Marja Doppenberg en Sue Wierenga

God

02 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Mindful met Jezus: "We zijn te druk om openbaringen van God te zien"

“God wil ons in zoveel dingen om ons heen openbaren en wij zijn te druk om het te zien.” En daarom is het tijd voor de cursus ‘Mindful met Jezus’, stellen Marja Doppenberg en Sue Wierenga. Tijdens de cursus laten ze zien dat 'Mindful met Jezus' “niets te maken heeft met Oosterse religies, maar juist met een aandachtig leven zoals God het bedoeld heeft.”

Wat is de aanleiding voor de cursus ‘Mindful met Jezus’?
“Bij Bijbelstudie.net maken we elk jaar weer nieuwe Internetcursussen en ook dit jaar wilden we met een nieuw en ook actueel onderwerp komen. Sue had juist een studie bij Groundwork achter de rug en daarbij is dit boek van Philip Troost verplicht leesvoer. Daarnaast zien we allebei dat onze levens vol zijn en dat we daarin het contact met onszelf en onze omgeving vaak verliezen. Dat klinkt misschien wat vaag, maar het is ons verlangen om echt ten volle te leven en dan niet alleen vanuit ons hoofd, maar ook vanuit ons hart en lijf. Als je hier meer over wilt lezen dan kom je al snel uit bij reguliere mindfulness en yogasessies terwijl wij dit juist willen zoeken in een leven zoals God dat voor ons bedoeld heeft! We willen niet alleen in contact zijn met onszelf en onze omgeving, maar ook juist met onze God en Vader!

"God wil ons in zoveel dingen om ons heen openbaren en wij zijn te druk om het te zien."

In het boekje van ‘Mindful met Jezus’ komen deze aspecten naar voren dus dat maakte het interessant om daar verdiepende lessen bij te maken. We zijn blij dat we een cursus hebben kunnen maken wat zich distantieert van enig Oosterse religie dan ook en dat we kunnen laten zien dat Mindful met Jezus een manier van leven is dat je juist bij de Bron van het Leven brengt! Wij hebben de lessen zelf ook echt doorleefd en hebben soms met de tranen over onze wangen onze eigen ervaringen in de cursus gedeeld. Als je niet durft te kijken naar wat er werkelijk speelt in je hart, dan kan je maar beter niet meedoen!”

Kunnen jullie aan de hand van een voorbeeld aangeven dat we leven in ‘een wereld van hollen en burn-out’?
“We zijn natuurlijk niet alleen uit gegaan van onze eigen ervaringen, maar we horen zoveel geluiden van mensen die overbelast, beter gezegd overspoeld zijn door alles wat op hen afkomt,” legt het tweetal uit. “Er zijn zoveel prikkels als je bijvoorbeeld een smartphone hebt en daarop social media als Facebook, Instagram, WhatsApp en Pinterest bijhoudt! En dat meteen als je wakker wordt of je ontbijt eet. Weet jij veel hoe dat nu eigenlijk smaakt. Het gebeurt ons vaak dat we niet meer weten welke dag het is of wat we gisteren gedaan hebben en we zijn met onze gedachten vaak bij morgen en volgende week en wat we allemaal nog willen doen. We zien mensen doorgaan tot ze erbij neervallen en vervolgens uit de running zijn voor twee jaar. Wij zijn allebei van een andere generatie, maar we ervaren daarin hetzelfde; kennelijk is dit iets van alle leeftijden! We hebben er samen ook over gesproken en herkenden daarin hoe we zo vreselijk ons best doen om alle ballen omhoog te houden en altijd bang zijn dat we toch weer te kort schieten. Er is ook een soort angst om echt even stil te gaan staan en te voelen wat er nu werkelijk is.”

"Mindfulness brengt je terug naar de werkelijkheid en naar wat je misschien weggedrukt hebt."

Het is jullie bedoeling om mensen wakker te roepen en stil te zetten bij hun manier van leven. Wat bedoelen jullie hiermee en waarom is dat nodig?
“Als iedereen nou blij zou zijn met een leven zoals hierboven geschetst, dan zou het geen probleem zijn. Maar we merken dat we er ongelukkig van worden! We doen ongemerkt mee met alles wat er in de wereld aangeboden wordt en we kunnen het helemaal niet aan. In het boekje staan verschillende oefeningen om je even in de rust te brengen, zodat je even kan voelen hoe je er nu echt bij staat. Ervaren wat je echt nodig hebt. Wij vinden dit nodig, allereerst voor onszelf omdat ook wij merken dat we het contact met God missen. God wil ons in zoveel dingen om ons heen openbaren en wij zijn te druk om het te zien. Wat zou het gaaf zijn als we door middel van deze Internetcursus mensen kunnen laten ontdekken wat het is om met aandacht te leven en daarmee ruimte te kunnen geven aan jezelf en bovenal ook aan God!”

Welke les heb je geleerd naar aanleiding van het boek ‘Mindful met Jezus’ van Philip Troost en kun je meegeven aan mensen die zich meer willen focussen op Jezus?
“Een voorbeeld is wat Philip zegt over verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid is ‘het antwoord dat je geeft over het appel dat op je afkomt’. Verantwoordelijkheid doet een appel op jouw grenzen. Maar eigenlijk ligt het grootste leerpunt in het verlengde hiervan: Mindfulness brengt je terug naar de werkelijkheid en naar wat je misschien weggedrukt hebt. Het helpt je te voelen wat er is en wat het met je doet. En wat dat met Jezus heeft te maken? Alles! Jezus Zelf is de werkelijkheid toch? Dus naast wat er is in jezelf waar je in Zijn Licht mee aan de slag mag, is er ook ruimte voor Gods bedoelingen. En pas als er tijd en ruimte is, kunnen we zoeken naar Zijn plan in ons leven.”

Lees hier meer over de cursus ‘Mindful met Jezus’.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher