megachurch pastor

Nieuws

05 februari 2018 door Hendriëlle de Groot

Hoogste rechter legt geen langere gevangenisstraf op aan frauderende megakerkpastor in Singapore

Het hooggerechtshof in Singapore heeft donderdag besloten dat er geen langere gevangenisstraf opgelegd wordt aan een medeoprichter van een populaire kerk, die was veroordeeld voor fraude van miljoenen dollars, schrijft The Christian Post.

Met de uitspraak is er een einde gekomen aan bijna vijf jaar juridische strijd. Kong Hee (53) is mede-oprichter van de City Harvest Chuch. Hij werd in eerste instantie veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, in oktober 2015. Hij verduisterde miljoenen en gebruikte het geld om de zangcarrière van zijn vrouw te ondersteunen. Maar toen hij tegen dat vonnis in beroep ging, werd zijn straf in april vorig jaar verlaagd tot 3,5 jaar.

De officier van justitie ging tegen deze beslissing in hoger beroep en vroeg om de oorspronkelijke straf opnieuw op te leggen, maar het Hof van Beroep besliste donderdag dat de beslissing van het hooggerechtshof zou worden gehandhaafd. Het hof verwierp ook het beroep van de officier van justitie tegen de veroordeling van vier andere kerkleiders. Ook zij krijgen verminderde straffen opgelegd.

Kong werd schuldig bevonden aan het verduisteren van 50 miljoen dollar kerkgeld, om de muzikale carrière van zijn vrouw te financieren. Binnenlandse media hebben gemeld dat dit het grootste bedrag is dat ooit in Singapore is verduisterd als het gaat om geld uit liefdadigheidsfondsen.

De ooit glamoureuze grondlegger van City Harvest Church stond bekend om zijn opzwepende zondagse diensten. Volgens verslaggevers had hij in de rechtszaal een sobere aanblik, met grijs haar en gevangeniskleding, toen hij voor het hof verscheen. Meer dan vijftig mensen hadden hem buiten de rechtbank opgewacht vanaf zes uur in de ochtend, om steun te betuigen.

City Harvest Church predikt een ‘welvaartsevangelie’, dat spirituele en materiële aspiraties combineert. De vrouw van Kong, Ho Yeow Sun, ook wel Sun Ho genoemd, is bekend vanwege een video van haar Engelstalige hit ‘China Wine’, waarin te zien is hoe ze intiem danst met rapper Wyclef Jean. Advocaten van Kong zeiden dat de muziekcarrière van Sun Ho werd gebruikt om te evangeliseren. Zij is niet aangeklaagd in de zaak.

Terwijl magakerken hun oorsprong hebben in de Verenigde Staten, zijn er ook enkele van de grootsten te vinden in Azië. De traditionele Bijbelse boodschap wordt daar in een dynamisch format van popmuziek, levendige diensten en sociale media verpakt en trekt zo een nieuwe generatie volgers. In de loop der jaren zijn de kerken veranderd in grote ondernemingen.

City Harvest heeft volgens haar laatste jaarverslag uit 2016 15.923 aanhangers en meer dan vijftig locaties in China, de Verenigde Staten en zeven andere landen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher