Kees van Dijk

Dagelijks leven

01 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Directeur Bond tegen vloeken: "Ik mag opkomen voor de eer van God"

“‘Hoe zou jij het vinden als je vader of broer door het slijk wordt gehaald?’ Zo mag je de consequentie van een scheldwoord of vloek dicht bij mensen brengen.” Aan het woord is Kees van Dijk, de kersverse directeur van de Bond tegen vloeken. Vanaf vandaag gaat hij aan de slag in zijn nieuwe functie. “Ik mag opkomen voor de eer van God.”

De Bond tegen vloeken zet zich in voor respectvol taalgebruik in de meest brede zin van het woord. Vloeken is het misbruiken van de naam van God of van Jezus. Als er sprake is van opzettelijk en doelbewust misbruik van Gods naam, spreken we van godslastering of blasfemie.

Van Dijk is afkomstig uit “een hervormd nest” en is van jongs af aan kerkelijk betrokken. “In de loop der jaren is het Evangelie voor mij steeds meer gaan leven. Mijn vrouw en ik deden samen één-op-één catechisatie bij de dominee. Daardoor is ons geloofsleven sterk verdiept.” Later ging Van Dijk in verschillende gemeenten aan de slag als ouderling. “Mede daardoor heeft het geloof een steeds centralere plek ingenomen in mijn leven.” Vervolgens kwam de ChristenUnie op zijn pad. Sinds dit jaar is Van Dijk namens de ChristenUnie Wierden actief als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Hoe is de Bond tegen vloeken op je pad gekomen?
“Als ouderling en ChristenUnie-raadslid ging geloof een steeds grotere rol spelen. Inmiddels ben ik 58 jaar. Met veel plezier ben ik actief geweest in de financiële dienstverlening. De afgelopen jaren groeide het verlangen om mijn vaardigheden te verbinden met mijn christelijke levensovertuiging. Op een gegeven moment viel mijn oog op een vacature van de Bond tegen vloeken die op zoek was naar een nieuwe directeur. Het was alsof dat hét puzzelstukje was die de puzzel compleet zou maken. ‘Dit ga ik doen!’ Na een aantal gesprekken is de Bond met mij in zee gegaan. In deze functie kan ik mijn hart, hoofd en ziel met elkaar verbinden. Vanuit mijn werk kan ik nu actief met mijn geloof aan de slag.”

Wat heeft je verlangen te maken met de missie van de Bond tegen vloeken: strijden vóór respectvol taalgebruik?
“Ik mag opkomen voor de eer van God. Misbruik maken van Zijn heilige naam kan niet de bedoeling zijn en dat mag de Bond op verschillende manieren handen en voeten geven. In het dagelijks leven is het heel goed om mensen er concreet op aan te spreken. Dat is best ingewikkeld! Om die reden heeft de Bond een training ontwikkeld. Hoe ga je om met iemand die scheldt of vloekt? Cruciaal is dan om het gesprek aan te gaan in plaats van het vingertje omhoog te steken.

"‘Hoe zou jij het vinden als je vader of broer door het slijk wordt gehaald?’ Zo mag je de consequentie van een scheldwoord of vloek dicht bij mensen brengen."

In onze geseculariseerde maatschappij weten mensen niet wat ze zeggen als ze een vloek uitspreken. God of de Heere Jezus zegt veel mensen vandaag de dag niet meer zoveel. Daarom is het cruciaal om een vertaalslag te maken. ‘Hoe zou jij het vinden als je vader of broer door het slijk wordt gehaald?’ Zo mag je de consequentie van een scheldwoord of vloek dicht bij mensen brengen. Dan zullen mensen begrijpen dat ze jou in het hart raken met een vloek.”

Heb je in de bankenwereld hier veel mee te maken gehad?
“Mijn ervaring is dat er in de bankenwereld relatief weinig wordt gevloekt en gescholden. In de periode dat ik de bankwinkels mocht aansturen is het voorgekomen dat klanten hun boekje te buiten gingen richting het personeel. Als ik als manager aanwezig was, nam ik gefrustreerde klanten wel eens apart om onder vier ogen door te praten. Over het algemeen werkt dat heel goed. Dan wordt al snel duidelijk dat er diepere oorzaken en soms een complex verhaal achter schuil gaan. Een één-op-één-gesprek kan vervolgens een eerste stap zijn in het oplossen van bijvoorbeeld een financiële kwestie.”

In hoeverre hebben Nederlanders de laatste decennia meer oog gekregen voor het belang van respectvol taalgebruik?
“Ik vraag mij af of dat het geval is,” antwoordt Van Dijk. Hij verwijst naar rapper Boef die onlangs in opspraak raakte nadat hij hulpvaardige vrouwen uitschold voor ‘hoer’. “Respectloos taalgebruik is iets van alle tijden. De laatste decennia heeft straattaal zich duidelijk ontwikkeld in het publieke domein. Dit brengt extra vragen met zich mee, omdat jongeren die nieuwe taal overnemen.”

Wat kunnen we de komende jaren van de Bond tegen vloeken verwachten?
“Er liggen nog voldoende uitdagingen. Mijn wens is dat de Bond zichzelf in de komende jaren door ontwikkelt als kenniscentrum ten aanzien van respectvol taalgebruik. Zo kunnen we onze missie nog meer relevant maken. Ook willen we onze achterban blijven toerusten omdat we onderdeel uitmaken van een geseculariseerde maatschappij. Als Bond willen we daarom blijven zoeken naar manieren om christenen te motiveren om de straat op te gaan en hun strijd voor respectvol taalgebruik voort te zetten. Niet om de Bond te promoten, maar om op te komen voor de eer van Gods naam. Daar kunnen we op allerlei terreinen mee aan de slag. Van catechisaties tot festivals. We moeten mensen blijven opzoeken. Ik geloof in de kracht van ontmoeting.”

Vorig jaar vierde de Bond tegen vloeken zijn 100-jarig bestaan. “Helaas is de Bond nog niet opgeheven en hebben we nog steeds bestaansrecht,” maakt Van Dijk duidelijk. “Een keer zal dat lukken als God een nieuwe hemel en aarde gaat vestigen. Tot die tijd is er nog veel werk te doen.”

Lees hier meer over het werk van de Bond tegen vloeken.

Foto: Rob Nijhuis Fotografie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Deze theoloog zet de tv niet uit bij een vloek

"Ik zet de tv zelf alleen uit als ik er misbruik mee ondersteun, zoals bij porno. Voor de rest geldt voor mij: kom maar op," zegt filmmaker en theoloog Kees-Jan Mulder in het Nederlands Dagblad."Tot nu toe heb ik vloeken buiten mijn films gehouden, omdat er best creatieve oplossingen zijn waarmee je de achterliggende woede (of nonchalance) toch kunt laten voelen. Maar als kijker zet ik de tv niet uit. Ik stoot mijn vrienden ook niet af omdat ze er zo af en toe een ‘Jezus!’ uitfloepen. Ik vind het wel verrot. Omdat het gaa...

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
Vakanties
Hier adverteren?

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Hoe Trinity bevriend raakte met monniken en zusters

In deze uitzending van Hour of Power is Elbert Smelt, de zanger van Trinity in gesprek met Jan van den Bosch. Hij verkeert in bijzonder gezelschap, namelijk zuster Greta en zuster Annelies van ‘De Zusters Moeder van Vrede’.Ze hebben een bijzondere vriendschap met elkaar en delen dezelfde passie voor God. Ze ontmoetten elkaar bij een optreden van Trinity in Vlaanderen. Zuster Greta: "Dat was de eerste keer dat we ze spraken. Ik vond het heel bijzonder dat ze tijdens de pauze contact maakten met de mensen die kwame...
CIP+

Als gescheiden en single predikant is het niet altijd even gemakkelijk

Predikant Rebecca Onderstal is gescheiden van haar man. Ze heeft een boek geschreven, Mooi niet alleen over hoe het is om single te zijn. In de videoserie van CIP.nl gaat ze daarover in gesprek met Rik Bokelman. In deel 1 vertelt ze over haar echtscheiding. En ze vertelt waar ze tegenaan loopt als single. “Het is een mysterie waarom twee mensen niet met elkaar verder kunnen.” De predikant was 12,5 jaar getrouwd en heeft drie kinderen gekregen. “Ik woonde in een prachtig huis, in een pastorie van de kerk. Da...