nico ter linden

Nieuws

30 januari 2018 door Hendriëlle de Groot

7 opvallende uitspraken van overleden dominee en schrijver Nico ter Linden

De Amsterdamse dominee Nico ter Linden is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Naast voorganger was hij schrijver. Hij heeft meerdere boeken op zijn naam staan en was columnist van dagblad Trouw. Hij plaatste kritische kanttekeningen bij traditionele schriftlezingen. We zetten zeven opvallende uitspraken op een rij uit het boek Het laatste woord van journalist Wilfred Hermans, die hem interviewde over zijn levenslessen.

1. “Anonieme brieven lees ik niet, brieven zonder vraag beantwoord ik niet.”
“Ik krijg ook veel boze brieven. Laatst nog een hele venijnige. Of ik ondanks al het bestuderen van de Heilige Schrift nog steeds niet begreep dat… - en dan komt er een heel conventioneel Jezus-beeld uit en krijg ik op mijn donder. Ik snap die boze brieven wel, want ik was de eerste die klare wijn ging schenken over de lichamelijke opstanding van Jezus, in mijn Trouw-columns. Maar in die vijfentwintig jaar columns schrijven heb ik twee dingen geleerd: anonieme brieven lees ik niet, brieven zonder vraag beantwoord ik niet. De rest beantwoord ik wel, want de vervuiler betaalt. Als de kerk malle dingen heeft geleerd en ik ga daar niet meer in mee en maak daardoor mensen onzeker of verdrietig, dan moet ik daar mijn verantwoordelijkheid voor nemen. Het is voor hen toch of ik de tak doorzaag waar zij opzitten.”

2.  Ik geloof niet meer als een kind
"Ik geloof niet meer als een kind. Dat ik in Gods hand was, daar had ik geen twijfel over. Dat is ten diepste nog steeds zo. Het is een kwestie van formuleren. Ik trek het niet in twijfel, maar zal ook niet makkelijk zeggen: we zijn in Gods hand.”

3. De PKN: ik krijg die droge afkorting nauwelijks over mijn lippen
Ik ga graag naar de Doopsgezinde kerk aan het Singel, of naar Durgerdam, waar één van mijn leerlingen staat. Dat is de PKN – ik krijg die droge afkorting nauwelijks over mijn lippen, vreselijk. ‘De kerk van de hervorming’ vind ik een goede naam, maar de Protestantse Kerk Nederland…” Met afschuw: “’Ik ben lid van de PKN’… Ik hoorde laatst op tv: ‘De koningin is katholiek opgevoed, de koning is hervormd’. Kijk, dat klinkt vertrouwd!”

4. Wij moeten leren iemand niet zozeer op zijn daden aan te zien als wel op zijn lijden’ (Bonhoeffer)
“Ik werd meteen na mijn studie dominee in Stompetoren, bij Alkmaar. Na een tijdje vroeg de gevangenisdirecteur of ik twee dagen per week ook in zijn gevangenis wilde komen werken. Van pastoraat wist ik níets af. Nog steeds leren ze dat niet goed op de opleidingen, heel armzalig. Mijn voorganger in de gevangenis werkte me niet in. (…) Ik had al snel een belangrijke ontmoeting met een gedetineerde. Ik kende zijn dossier niet; ik wilde die vent ontmoeten, los van zijn delict. Mens ontmoet mens, twee kinderen Gods in één hok. Na een tijdje vertelde die man dat ‘ie iemand gewurgd had. Hij keek naar zijn handen en zei: ‘Ik moet nog lachen als ik er aan denk’. Daar heb ik later diep over moeten nadenken, want wat betekent dit? En welke interventie past hier? Ik had kunnen zeggen: ‘Dat is anders helemaal niet om te lachen!’, maar dan moraliseer je en die man dien je natuurlijk niet door hem nóg eens te veroordelen. Hoe ga je met gestoorde mensen om? Bonhoeffer zei: ‘Wie een mens veracht, zal nooit iets met hem kunnen beginnen. Wij moeten leren iemand niet zozeer op zijn daden aan te zien als wel op zijn lijden’. Ik weet niet meer wat ik toen gezegd heb; een slechte interventie was het in elk geval.”

5. De belangrijkste les op huwelijksgebied? Van je hart geen moordkuil maken.
“De belangrijkste les op huwelijksgebied? Van je hart geen moordkuil maken, bijtijds delen wat in je leeft. Professor Berger zei: ‘De aanschaf van een vaatwasmachine zou ons huwelijk in gevaar hebben gebracht’. En bijtijds hulp inroepen, dat is geen schande. Dat sprak ik ook af met de stellen wier huwelijk ik inzegende.”

6.  Van God weten we niks. Houd díe vast!!
Wilfred Hermans: “Hoe weet je dan of God je huwelijk heeft samengevoegd?”
Nico ter Linden: ““Dat weet je dus niet. Van God weten we niks. Houd díe vast!!”

7.  Een hemel? Ik kan best zonder, hoor.
“Ik vind de hemel een mooie, diepe gedachte, en nog niet eens zozeer voor mezelf. Er zijn er die zoveel geleden hebben, dat je ze toewenst en toebidt dat ze nooit meer hoeven te lijden; dat ze het lijden te boven komen, dat ze helderheid ontvangen. Ik hoop niet dat dit al te altruïstisch overkomt, maar mij is al zoveel zegen ten deel gevallen. Ik kan best zonder, hoor.”

Lees hier meer over het boek.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher