Janneke Plantinga

God

07 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Janneke had een eenzijdige relatie met God: "Ik vergat te luisteren"

Af en toe een schietgebed opzeggen en zelf plannen bedenken. Zo zag het geloofsleven van Janneke Plantinga er jarenlang uit. “Nu leg ik mijn plannen voor God neer en draai ik zelf veel minder aan de knoppen.” De PKN-pionier is medeorganisator van de conferentie There is More Next van het Evangelisch Werkverband. CIP.nl stelt Janneke een aantal vragen.

Het EW verlangt intens naar een krachtige herleving van de kerk. Als protestants-evangelische beweging zetten we ons in voor geestelijke vernieuwing van de traditionele kerk en met name de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Je zegt dat je jarenlang een eenzijdige relatie met God hebt gehad. Wat bedoel je hiermee?
“Van jongs af aan ben ik bekend met bidden en Bijbellezen. Ik vroeg van alles van God, maar vergat om naar Hem te luisteren. Jarenlang ben ik mij daar ook niet van bewust geweest. Ik deed gewoon mijn ding: af en toe een standaardgebed uitspreken en hier en daar een schietgebedje.”

Hoe is daar verandering in gekomen?
“Een jaar of drie geleden kwam het pionierswerk op mijn pad. Martijn Vellekoop zet zich namens de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in voor pionieren en missionair kerk-zijn. God heeft hem gebruikt om mij op het juiste spoor te zetten. Hij gaf ons het advies om naar Gods stem te luisteren en op zoek te gaan naar Zijn plan. Dat vond ik best wel lastig. ‘Hoe herken ik Gods stem en wat is mijn stem?,’ vroeg ik mij af, denken aan ons pioniersplannen. In de Bijbel las ik vervolgens over profeten die God om een teken vroegen. Toen dacht ik: ‘Dat ga ik ook doen!’ De volgende dag las ik in de Bijbel: ‘Ga door op de ingeslagen weg.’ Ik was flabbergasted. Dat moment zijn mijn ogen opengegaan voor een sprekende God.”

"Ik deed gewoon mijn ding: af en toe een standaardgebed uitspreken en hier en daar een schietgebedje."

Hoe is je relatie met God vanaf dat moment tot leven gekomen?
“Ik nam steeds vaker de tijd om naar God te luisteren. Sport is daarin een uitstekend middel. Ik ben een echte sportliefhebber. Een paar keer per week ga ik hardlopen. Voor mij zijn dat ideale momenten om tijd met God te nemen. Hardlopen met God noem ik het ook wel. Even weg uit de drukte! Tijdens het hardlopen vult God regelmatig mijn gedachten met concrete plannen en ideeën. Zo maakte God mij duidelijk hoe we ouders bij onze pioniersplek kunnen betrekken. Eén keer in de zoveel tijd komen ouders bijeen om samen de Bijbel te openen en elkaar te bemoedigen.”

Hoe heeft de There is More conferentie je geloofsleven verrijkt?
“Eigenlijk begon dat al voorafgaand aan de conferentie,” maakt Janneke duidelijk. “Ik kreeg een appje van een kennis met de vraag of ik met haar mee wilde gaan. Die vraag vond ik opvallend, omdat Renate en ik elkaar toen nog nauwelijks kenden. Tijdens die conferentie kwam ik voor het eerst in aanraking met zaken als profetie en genezing. Vanaf dat moment zijn Renate en ik daar samen mee aan de slag gegaan.

"Ik heb een eigen bedrijf en maakte vroeger plannen zonder ze bij God neer te leggen. Door de jaren heen heb ik geleerd om mijn plannen allereerst bij God te brengen."

Op de conferentie werden we bijvoorbeeld uitgedaagd om werk te maken van profetisch bidden. Ik bad voor de persoon naast mij en vroeg God om Zijn wil openbaar te maken. Op dat moment dacht ik dat ik er niets van bakte en schaamde ik mij tegenover die ander. Maar een paar jaar later sprak ik hem en liet hij mij weten dat het gebed dat ik uitsprak woorden waren die hij op dat moment nodig had.”

Regelmatig kom je samen met een gebedsgroep. Op welke wijze geven jullie gebed handen en voeten?
“Iedere vrijdag komen we met een klein groepje bij elkaar voor gebed en een lunch. Tijdens die momenten gaan we op zoek naar wat God tot ons te zeggen heeft. Er gebeuren vaak hele mooie dingen. God spreekt tot ons door middel van Bijbelteksten. Ik noem het een ‘oefenplaats van gebed’. Soms schrijven we van tevoren een aantal gebedsthema’s op zoals onze pioniersplek of het voortgezet onderwijs. Vaak merk ik tijdens het gebed God onze plannen aanvult of wijzigt.”

Heb je daar een voorbeeld bij?
“Ik heb een eigen bedrijf en maakte vroeger plannen zonder ze bij God neer te leggen. Door de jaren heen heb ik geleerd om mijn plannen allereerst bij God te brengen. Na gebed komt het wel eens voor dat ik uiteindelijk op een eerder besluit terugkom. ‘Laat ik toch maar niet met die persoon in zee gaan.’ En op een ander moment bevestigt God mijn gedachten door middel van een lied, iemand die mee bidt of een Bijbeltekst.”

‘Hearing Gods Voice’ is op 9 februari het thema tijdens ‘There is More Next’. Hoe kan je de stem van de Heilige Geest leren verstaan in je leven en hoe kan je de gave van profetie ontdekken en beoefenen? Bekijk onderstaande video en klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher