God

06 februari 2018 door Jeffrey Schipper

PKN-scriba: "Je kunt niet zomaar zelf bepalen dat je leven voltooid is"

"Het idee dat we zelf de regie voeren tegenover het leven, maakt me zeer terughoudend over dit voorstel voor hulp bij voltooid leven." Dit zegt René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), over het wetsvoorstel 'voltooid leven' op de website van de PKN. "Het leven is een geschenk, het is door God gegeven. Je kunt niet zomaar zelf bepalen dat je leven voltooid is, en dat je ermee stopt."

De Reuver: "Deze wet is het verkeerde antwoord op wezenlijke vragen. Ik vrees dat die als een boemerang gaat werken. Dat mensen denken: ik ben 75, ben ik de samenleving tot last? Al in de Middeleeuwen werd gezegd dat er een kunst is om te leven, maar ook een kunst om te sterven. Zijn we die kunst om te sterven een beetje kwijtgeraakt? En dan bedoel ik niet precies het doodgaan zelf, maar ook de moeite van de laatste levensfase. Dat je probeert het daarin uit te houden. Dat is niet makkelijk. Het vraagt veel van de mens zelf maar ook van de omstanders. Die kunnen onbarmhartig zijn, mensen laten zitten, omdat ze ze toch alleen maar horen klagen. Geef niet op, dat is ook een appèl aan de samenleving."

D66 is voorstander van de pil van Drion is, waarmee oudere mensen zelf een einde kunnen maken aan hun leven. In het regeerakkoord hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hierover geen concrete afspraken gemaakt. Afgesproken is dat er een onderzoek gestart wordt naar de omvang en omstandigheden van mensen die hun leven voltooid achten. Eind vorig jaar liet D66-Kamerlid Pia Dijkstra weten dat zij wil dat het kabinet haast maakt met het onderzoek.

Lees hier het volledige commentaar van ds. René de Reuver.

Foto: Sandra Haverman

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher