CIDI

Nieuws

01 februari 2018 door Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI)

EU-subsidies naar activiteiten om Palestijns karakter Oost-Jeruzalem te behouden

Deze week heeft de Europese Commissie een nieuw assistentiepakket voor de Palestijnen bekend gemaakt. Het fonds van 42,5 miljoen euro is bedoeld om Palestijnse aanwezigheid in Oost-Jeruzalem te steunen en bij te dragen aan het opbouwen van de Palestijnse democratie, schrijft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI)

De aankondiging van het nieuwe hulpgeld viel samen met een bijzondere vergadering van de Internationale Donor Groep voor Palestina, wat ook wel het Ad Hoc Liaison Committee (AHLC) wordt genoemd. Bij de aanvang van de sessie herhaalde de Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini de steun van de EU aan de tweestatenoplossing met Jeruzalem als hoofdstad van zowel de Israëlische als de Palestijnse staat. 

Om de Palestijnen bij te staan in hun claim op het oostelijk deel van de stad, heeft de Europese Commissie 14,9 miljoen euro van het toegezegde hulpgeld opzij gezet voor het ondersteunen van activiteiten in Oost-Jeruzalem. Deze werkzaamheden moeten bijdragen aan “het bewaren van het Palestijnse karakter van de stad.” Daarnaast is het de bedoeling dat de sociaal-economische omstandigheden voor de Palestijnse inwoners verbeterd gaan worden. 

Bovenop de steun aan de Palestijnen in Oost-Jeruzalem, gaat er 27,6 miljoen euro naar het ondersteunen van het opbouwen van “een democratische en verantwoordelijke Palestijnse staat.” Het nieuwe Europese assistentiepakket komt bovenop de reeds bestaande directe EU-bijdrage aan de PA van 158,1 miljoen euro. Daarnaast verleent de EU ook financiële steun aan VN-organisatie UNRWA. Naar eigen zeggen komt de totale steun van de Europese Unie aan de Palestijnen in het jaar 2017 op zo’n 359 miljoen euro.

Lees hier meer op de website van het CIDI.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher