abortus

Nieuws

31 januari 2018 door Newsmonkey

Katholiek Ierland laat volk stemmen over abortus

Het Ierse volk zal in mei dit jaar via een referendum inspraak krijgen in de strenge abortuswet. In Ierland is het tegenwoordig namelijk enkel mogelijk om te kiezen voor abortus wanneer het leven van de moeder bedreigd wordt. Maar daar zou nu eindelijk verandering in kunnen komen, schrijft Newsmonkey.

In het streng katholieke Ierland is abortus op dit moment alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden toegelaten. Zo kan een moeder enkel kiezen voor abortus wanneer het voortzetten van de zwangerschap haar leven in gevaar brengt. Maar daar kan verandering in komen. Het land zal namelijk een volksreferendum organiseren om de wet te versoepelen.

Aanleiding is het  getuigenis van een Ierse vrouw in het parlement in oktober vorig jaar. In de twintigste week van haar zwangerschap kreeg zij te horen dat haar ongeboren dochtertje een afwijking in de chromosomen heeft. Door de strenge wetgeving in Ierland werd ze gedwongen om haar dochtertje dood op de wereld te zetten. "Het was de ergste periode uit mijn leven", getuigde Cullen-Delsol in de parlementscommissie voor de hervorming van de Ierse abortuswetgeving. "De hel heeft vijf weken geduurd. Ik moest mij voorbereiden om een dood kind ter wereld te brengen, zonder dat ik psychologische hulp kreeg. Ik heb me wekenlang teruggetrokken en durfde niet meer buitenkomen. Het ergste was dat ik geen baas meer was over mijn eigen lichaam."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher