Nieuws

31 januari 2018 door Jeffrey Schipper

SGP: wetsvoorstel 'orgaandonatie' is inbreuk op persoonlijke vrijheid

SGP-senator Diederik van Dijk noemt de onaantastbaarheid van het lichaam, zoals vastgelegd in de grondwet, een belangrijk goed. Op dit grondrecht kan een inbreuk worden gemaakt als burgers daarvoor vrijwillig én geïnformeerd toestemming geven. Dit zegt hij naar aanleiding van de nieuwe donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra.

Gisteren ging de Eerste Kamer in debat over de nieuwe donorwet van. In het wetsvoorstel blijven nabestaanden een belangrijke stem hebben in het afstaan van de organen. Zelfs wanneer een overledene expliciet toestemming heeft gegeven voor orgaandonatie, bestaat voor nabestaanden de mogelijkheid om donatie te blokkeren.

De bijdrage van Diederik van Dijk is te lezen op de website van de SGP. "Er is een tijd geweest dat vooral christenen in verband werden gebracht met betutteling en bevoogding. Die rol is inmiddels overgenomen door de overheid. (...) Op allerlei wijzen is de overheid de privésfeer binnengetreden. In die ontwikkeling past ook het wetsvoorstel ‘orgaandonatie’. Een voorstel dat een nobel doel wil nastreven. Mensenlevens redden door ervoor te zorgen dat er via donatie meer menselijke organen beschikbaar komen. 

Het wetsvoorstel betekent een inbreuk op de lichamelijke integriteit. Zie de heldere voorlichting van de Raad van State: Het wegnemen van organen zónder expliciete toestemming impliceert een inbreuk op het recht op lichamelijke integriteit van de donor. Juist de Eerste Kamer moet zich hiervan rekenschap geven.

De onaantastbaarheid van het lichaam is dus een belangrijk goed. Niet voor niets is dit recht vastgelegd in artikel 11 van onze grondwet. Op dit grondrecht kan een inbreuk worden gemaakt, zo blijkt uit de grondwetsgeschiedenis en de jurisprudentie, als burgers daarvoor vrijwillig én geïnformeerd toestemming geven."

Volgende week dinsdag debatteert de Senaat verder. De stemming over het wetsvoorstel schuift ook een week op. Die staat nu gepland op 13 februari.

Lees hier de volledige bijdrage van SGP-senator Diederik van Dijk.

Foto: SGP

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher