huwelijk

Dagelijks leven

01 februari 2018 door Jeffrey Schipper

"Voorbereiding op het huwelijk voorkomt ongelukken"

“Voordat je achter het stuur kruipt is het handig om autolessen te volgen om ongelukken te voorkomen. Hetzelfde geldt voor een huwelijk,” zegt Jarich Ypma. “Een goede voorbereiding voorkomt ongelukken.” Binnenkort geeft hij de cursus ‘Yes, I do’, bedoeld voor koppels met een serieuze relatie die doordacht elkaar hun ja-woord willen geven.

De Betteld is een christelijke camping en conferentiecentrum waar God centraal staat. Het is een plek waar je je kunt terugtrekken uit je dagelijkse bezigheden, en je kunt richten op God de Vader.

De in 2009 getrouwde Jarich legt uit waarom het zo belangrijk is om goed voorbereid een huwelijk in te gaan. “We zijn allemaal verschillend, wat bijvoorbeeld in conflicten tot uiting komt. Iedereen stelt zich op een andere manier op. Zo kun je je opstellen als een neushoorn. Iemand die er met gestrekt been ingaat. Een ander neemt meer de rol van een egel aan. Hoe harder je op een egel inbeukt, hoe meer het dier zich terugtrekt. Bij mensen die dit karakter bezitten, is het verstandiger om op een geschikt moment een goed gesprek te voeren.”

Autolessen
Jarich, in het dagelijks leven werkzaam als integratiespecialist, vergelijkt huwelijksvoorbereiding met autorijlessen. “Autorijden is echt niet ingewikkeld. Maar voordat je de weg opgaat is het handig om een aantal lessen te volgen om de kans op een auto-ongeluk te verkleinen. De handvatten die stellen in onze cursus meekrijgen, zijn een basis waarop ze altijd kunnen terugvallen. In het verkeer kennen we bijvoorbeeld de 2 secondenregel om afstand te houden van andere weggebruikers. In je relatie kun je een soortgelijke regel vaststellen, zoals na een conflictm, als de emotie is gezakt, het gesprek aangaan.”

"Voordat je achter het stuur kruipt is het handig om autolessen te volgen om ongelukken te voorkomen. Hetzelfde geldt voor een huwelijk."

Naast omgaan met conflicten komt tijdens het weekend op De Betteld ook communicatie aan de orde. “Zelf heb ik geleerd om vanuit mezelf te praten en niet in termen als ‘jij moet leren om…’. Een gesprek beginnen met ‘Ik vind het niet leuk dat je dit doet, omdat…’ leidt tot een positievere sfeer. De ander voelt zich dan niet geneigd om zich tegenover jou te verdedigen. Ook is het wijs om woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’ te voorkomen. Als de emoties oplopen is de verleiding groot om fout en dingen te zeggen en te doen - en dus ook te overdrijven. In werkelijkheid ligt het toch echt genuanceerder.”

Liefdestalen
Hij wijst op de vijf talen van liefde. “Het is goed om voorafgaand aan een huwelijk elkaars liefdestalen te leren kennen, zodat je weet hoe je je man of vrouw liefde geeft. Zelf spreek ik graag positieve woorden uit tegenover mijn vrouw. Maar soms doe ik mijn best om ook haar liefdestaal te spreken. Ik weet dat ze zich meer geliefd voel wanneer ik mijn telefoon aan de kant leg om een goed gesprek te voeren en alleen haar aandacht te geven. En andersom houdt ze ook rekening met mijn liefdestaal. Zou blijft een relatie op peil. Iedereen wil immers geliefd worden.”

“Een huwelijk is een mooi middel om je persoonlijk te ontwikkelen, feedback te ontvangen en om inzicht te krijgen in wie jijzelf bent. Aan de hand van een aantal spreekbeurten en opdrachten willen we stellen daarvan graag bewust maken. Als je de onderlinge verschillen gaat zien, leer je hoe je op de beste manier het gesprek met je geliefde kunt aangaan. Het gevolg is dat je elkaar beter zult begrijpen en dat een van je grootste basisbehoeften blijft groeien: geliefd en gehoord worden.”

De workshop ‘Yes, I do’ wordt 9 maart tot en met 11 maart gehouden. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher