Zakaria Botros

God

07 februari 2018 door Dirk van Genderen

Egyptisch Koptische priester brengt al 50 jaar het Evangelie aan moslims

De Egyptisch-Koptische priester Zakaria Botros (84) zet zich al tientallen jaren in om via de media moslims met het Evangelie te bereiken. Hij wordt door extremistische moslims ‘de plaag van de islam’ genoemd, omdat mede door hem duizenden moslims tot geloof in de Heere Jezus zijn gekomen. De Arabische krant ‘al-Insam al-Jadid’ noemt hem de ‘publieke vijand nr. 1’.

Botros evangeliseert via satelliet-tv, zodat de islamitische leiders hem niet het zwijgen op kunnen leggen. Hij ontmaskert in zijn uitzendingen de wandaden die in naam van de islam worden gepleegd en aarzelt niet om Mohammed een boodschapper van satan te noemen. Het is niet verwonderlijk dat er al tal van fatwa’s (vonnissen) over hem zijn uitgesproken en dat al-Qaida een beloning van 60 miljoen dollar heeft uitgeloofd voor degene die hem – dood of levend – aan hen uitlevert.

Zijn programma’s worden live uitgezonden. Wie wil, kan vaak direct in de uitzending reageren. Hij geeft tegenstanders de ruimte om via de telefoon in de uitzending hun mening te verkondigen en reageert daar vervolgens op.
Botros sloot een keer een uitzending af door het leven van Mohammed te vergelijken met de bediening van de Heere Jezus hier op aarde. "Mohammeds voorbeeld leidde tot oorlog en terrorisme, terwijl het volgen van de Heere Jezus leidt tot vrede en genade. Jezus kwam om zielen te redden, Hij offerde Zijn eigen leven om anderen te redden. Mohammed wilde dat anderen zich voor hem opofferden, zodat hij zijn eigen rijk kon oprichten."

"Mohammeds voorbeeld leidde tot oorlog en terrorisme, terwijl het volgen van de Heere Jezus leidt tot vrede en genade."

Al 50 jaar
Al zo’n 50 jaar brengt Botros het Goede Nieuws van het Evangelie. Sinds 2000 gebruikt hij het internet om nog meer mensen te kunnen bereiken met de blijde boodschap.
Van 2003 tot 2010 zond hij zijn programma ‘Life TV’ uit via de Arabische zender van de BBC en bereikte elke week tientallen miljoenen moslims. Door die programma’s kwamen heel veel moslims tot geloof in de Heere Jezus, wat de Arabische zender al-Jazeera ertoe bracht de uitzendingen van Botros te vervloeken vanwege de ongekende evangelische aanval op de islam.

Omdat in 2010 een belangrijke financier van zijn programma’s afhaakte, startte Botros toen met zijn eigen satellietstation: ‘Redeemer TV’. Botros, die zowel het Egyptische als het Amerikaanse staatsburgerschap heeft, corrigeerde tijdens het presidentschap van Obama diens schokkende gebrek aan kennis toen de president tijdens het Nationale Gebedsontbijt het christelijk geloof bekritiseerde. Ook corrigeerde hij de uitspraak van Obama dat de islam een vreedzame religie zou zijn.

Islam bestrijden met het Evangelie
Terwijl Amerika, Rusland en de EU terreurgroep Islamitische Staat (IS) bestrijden met bommen en aanvallen met drones, doet Botros dit met het Evangelie. Hij spreekt moslims heel direct aan, zoals: "Zou God echt willen dat u uw buurman doodt, of hem tot uw slaaf maakt? Zou de Almachtige echt willen dat zijn volgelingen andere mensen kopen en verkopen alsof het dieren zijn? Denk na, mensen. Gebruik uw verstand. Luister naar uw hart – uw ziel staat op het spel."

Seculiere mensen bestrijden de islam alsof het een politiek systeem is. Botros spreekt over de geopolitieke agenda van de islam: het geloof in een valse afgod. Hij zoekt naar mogelijkheden om de liefde van Jezus te laten zien tegenover de onderdrukking door Allah, om zo het onkruid met wortel en tak uit te roeien, in plaats van het afsnijden van de toppen van het onkruid.

"Als al-Qaida of radicale moslims mij doden, ben ik alleen maar eerder in de hemel, bij de Heere Jezus."

Redding van zielen
Het gaat Botros er niet om de wereldverovering door de islam te stoppen. Het gaat het om de redding van zielen van moslims. Hij valt daarbij de islam aan, niet de moslims. Omdat hij hen wil redden. Botros: "Ik hou net zoveel van de moslims als ik de islam haat."

Hij begint en eindigt elke tv-uitzending met de opmerking dat hij van zijn kijkers houdt en dat hij hun licht, hoop en liefde wil tonen. Hij wil moslims bevrijden van de sharia en hen tot Christus leiden, om zo de radicale islam verzwakken.

Sneller in de hemel
Het is het gedrag, het leven van oprechte christenen, waardoor moslims geraakt worden. Ze zien iets van Christus in hen, waardoor ze een verlangen krijgen om ook zo’n leven te ontvangen.

Voormalige moslims die tot geloof zijn gekomen, noemen vaak de blijdschap in het leven van christenen en hun morele integriteit, waardoor ze als eerste geraakt werden. Anderen noemen de liefde in de huwelijken van christenen en hun inzet voor anderen, zonder uit te zijn om daar financieel beter van te worden. Sommigen ervaren wonderlijke genezingen door het gebed van christenen.

Wat doet het met Zakaria Botros, dat hij wordt bedreigd en dat er een enorme geldprijs op zijn hoofd is gezet? "Als al-Qaida of radicale moslims mij doden, ben ik alleen maar eerder in de hemel, bij de Heere Jezus. Ik zou zeggen: Dank u, ik ben er, ik ben er."

Dit verhaal verscheen via internationale media in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

Ds. A. J. Post aan de slag in hervormd 't Harde

"We hebben het beroep vanuit de hervormde gemeente van 't Harde aangenomen. In vertrouwen op onze Hemelse Vader willen we deze weg gaan," laat ds. A. J. Post weten via Facebook. De predikant volgt in de Gelderse plaats ds. D. Dekker op. Dekker ging in 2016 met emeritaat. Post staat momenteel op de kansel in Nieuw-Beijerland, waar hij in 2011 voor het eerst aan de slag ging als gemeentepredikant. Op 't Harde luiden de klokken van de @HervGemElim!! Welkom dominee @AlfredPost! pic.twitter.com/8ZKdsGNapv &mdash...
Vakanties
Hier adverteren?

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...