Nieuws

01 februari 2018 door Hendriëlle de Groot

Demonstranten vernielen 'duivels standbeeld' in Griekenland

In het zwart geklede demonstranten hebben een rood beeldhouwwerk neergehaald, dat veel op satan lijkt, schrijft The Christian Post. Het acht meter hoge beeld draagt de naam Phylax, wat in het Grieks ‘bewaker’ betekent. Protesten varieerden van het gooien van witte verf tot spugen en sprenkelen van heilige water door een Griekse priester, als ritueel om demonen te verjagen.

Het beeld werd begin december tentoongesteld in een druk gebied in de kustgemeente Palaio Fliro. Op 17 januari bond een groep van tien tot vijftien personen het beeld vast aan een vrachtwagen en reed weg, om zo het beeld naar beneden te halen. Zijn vleugels zijn nu gebroken, vertelde burgemeester van Palaio Faliro Dionysis Hatzidakis aan Ral FM. Hij heeft een rechtszaak aangespannen. “Het beeld is zwaar beschadigd.”

In totaal protesteerden meer dan honderd christenen tegen het markante, rode Lucifer-beeld. “Dus als we iets niet leuk vinden, dan vernietigen we het... om politieke doeleinden?” aldus een verontwaardigde Hatzidakis. Als het beeld kan worden gerepareerd, wordt het opnieuw geïnstalleerd, vertelde een woordvoerder van de burgemeester aan nieuwsdienst Reuters.

Eerder deze maand marcheerden meer dan honderd christelijke inwoners onder leiding van hun priester in Athene naar de plaats van het controversiële beeldhouwwerk en eisten dat het zou worden verwijderd. Ze zwaaiden met Griekse vlaggen en iconen en zongen hymnes bij de sculptuur, volgens Greek Reporter.

Het beeld is gemaakt door de bekende Griekse kunstenaar Kostis Georgiou, die zowel in zijn thuisland als in andere landen heeft geëxposeerd. “Al dat geweld tegen het beeld, vanaf het eerste moment dat het werd geplaatst, heeft me sprakeloos gemaakt,” vertelde hij aan Reuters. “Het moet hier blijven, als een herinnering aan de irrationele rede.”

Wat bij christenen reden tot bezorgdheid kan zijn, is dat de gemeente van Palaio Faliro het standbeeld ‘beschermengel’ van de voorstad van Zuid-Athene heeft genoemd. Volgens burgemeester Hatzidakis verwijst Phylax echter niet naar de beschermengel in het christelijk geloof. De plaatselijke parochiepriester Patapios Argyros zegt dat dat niet waar is. “Het beeld is een demon en een soldaat van satan, die in plaats van geëerd te worden, moet worden veracht als godslasterlijk ten opzichte van de heilige drie-eenheid,” schreef hij in een open brief aan de burgermeester. “Het is een belediging voor de orthodoxie en het christelijk geloof.”

De kunstenaar is het daar niet mee eens. “Wie zegt dat de kleur van satan rood is? Er zijn engelen met rode vleugels en rood haar.” Volgens hem wordt de kritiek geleid door ‘een haatprediker’. “Er wordt gesteld dat de tegenstanders christenen zijn, maar hun ziel is anti-christelijk,” stelde hij.  

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher