christenvervolging china

Nieuws

02 februari 2018 door Hendriëlle de Groot

14 huiskerkleiders gearresteerd en gevangengehouden in China

Veertien christelijke huiskerkleiders zijn gearresteerd door beveiligingsagenten van de Chinese overheid en naar een geheime locatie gebracht, meldt The Christian Post.

ChinaAid meldde woensdag dat christenen op een geheime locatie worden vastgehouden door de overheid, in de provincie Zhejiang. “Deze verdwijning van veertien vreedzame kerkleiders toont aan dat de Communistische Partij geen oog heeft voor de rechtsstaat en de religieuze vrijheidsrechten van haar burgers,” zei Bob Fu, de voorzitter van ChinaAid.

De groep, die toeziet op het hardhandig optreden tegen kerken en arrestaties van christenen en mensenrechtenactivisten in China, zegt dat de communistische regering de gelovigen nog steeds religieuze vrijheden en fundamentele mensenrechten ontzegt. “ChinaAid dringt er bij internationale leiders op aan zich uit te spreken tegen dit flagrante misbruik van religieuze vrijheid en mensenrechten en roept China op om deze onschuldige christenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.”

In januari deelden de christenen hun angst dat de vervolging zou kunnen toenemen, nadat de overheid een evangelische megakerk in de noordelijke provincie Shanxi vernietigde. De Chinese militaire politie liet explosieven ontploffen in De Gouden Kandelaarkerk in Linfen en vernietigde het huis van aanbidding. Een video van de verwoesting, waarop het moment te zien is dat de kerk instortte, werd gedeeld via social media.

In december werd op vergelijkbare wijze een katholieke kerk verwoest. Sinds 2015 zijn er tenminste 1.200 kruizen weggehaald vandaken van kerken in de provincie Zhejiang. Chinese autoriteiten staan erom bekend dat ze aanbiddingsdiensten ruw verstoren en tientallen christenen tegelijk arresteren, zoals er in november gebeurde in de provincie Guangdong met dertien gelovigen. Politieagenten deden een inval in de Qingcaodi-kerk, een kleine huiskerk in Jingmen. Bijbels en ander materiaal van de kerk werden in beslag genomen.

Chinese advocaten die opkomen voor vervolgde christenen, worden ook vervolgd. Diverse advocaten die veertig christenen probeerden bij te staan en vorig jaar werden gearresteerd voor ‘cultus activiteiten’, kregen in januari van dit jaar te horen dat hun wettelijke certificeringen konden worden afgenomen. Xiao Yunyan, een van de advocaten die onder toezicht van de regering staat, heeft gezworen dat hij en zijn collega’s christenen zullen blijven vertegenwoordigen.

China staat op plek 43 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Met 100 miljoen mensen vormen ze de grootste sociale groepering die niet onder de communistische partij valt.  

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher