vrouw Bijbel

God

02 februari 2018 door Albert van der Heide

Vrouwen, hou gewoon je mond en wees gehoorzaam!?

Ben ik de enige die deze hele discussie over de rol van vrouwen in de gemeente zat ben? Zwijgtekst hier, zuchttekst daar, klaagtekst zus en kreuntekst zo. Soms moet je het gewoon simpel houden. Je kunt uren gaan discussiëren, maar pak de Bijbel erbij. Ik bedoel het staat er toch? Dan moeten we ook doen wat er staat. Maar wat staat er ook alweer?

De discussie wordt vaak gevoerd door mannen. Ik vermoed dat een deel van deze mannen nog worstelt met onreinheid, wel eens porno kijkt en maar al te makkelijk hun ogen al ‘begerend ziende’ dagelijks overspel laten plegen. Iets waar ik je, mede ook gezien mijn eigen verleden, absoluut niet voor wil veroordelen. Maar nu ik er vrij van ben geworden, heb ik wel moeten constateren dat het mijn kijk op vrouwen destijds zeer negatief beïnvloede. In het algemeen en ook zeker wat betreft hun rol in de kerk.

Gelukkig zijn er mannen die niet worstelen met bovenstaande verleidingen. Zij zouden dus met enig gezag en gezonde zuiverheid iets kunnen zeggen over de rol van vrouwen in de gemeente. Laten we vanuit het perspectief van deze mannen eens meekijken naar wat Paulus zegt over gehoorzaamheid.

'Welnu, gelijk de gemeente onderdanig is aan Christus, zo ook de vrouw aan haar man, in alles. Mannen, hebt uw vrouw lief, evenals Christus zijn gemeente heeft liefgehad en Zich voor haar overgegeven heeft' - Efeziërs 5:24-25.

Zwijgtekst hier, zuchttekst daar, klaagtekst zus en kreuntekst zo. Soms moet je het gewoon simpel houden.

De vrouw moet onderdanig zijn aan haar man. Punt uit, helder. Ik lees hier wel dat de man ook wat moet. Hij krijgt het bevel zijn vrouw lief te hebben, zoals Christus de gemeente lief heeft gehad en zich voor haar heeft overgegeven. Anders gezegd, mannen ga 'aan het kruis' voor je vrouw. Laat je vlees, je behoeftes, je wijsheid en geweldigheid kruisigen. En praat nadat je gekruisigd bent eens met je vrouw over onderdanigheid. Je zult zien dat je haast als vanzelf onbeperkt respect, liefde en overgave terugkrijgt.

Maar er zijn gelukkig mannen die nederig en liefdevol genoeg zijn, om voor hun vrouw aan het kruis te gaan. Laten zij dan iets zeggen over hoe het moet met vrouwen in de gemeente. Laten we vanuit hun perspectief kijken naar de zogenoemde zwijgteksten die Paulus schrijft aan zijn geestelijke zoon Timotheüs.

‘Ik wil dan, dat de mannen op iedere plaats bidden met opheffing van heilige handen, zonder toorn en twist.
(...)
maar ik sta niet toe, dat een vrouw onderricht geeft of gezag over de man heeft; zij moet zich rustig houden’ - 1 Timoteüs 2:8, 12.

Weer staat er, waar er iets over vrouwen wordt gezegd, ook een mooie testopdracht voor mannen. Maar nu is het gelukkig echt heel eenvoudig. Geen zware opdracht om aan het kruis te gaan. Geen moeilijke gevechten tegen onreinheid. Slechts een simpele praktische opdracht. Bid als man met je heilige handen in de lucht en maak geen ruzie. Nou dat is voor iedere man toch wel haalbaar!? Simpel bevel van Paulus, hoewel ik het weinig terugzie in de praktijk van het kerkelijk leven. De handen blijven tijdens het bidden meestal gevouwen (gevaarlijke houding volgens Spreuken 6:10) en ruzie maken komt juist nogal eens voor onder de broeders.

Mannen, als jullie graag een volmaakte gemeente willen of als zo graag volmaakte vrouwen willen, begin dan gewoon bij julliezelf.

Paulus schrijft over vrouwen in de gemeente. Zijn opdracht komt voor veel mensen neer op de titel boven dit stukje: 'Vrouwen hou gewoon je mond en wees gehoorzaam!' Maar Paulus laat zijn adviezen over het gedrag van vrouwen gepaard gaan met adviezen voor de mannen. En juist die blijken misschien wel de meest genegeerde teksten van de hele Schrift te zijn. Waarom zijn er geen synodiale discussies over het opheffen van mannenhanden in de gemeente?

Mannen, als jullie graag een volmaakte gemeente willen of als zo graag volmaakte vrouwen willen, begin dan gewoon bij julliezelf. Stop met je overspelige ogen de ruimte te geven. Wees bereid om aan het kruis te gaan. Stop met ruzie maken onderling. En voor als dat allemaal toch te moeilijk is, begin dan eenvoudig aankomende zondag in de kerk door je heilige handen eens duidelijk op te heffen, zoals Paulus toch beveelt. Het kon zomaar als effect hebben dat de vrouwen in je omgeving dan van pure verbazing al stil zijn.

Moeten vrouwen zwijgen? Moeten vrouwen onderdanig zijn? Mogen vrouwen geen gezag hebben of leiding geven? Mannen, begin eerst eens met te doen wat God van jullie vraagt en jullie zullen verbaast zijn over de effecten die dat heeft op jullie vrouw. Nog voor de zondeval in een nog volmaakte zondeloze wereld stelde God vast dat er één ding niet goed was (Gen 2:18). De enige imperfectie in een volledig volmaakte schepping was de man, zonder vrouw. Mannen laten we daarom vrouwen in onze omgeving eren en respecteren en de ruimte geven die ze nodig hebben om Gods beeld te vertegenwoordigen.

Vrouwen, ik kan niet anders dan vergeving vragen. Het klinkt ongetwijfeld oppervlakkig, maar ik meen het oprecht vanuit het diepst van mijn hart. Vergeef ons als wij mannen, ook ik, een verkeerd beeld hebben weerspiegeld van God de Vader. Tekortgeschoten in zoveel opzichten, vaak ook in de meest eenvoudige dingen en toch dachten we van alles te moeten eisen en te mogen vinden. Vergeef ons lieve vrouwen, door de eeuwen heen zijn jullie het die het geloof echt doorgeven en voorleven. Vergeef ons en leef in de vrijheid die God voor jullie heeft. Vergeef ons en laat je vreugde en eer niet roven.

Vergeef ons en geef ons de kans om van jullie te leren. Onderwijs ons over nederigheid, liefde en respect. Onderwijs ons ook over de vreugde van gehoorzaamheid en openbaar ons daarmee het hart van Christus. Schud elk stof, elke leugen en elke minderwaardigheid van je af die je door dominantie, manipulatie en toverij is opgelegd. Leer de gemeente weer gehoorzaam te zijn aan haar Hoofd. Ik wil naar jullie luisteren en van jullie leren, om mijn falen te overwinnen en te leven zoals God het heeft bedoeld.

Heb je een vraag of opmerking voor Albert? Bezoek hier zijn Facebookpagina.

Lees ook: Mogen vrouwen preken?! Dit zijn de voors en tegens.


Vrouw-zijn
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
- 7 Bijbelteksten die iedere vrouw uit haar hoofd zou moeten leren
- Waarom mannen en vrouwen seks verschillend beleven
- Vrouw in het ambt: mogen kerken hierover scheuren?
Meer over Vrouw-zijn »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Schutter opent vuur op kerkgangers Dagestan

Een schutter heeft in de Zuid-Russische regio Dagestan het vuur geopend op kerkgangers die het Russische-orthodoxe volksfeest Maslenitsa (pannenkoekenfeest) vierden. Daardoor zijn zeker vijf vrouwen gedood en vijf personen gewond geraakt, meldt het ANP.Volgens een politiebron in de stad Kizliar waar de aanslag plaatsvond is de 22-jarige schutter door beveiligingsdiensten doodgeschoten. Hij was in het bezit van een jachtgeweer en een mes. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de schietpartij opgeëist via Amaq, de persdien...
Vakanties
Hier adverteren?

Doopplaats van Jezus bevrijd van mijnen

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft aan de Britse Halo-stichting, die wereldwijd mijnenvelden ruimt, eindelijk groen licht gegeven voor de volledige ontmijning van Qasr al-Yahud, meldt Kerknet. Volgens een overlevering is Qasr al-Yahud de authentieke plaats van de doop van Jezus. Dit gebied bevat zeven kerken en kloosters, onder meer een Grieks-orthodox klooster, en een kapel van de franciscanen. De Halo-stichting was al eerder actief in Qasr al-Yahud. In 2011 zorgde zij ervoor dat doopplaats langs een smal pad doorheen het...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Israël tolereert Iraanse agressie niet en waarschuwt voor mogelijke aanval

Israël zal niet aarzelen om Iran aan te vallen als de agressie van Teheran tegen Israël ongehinderd doorgaat, waarschuwde premier Binyamin Netanyahu zondag op de veiligheidsconferentie van München. Dat schrijft The Christian Post. "Israël zal niet toestaan dat het regime van Iran een strop om zijn nek legt”, zei Nettanyahu. “We zullen zonder aarzeling handelen, om onszelf te verdedigen en zullen indien nodig optreden, niet alleen tegen de volmachten van Iran die ons aanvallen, maar ook tegen Iran zelf.&...

Ds. E. van Wijk aanvaardt beroep hervormd Sprang

De hervormde gemeente in Sprang (foto) verwelkomt ds. E. van Wijk als dominee. Omdat ds. L. Plug vorig jaar aan de slag ging in Barneveld was de gemeente in Noord-Brabant op zoek naar een predikant. Van Wijk staat sinds 2013 op de kansel in Hei- en Boeicop, zijn eerste gemeente. Ook de gereformeerde kerk (PKN) te Arnemuiden begroet een nieuwe gemeentepredikant. Ds. W. F. van de Woestijne heeft het beroep uit Zeeland aanvaard. De kerkelijke gemeente is vacant sinds ds. C. Bijman in 2014 met emeritaat ging. Van de Woest...

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Andries Knevel maakt programma over vrouwen die geloof in God combineren met wetenschap

In november 2017 ging Andries Knevel met pensioen. Twee weken later ging hij weer voor twee dagen in de week aan de slag bij de Evangelische Omroep. Dat vertelt hij in EO Visie. Zijn hart blijft kloppen voor televisie. In de programma's waar hij momenteel mee bezig is, zoals De Kapel en Andries TV wil hij "iets van God te laten zien en mensen enthousiast te maken voor Hem. Dat is zo mooi om te doen." "Vorige week hebben we nieuwe afleveringen opgenomen van Andries TV. Ik reed daarna klapwiekend van enthousiasme naar huis." Andries...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Florens van der Spek: "In de hemel zal geen verdriet meer zijn"

"In de hemel gebeurt alleen de wil van God. Daar zal geen verdriet meer zijn. Alle pijn en verdriet op aarde zijn een gevolg van onze verkeerde keuzes." Florens van der Spek deelt een videoboodschap op basis van de Bijbeltekst 'Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden' (Mattheüs 5:4).

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...