Nieuws

02 februari 2018 door Hendriëlle de Groot

Psychiater: “Het taboe op de doodswens mag terugkomen”

Steeds meer mensen hebben een doodswens en komen daar zonder gene voor uit, constateert psychiater Esther van Fenema. Het baart haar zorgen. "We moeten oppassen dat we mensen met een doodswens geen heldenstatus geven," zegt ze in het Radio 1-programma Dit is de Dag.

“Het taboe op de doodswens mag terugkomen. Misschien heb ik een tunnelvisie als psychiater, maar als ik de laatste tijd het nieuws volg, gaat het alleen maar over mensen die dood willen,” zegt psychiater Esther van Fenema in het radio-interview met Tijs van den Brink. Ze merkt dat er een toenemende vraag is naar euthanasie. Ook bij mensen onder de dertig jaar. “Kortom: steeds meer mensen willen dood.”

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

“De vraag is: hoe verhouden we ons als maatschappij tot het individu met die doodswens? Er wordt gefocust op het individu, die krijgen allerlei podia. Ik denk dat de discussie vertroebelt als je een soort heldenstatus toekent aan mensen die in grote nood verkeren en geen andere uitweg zien. Dat vertroebelt de discussie die wij als maatschappij moeten voeren. Wat doen wij verkeerd waardoor zoveel mensen tegenwoordig niet meer willen leven in onze samenleving?”

“Ik krijg berichten als 'ik ben zo eenzaam, de zorg in de ggz is zo slecht geregeld. Ik zie geen andere uitweg meer dan de Levenseindekliniek.'” Luister het item terug op de website van Dit is de Dag.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher