Rahina

Dagelijks leven

01 februari 2018 door Medair

Zwanger zijn in Zuid-Sudan: "Hier vind ik zorgzame vroedvrouwen"

Iedere moeder wil zorgeloos kunnen bevallen. Maar veilig bevallen is niet overal vanzelfsprekend. Want hoe en waar moet je bevallen als je op de vlucht bent of in een vluchtelingenkamp woont? Medair zorgt voor 24-uurs bevallingsklinieken juist op die moeilijke plekken. Zoals in Maban in Zuid-Sudan. Voor zwangere vrouwen daar een grote zorg minder om te weten dat je kind ter wereld komt met bekwame verloskundigen in de buurt.

In het Yusuf Batil-kamp in Maban wonen meer dan 43.000 Soedanese vluchtelingen. Ze ontvluchtten in 2012 het geweld in hun thuisland en wonen sindsdien in het vluchtelingenkamp. In het begin was er geen gezondheidszorg en waren er geen klinieken in het Batil-kamp. Noodhulporganisatie Medair zette dit op. Het project ontwikkelde zich tot allerlei diensten voor de lange termijn op het gebied van gezondheid, voeding en water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Dat betekende ook prenatale en postnatale zorg voor vrouwen. Sinds december 2015 heeft Medair een 24-uurs voortplantings- en bevallingsklikiek opgezet die veilige bevallingen biedt voor moeders die zwanger zijn.

Rahina (foto boven) draagt een gedurfde roze en blauwe kanga. Haar ogen zijn zacht en ze glimlacht voorzichtig. Ze woont al zes jaar in het Batil-kamp, heeft twee kinderen en is vier maanden zwanger van haar derde kind. Toen ze vermoedde dat ze zwanger was, bezocht ze de Medair kliniek. De klinische assistenten hebben haar onderzocht en bevestigd dat ze zwanger was. Ze hebben prenatale zorg gegeven aan Rahina en haar ongeboren baby. Ze is opgelucht om in de kliniek te zijn: "Medair heeft zorgzame vroedvrouwen en goede medicijnen." Rahina krijgt de gelegenheid om veilig te bevallen, omringd door verloskundigen en bekwame geboorteassistenten.

Amal (foto midden) is zwanger van haar vijfde kind en zal binnen twee maanden bevallen. Ze kreeg haar eerste twee kinderen in Soedan en de andere twee werden geboren in de Medair kliniek in het kamp Batil.
Amal vertelt over de complicaties tijdens een van de geboortes in de Medair kliniek en de uitstekende hulp die de verloskundigen hebben geboden. Ze is dankbaar en heeft vertrouwen dat ook bij de bevalling van haar vijfde kind ze terecht kan in de kliniek. Over de toekomst van haar kinderen is ze hoopvol: "Ik wil dat ze een opleiding volgen. Ze moeten leren voor hun eigen inkomen en hun toekomst."

De voortplantings/bevallings gezondheidszorg die door Medair in het kamp Batil zijn opgezet, zijn essentieel voor een gezond geboortecijfer voor zowel moeders als hun baby's. Op 1 januari 2018 heeft Medair alle diensten in het Batil-kamp overdragen aan ontwikkelingspartners die het werk zullen voortzetten. De voortgangsindicaties zijn gehaald en liggen niet langer boven nooddrempel. Vijf jaar hard werken door Medair in Maban is succesvol geweest en de overdracht is een teken van hoe goed Medair heeft gedaan.

Klik hier voor meer informatie over de projecten van Medair.

Foto's: Medair/Sarah Robinson

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher