Nieuws

01 februari 2018 door SGP

SGP onderstreept recht op een vrije zondag

“Vrijheid beloven en onvrijheid krijgen, dat is ongeveer de samenvatting van wat er gebeurd is met de aanpassing van de Winkeltijdenwet. Het is zaak die aanpassing terug te draaien, en wel zo snel mogelijk. Winkeliers en ondernemers die kiezen voor hun recht op een vrije zondag krijgen torenhoge boetes als ze van hun recht gebruik willen maken. Dat moet veranderen.” Dat zegt SGP-kamerlid Roelof Bisschop (foto) bij het algemeen overleg over de in 2013 gewijzigde Winkeltijdenwet.

Uit evaluatie blijkt dat een ruime meerderheid van het personeel het liefst op zondag gewoon vrij willen hebben. Tweederde van het personeel dat op zondag werkt wil er graag vanaf, en van degenen die tot nu toe op zondag niet hoeven te werken, vindt 90% het helemaal niks. De SGP wil dat gemeenten juist naar die geluiden luisteren als besloten wordt tot zondagsopenstelling. Bisschop: “Ik wil dat iedereen zijn recht op een vrije zondag geldend kan maken en dat de Inspectie hier ook werk van maakt.”

Ook veel winkeliers zijn de dupe van de aangepaste winkeltijden. Verhuurders van winkelruimte, supermarkten en een paar grote winkelbedrijven maken de dienst uit. Andere lokale winkeliers komen hierdoor in grote problemen. Er zijn nu al voorbeelden van winkeliers die een boete hebben gekregen van tienduizenden euro’s omdat ze ervoor kiezen om op zondag hun deuren dicht te houden. “Dit kan dus echt niet,” reageert kamerlid Bisschop. “Wie om sociale, godsdienstige of financiële reden niet open wil of kan zijn op zondag, moet die vrijheid gewoon hebben. Geen enkel contract mag anders bepalen. Dat moet in de wet komen. Zo eenvoudig is dat.”

Foto: SGP

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher