de richting bepalen. Als de Heere Jezus jullie lege “gereformeerde” leven gaat vullen, zul je echt fris en helder je keuzes gaan maken, voor jullie zelf en voor jullie kinderen. Laat alles los wat een verhindering is om tot Hem te gaan en ga ‘normaal’ leven. Een normaal leven is een leven vanuit Spreuken 8, het hele hoofdstuk. Liefde is de vervulling van de wet en liefde vraagt niet in de eerste plaats: wat mag wel en wat mag/kan niet, maar wat wilt U dat ik (wij) doen zal/zullen.

Doorbreek in elk geval de leegheid van een leven bij een ‘gesloten’ Bijbel; wel een Bijbel hebben, maar het gebruik is alleen gewoonte. Maak het in jullie gezin bespreekbaar, samen met de kinderen. Motiveer vanuit je hart wanneer iets niet kan volgens Gods Woord en wees niet bang om soms te moeten zeggen dat je het ook niet precies weet, maar dat je geen toestemming durft geven omdat je denkt dat je God daarmee verdriet doet. Laten jullie kinderen een biddende vader en moeder ontmoeten."

Lees hier de volledige beantwoording van C. A. Hoekman.

Reacties

Toen ik mijn vader vertelde dat ik voor de eerste keer naar de Kermis wilde in Utrecht, keek hij mij bedenkelijk aan. Akkoord zei hij, maar ik ga wel mee. Op het Vredenburg ontstond een vechtpartij en wij keken er vanaf een afstand naar. Ik wil naar huis vader. Later nam hij mij mee naar Amsterdam en vertelde over de realiteit van de grote stad! Toen ik vijftien was, begreep ik dat de wereld niet zo geweldig in elkaar stak en dat je moest proberen om de juiste keuzes te maken in je leven. Heb je totaal geen weet van het feit dat het leven valkuilen in petto heeft omdat daar nooit over is gesproken, ja dan bestaat de kans dat diezelfde onwetendheid tot schade kan leiden in je leven. Ik dank mijn vader dat hij het heeft aangedurfd om de boze dingen in de wereld te tonen en dat hij transparant durfde te zijn over zijn gemaakte fouten. Het heeft mij anders leren kijken. Echtheid versus verkeerde vroomheid vermindert de kans op verkeerde verrassingen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher