God

02 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Mijn zoon heeft nu niets meer met het geloof...

'Ik ben een gelovige moeder van drie kinderen en zit enorm met het volgende: onze oudste zoon (19) heeft niets meer met het geloof in God. (...) Ik weet dat ik hem het geloof niet kan geven, maar ik vraag me veel af wat Jezus gedaan/gezegd zou hebben tegen iemand zoals hij,' aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. D. van der Wal reageert.

"Laat ik beginnen met wat er halverwege geschreven wordt: "Ik ben soms bang dat zijn karakter hem zo in de weg zit." Er zijn twee dingen die ik daarover wil zeggen. In de eerste plaats zou je kunnen zeggen dat dit voor elk mens geldt op een bepaalde manier. Ons karakter zit ons vaak in de weg als het gaat om het liefhebben van de Heere met al wat in ons is. (...) In de tweede plaats en in het verlengde van wat hierboven staat zien we in Gods Woord keer op keer weer hetzelfde patroon terugkomen. Namelijk dat de Heere de zondige, gevallen mens opzoekt.

Vergelijk alleen al Petrus met bijvoorbeeld Thomas. Ze hadden dit gemeen: namelijk dat hun karakter/persoonlijkheid hen parten speelde in het navolgen van Christus. En bij hen beiden zien we dat hun karakters de Heere niet tegenhoudt. Sterker nog, Hij zoekt naar wegen die bij hen passen om hen te bereiken. Ons karakter kan ons inderdaad in de weg zitten in de weg die we met de Heere gaan. Tegelijkertijd mogen we ook zien in Gods Woord dat de Heere wegen zoekt en vindt, ondanks hoe wij als mens in elkaar steken.

Dat brengt mij bij het volgende. Namelijk wat je als ouder kunt doen in deze situatie. In de vraag wordt al aangegeven dat er openheid en erkenning is. Daar begint het geloofsgesprek met je kinderen mee. Als hij als kind gedoopt is zou je dat ook als aanknopingspunt kunnen gebruiken in dat gesprek. De belofte die de Heere aan het begin van zijn leven heeft meegeven staan tot op de dag vandaag, ongeacht zijn karakter of persoonlijkheid."

De christelijke gereformeerde predikant uit Nieuw-Vennep wijst ook op het belang van betrokkenheid in de kerk (jeugdvereniging/catechisatie) en gebed. Lees hier de volledige beantwoording van ds. D. van der Wal.

Foto: Twitter

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher