Doe-kalender Pasen

God

02 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Deze kalender helpt om bewust toe te leven naar Goede Vrijdag en Pasen

“Bewust toeleven naar Pasen kan helpen om de diepte van het lijden en de bevrijding van het nieuwe leven opnieuw te ontdekken,” vertelt Nanda Langkamp over het verschijnen van de Doe-kalender. Deze kalender met veertig eenvoudige opdrachten is ontworpen om bewust toe te leven naar Goede Vrijdag en Pasen. De redacteur van Opkijken.nl legt uit hoe de kalender een hulpmiddel kan zijn om de boodschap van Pasen dichter bij te brengen.

Buijten & Schipperheijn is een in Amsterdam gevestigde uitgeverij van non-fictie. Het kent twee fondsen: motief, dat zich bezighoudt met christelijke thema's, en recreatief, dat zich richt op toeristische routes en kaarten.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Buijten & Schipperheijn

Toeleven naar Pasen. Waarom is dat eigenlijk belangrijk?
“Goede Vrijdag en Pasen vormen de kern van het Evangelie. Veel christenen zijn met deze feesten opgegroeid en dit kunnen dan zomaar momenten worden die ‘er gewoon bij horen’. Het bewust beleven van de 40-dagentijd kan helpen om de diepte van het lijden en de bevrijding van het nieuwe leven opnieuw te ontdekken of meer te doorgronden. De kalender met opdrachten wil daartoe een hulpmiddel zijn.”

Hoe heeft praktisch toeleven naar Pasen je geholpen om de boodschap van Jezus’ dood en opstanding beter te begrijpen?
“De opdrachten vragen soms van je om de minste te zijn, of om je open te stellen voor iemand in je omgeving. Het zijn geen grote of moeilijke opdrachten, maar ze zorgen er wel voor dat je gaat nadenken over wie jij zelf bent, hoe jij je opstelt en of je bereid bent om een (klein) offer te brengen. Daardoor ga je anders aankijken tegen het offer dat Jezus heeft gebracht en hoe hij altijd vol liefde zijn naaste tegemoet trad.”

"Bewust toeleven naar Pasen kan helpen om de diepte van het lijden en de bevrijding van het nieuwe leven opnieuw te ontdekken."

De doe-kalender wil op een praktische manier invulling geven aan de 40-dagentijd. Welke opdracht komt bijvoorbeeld aan de orde?
“Op dag 1 wordt je gevraagd om de vaatwasser uit te pakken, ook als het niet jouw beurt is.
De opdracht voor dag 34 luidt: Mopper niet, maar zeg vandaag aardige dingen tegen anderen.
En je wordt regelmatig uitgenodigd om een filmpje te bekijken op Opkijken.nl/filmpjes40dagen. Deze filmpjes gaan over bijbelverhalen en geven input om over na te denken of concrete actie.”

Het is ook geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking en hun familie of begeleiders. Waar blijkt dat uit?
“De kalender is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. We gebruiken korte duidelijke teksten, zonder moeilijke woorden en met een lettertype dat geschikt is voor mensen met dyslexie. Ook de afbeeldingen zijn zo gekozen dat ze geschikt zijn voor deze doelgroep: duidelijk, zonder details die afleiden van het onderwerp. De opdrachten zelf zijn eenvoudig en makkelijk uitvoerbaar, ook voor mensen die motorische problemen hebben.”

Benieuwd naar de Doe-kalender? Klik hier om het te bekijken of te bestellen.

Klik hier voor meer materialen aan over de lijdenstijd, Goede Vrijdag en Pasen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher