Roel Kuiper

Nieuws

31 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Roel Kuiper over wet orgaandonatie: "Mensen zijn rentmeester over hun eigen lichaam"

De Eerste Kamer sprak gisteren over het al dan niet invoeren van een nieuw systeem van donorregistratie. "Orgaandonatie wordt door menigeen gezien als daad van naastenliefde. Dit gaat echter wel gepaard met een besef van verantwoordelijkheid voor het menselijk lichaam," aldus ChristenUnie-senator Roel Kuiper tijdens het debat. Zijn bijdrage is te lezen op de website van de ChristenUnie.

In het wetsvoorstel blijven nabestaanden een belangrijke stem hebben in het afstaan van de organen. Zelfs wanneer een overledene expliciet toestemming heeft gegeven voor orgaandonatie, bestaat voor nabestaanden de mogelijkheid om donatie te blokkeren.

Kuiper: "Het lichaam is maar niet wat vergankelijks of bijkomstigs, maar Gods geschenk aan ons. Mensen zijn rentmeester over hun eigen lichaam en hebben er goed voor te zorgen. Het doneren van een orgaan is letterlijk een gift, genomen uit jezelf. Dat moet weloverwogen en met een goed motief gebeuren.

Omdat wijzelf ons lichaam zijn en omdat ons lichaam een eigen waarde voor onszelf heeft, moet het afstaan van onze organen een keuze van de persoon zelf zijn. De eigen afweging die iemand daarin maakt, in het geheel van eigen gevoelens, overtuigingen, gedachten, vraagt om ruimte en respect. We hóeven onze organen niet af te staan. Doen we dat toch dan moet dat onze eigen keuze zijn, omdat het ons eigen lichaam betreft. Of dit voor ons of na ons overlijden is, is niet doorslaggevend, zoals ook steeds is erkend. Wij mogen zelf beslissen wat er met ons lichaam gebeurt bij leven en na overlijden.  

Mijn fractie vindt de voorgestelde route om te komen tot meer orgaandonoren dubieus. Orgaandonatie moet vrijwillig zijn en kan niet afgedwongen worden. Anderen kunnen niet zonder instemming over iemands organen beschikken, terwijl de persoon in kwestie er niets over heeft gezegd. De zeggenschap over eigen lichaam moet helemaal intact blijven. Dat is een principiële kwestie. Laten we die Rubicon niet overtrekken."

Volgende week dinsdag debatteert de Senaat verder. De stemming over het wetsvoorstel schuift ook een week op. Die staat nu gepland op 13 februari.

Lees hier de volledige bijdrage van senator Roel Kuiper.

Foto: ChristenUnie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher