Jongetje oorlog Syrië

Nieuws

06 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Syrische christenen komen voor het eerst in zes jaar samen in verwoeste kerk

Een groep Syrische christenen heeft voor het eerst in bijna zes jaar samen gebeden en gezongen in de verwoeste kerk St. Mary, in het oostelijke Deir Ezzor, schrijft The National.

De vloer van de kerk lag bezaaid met stenen en resten van raketten. Vanuit de weggeblazen ramen scheen een fel zonlicht naar binnen. Kijkend naar dunne, witte kaarsen onder pokdalige kerkbogen kwamen de ruim twintig christenen voor het eerst in bijna zes jaar in het gebouw samen. De dienst - die ook werd bijgewoond door islamitische geestelijken - werd geleid door de Syrisch-orthodoxe patriarch van Antiochië, Ignatius Aphrem II.

De patriarch nam plaats achter een kleine, witte tafel omdat het altaar van de kerk zwaar beschadigd is. "Het is een onbeschrijfelijk gevoel om in een bijna volledig verwoeste kerk te bidden," vertelde de geestelijk leider. "Deze dienst is een troost voor ons hart en een boodschap van hoop voor de inwoners van deze stad om terug te keren en hun gebouwen te herstellen."

De plaatstelijke bisschop Maurice Amseeh riep christenen op om terug te keren naar hun stad. "Het belangrijkste is nu dat Deir Ezzor weer tot leven komt. Christenen, keer terug!," zei hij tegenover de aanwezigen. Voordat de oorlog in 2011 de Syrische oorlog uitbrak, leefden er in de stad zo'n 3.000 christenen. De 31-jarige Shadi Tuma besloot ondanks alles te blijven. "Christenen zullen hier altijd aanwezig blijven."

Een deel van de stad blijft praktisch onleefbaar, vanwege de vele verwoeste gebouwen en een gebrek aan elektriciteit en drinkwater. Desondanks is de 40-jarige Sally Qassar hoopvol. "Gebed is voor mij een teken van nieuw leven. Het gaf mij de vastberadenheid om terug te keren naar Deir Ezzor en mee te werken aan de wederopbouw."

Bekijk ook deze bijzondere foto van het AFP.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher