Dick Tillema

God

31 januari 2018 door Dick Tillema

Een uitdagende opdracht van Jezus...

Zending voert terug op de woorden van Jezus. ‘Ik zend jullie als schapen onder de wolven’ zei Jezus in Mattheüs 10:16. En bij Zijn afscheid: ‘Trek eropuit en maak alle volken tot mijn leerlingen en doop ze in de naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest. Leer hun alles onderhouden wat ik jullie heb opgedragen. En wees er zeker van: Ik ben bij jullie, van dag tot dag, tot aan de voltooiing van de wereld.’ (Matt. 28: 19). Dat laatste kennen we als het grote zendingsbevel. Je zou dus kunnen zeggen dat discipelen apostelen werden en apostelen zendelingen, of met een wat moderner woord: zenders.

3xM bereikt mensen met het evangelie in landen waar het niet of nauwelijks doordringt, door middel van televisieprogramma’s die aansluiten bij lokale taal en cultuur.

Jarenlang hebben we in lijn met Mattheus 28 gesproken over ‘zending’. En dat is eigenaardig. Zending is namelijk helemaal niet de kern van de woorden van de Jezus. ‘Zending’ is enkel de beweging: trek eropuit! De kern gaat over hele andere dingen: maak leerlingen, doop in Mijn naam, leer onderhouden, wees zeker. Zending heeft iets eenzijdigs in zich. Iets van brengen. Van de hengel uitwerpen, bijten en binnenhalen.

Door schade en schande hebben we inmiddels geleerd dat dat niet meer de weg is. Begeef je je onder mensen die God niet kennen dan is het belangrijk meer te doen dan alleen te zenden. Omdat de tijd achter de rug is dat mensen iets van je aannamen omdat jij het zei. Of omdat je een instituut of een zuil vertegenwoordigde. Gezag moet steeds meer verdiend worden. Ieder van ons stelt zijn eigen palet aan meningen en overtuigingen op een unieke manier samen. De één op basis van gevoel, de ander op basis van argumenten. Er is geen grondslag of erfgoed meer, enkel het nu. Waarheid is steeds meer iets van gedeelde beleving geworden. Waar voor mij, voor ons, voor jou.

Zending is namelijk helemaal niet de kern van de woorden van de Jezus. ‘Zending’ is enkel de beweging: trek eropuit!

En middenin die turbulentie is Jezus de weg, de waarheid en het leven. Vraagt Jezus van ons dat we maken, dopen, leren en zijn. Een uitdagende opdracht! Je zult eerst on speaking terms moeten komen, wil de boodschap die je hebt overkomen. Vandaar dat vriendschapsevangelisatie belangrijk is geworden. En dat het christelijke zout waarmee vroeger gestrooid kon worden als was het voortdurend hartje winter, vandaag de dag alleen nog gegeten wordt als het nog net waarneembaar gedoseerd wordt. Meer wordt niet verdragen.

We krijgen hier binnen 3xM nog wel eens verbaasde reacties als we uitleggen op welke manier wij het evangelie van Jezus uit willen dragen. Ook wij merken dat te christelijke programma’s niet worden verdragen, althans niet door mensen die God niet kennen. We maken daarom steeds meer sociale programma’s waaraan we het zout van Gods woord gedoseerd toevoegen. Smaakmakers willen we zijn, zodat we leerlingen maken. In de hoop dat mensen zich laten dopen, ze zich gaan voegen bij een kerk waar ze leren te onderhouden.

Dat werk doen we vanuit die prachtige woorden van Jezus: ‘Ik ben bij jullie, van dag tot dag, tot aan de voltooiing van de wereld’. Want er komt een dag dat Jezus terugkomt. We zijn zo benieuwd wat ons werk allemaal heeft uitgewerkt in deze wereld, waar moslims veelal in het verborgene geloven. Tot die dag dat zichtbaar mag worden dat op hun voorhoofd staat geschreven: ‘Zender ontvangen’.

Dick Tillema is medewerker van 3xM. Bezoek hier de website van 3xM.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher