Nieuws

01 februari 2018 door Nederland Zoekt

Alan Hirsch spreekt in Zwolle over discipelschap

Op 10 februari aanstaande organiseert Nederland Zoekt een inspiratiedag met Alan Hirsch in de Verrijzeniskerk in Zwolle. De afgelopen jaren heeft Nederland Zoekt zich sterk ingezet voor discipelschap: hoe leren we samen weer discipelen te zijn die discipelen maken? Met deze dag zoeken we de spannende vragen op: hoe maken discipelen samen dan de kerk op een veelkleurige manier?

Onze droom is dat christelijke gemeenschappen nog meer kunnen functioneren zoals God dat bedoeld heeft in al z’n veelkleurigheid. We geloven dat het in de huidige context belangrijk is te onderzoeken hoe dat er uit kan zien en hoe we meer gebruik kunnen maken van wat God al geeft.

Kerk op de kop met Alan Hirsch?
De ideeën van Hirsch zijn wel een beetje de kerk op de kop. Maar we hebben zoiets wel nodig. We hebben een blinde vlek lijkt het wel voor de diversiteit aan gaven en invalshoeken. De herder en leraar zijn belangrijk maar hebben ook hun beperking. Dat merk je bij pionieren, dat merk je bij mensen die de kerk meer loslaten of elders aan de bak gaan met hun meer dynamische talenten. In de kerk lijkt daar nog te weinig plek voor. We hebben het hele spectrum nodig van wat God geeft, ook de meer dynamische elementen: de evangelist, het profetische en het apostolische. Juist die zorgen voor andere dynamieken. Tegelijk is dat spannend: hoe doe je dat? Daarom willen we die dag ook vormgeven met steun van onze partners om zo de zoektocht voor de kerken samen aan te gaan.

5Q en missionair DNA voor elke kerk
Om die reden zijn wij blij met de bijdrage die Alan Hirsch biedt in zijn nieuwe boek 5Q. Hirsch sluit aan bij wat wel bekend is als APEST (Apostel, Profeet, Evangelist, Herder (Shepherd), Leraar (Teacher)) vanuit Efeziërs 4. Maar hij pakt het breder op en minder in de zin van bedieningen of kantenklare rollen. Wat ons boeit is dat Alan Hirsch een perspectief schetst op de identiteit van de christelijke gemeenschap vanuit Christus. Hij biedt een spiegel om te kijken naar het geheel en naar de dynamieken. Afgelopen zomer hebben een aantal mensen vanuit Nederland Zoekt Alan Hirsch ontmoet in Edinburgh en opnieuw gemerkt hoe hij dit verhaal plaatst in het grotere verhaal van de kerk als beweging vanuit een missionair DNA. 

Die beide elementen: missionair DNA èn 5Q willen we op de inspiratiedag goed naar voren laten komen en tegen de Nederlandse context aanhouden. Met goede input en interactiemomenten willen we met de deelnemers handvatten krijgen om zelf verder mee aan de slag te kunnen.

Nederland Zoekt organiseert deze dag in verbondenheid met diverse partners en wil zo deze beweging versterken. Partners voor deze inspiratiedag zijn New Wine, Missie Nederland, het Evangelisch Werkverband, Agapè, Groot Nieuws Radio en Navigators.

Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher