iran

Nieuws

06 februari 2018 door Hendriëlle de Groot

VN vraagt islamitisch regime van Iran: geef christenen een eerlijk proces

Vier mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties (VN) hebben een gezamenlijke verklaring afgegeven, waarin Iran wordt opgeroepen om te zorgen voor een 'eerlijke en transparante finale hoorzitting' bij het Revolutionaire Gerechtshof van het land, schrijft The Christian Post.

Dit naar aanleiding van de veroordeling van drie Iraanse christenen wegens het 'uitvoeren van evangelisatie-activiteiten', 'illegale huiskerkactiviteiten' en andere aanklachten.

De speciale rapporteurs van de VN doen verslag van de mensenrechtensituatie in Iran, vrijheid van religie, minderheidskwesties en het recht op gezondheidszorg. Ze hebben hun bezorgdheid geuit over de veroordeling van pastor Victor Bet Tamraz, voormalig pinksterkerkleider, en huiskerkleiders Amin Afshar Naderi en Hadi Asgari. Ze zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen tien en twaalf jaar.

Het Revolutionaire Gerechtshof zou zondag een hoorzitting moeten houden, maar het is nog niet bekend of de rechtbank de zaak heeft beëindigd, de vonnissen heeft bevestigd of naar het Hooggerechtshof heeft verwezen, volgens Radio Free Europe.

De VN-experts zeggen dat de aanklachten en de straffen 'volledig in tegenspraak' zijn met de verplichting van Iran op grond van het internationale recht. “We maken ons ook zorgen om het gebrek aan gezondheidszorg die hen tijdens hun detentie wordt geboden en in het bijzonder over de huidige gezondheidstoestand van de heer Mr. Asgari, die nog steeds in de gevangenis zit.”

“Leden van de christelijke minderheid in Iran, vooral degenen die zich tot het geloof hebben bekeerd, worden geconfronteerd met ernstige discriminatie en religieuze vervolging.”

De onafhankelijke Amerikaanse deskundigen drongen er bij de Iraanse regering op aan onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle personen vrij te laten die zijn gearresteerd en vastgehouden, vanwege het uitoefenen van hun recht op vrijheid van godsdienst of levensovertuiging.

Shamiram Isavi, de vrouw van dominee Tamraz, werd eerder dit jaar veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, omdat ze de nationale veiligheid in gevaar zou hebben gebracht.

In november riep de voormalige aartsbisschop van Canterbury Rowan Williams de christelijke leiders op om zich in te zetten voor de vrijlating van een Britse moeder, Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Zij wordt vastgehouden in een Iraanse gevangenis.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher