Jafeth

Dagelijks leven

31 januari 2018 door Jeffrey Schipper

MAF-piloot Jafeth schoot na de orkaan Irma te hulp

“Ik heb kerkleiders gevlogen naar een door de orkaan Irma verwoest eiland. Het is heftig om te zien wat een ramp met mensen doet.” Jafeth is sinds 2016 met zijn vrouw Conny werkzaam in Suriname namens MAF (Mission Aviation Fellowship). CIP.nl spreekt hem over zijn werk naar aanleiding van de orkaan Irma en zijn verdere bezigheden in Zuid-Amerika.

MAF (Mission Aviation Fellowship) vliegt het Evangelie naar zeer afgelegen gebieden in de wereld.

Na de ramp op Sint Maarten en Dominica ben je als piloot ingezet voor hulpverlening. Hoe ging dat eraan toe?
“Samaritan’s Purse – een grote internationale hulporganisatie – vroeg de MAF om een piloot beschikbaar te stellen,” vertelt Jafeth. “Vervolgens heb ik verschillende vliegreizen gemaakt naar Barbuda en Dominica. Met name Barbuda is door veel hulporganisaties min of meer over het hoofd gezien.”

Barbuda is een klein eilandje in de Caribische Zee dat deel uitmaakt van de staat Antigua en Barbuda en telt slechts 1.500 inwoners. Premier Gaston Browne verklaarde dat 95 % van de gebouwen op het eiland beschadigd tot verwoest waren door de categorie 5-orkaan, hierdoor werd Barbuda de facto onbewoonbaar. “Na de orkaan vloog ik dagelijk zo’n zes of zeven keer heen en weer met hulpverleners en hulpgoederen,” vertelt Jafeth.

“Bijna alles was daar weggeblazen. Er stonden alleen nog maar huizen zonder dak en veel muren waren ingestort. Het mooie is dat Samaritan’s Purse nauw samenwerkt met twee lokale kerken op het eiland. Die kerken zijn na de orkaan opnieuw opgebouwd en gebruikt als hulpcentra waar mensen terecht konden voor eten, drinken en onderdak.”

Wat maakte indruk toen je persoonlijke verhalen hoorde?
“Ik sprak na de orkaan met een brandweerman uit Dominica. Voordat Irma aan land kwam werd hij door zijn werkgever opgeroepen. Toen ik hem sprak had de ramp 36 uur geleden plaatsgevonden en hij was nog altijd niet in contact gekomen met zijn gezin. Erg schrijnend! Of ze het overleefd hebben weet ik niet, omdat ik deze man sindsdien niet meer heb gesproken.”

Je hebt ook met voorgangers uit Barbuda gesproken. Wat is je bijgebleven van hun verhalen?
“Ik sprak met twee predikanten. Een van hen vertelde dat in zijn kerk vlak voor de ramp een nieuw tapijt lag. Na de orkaan ontdekte hij dat er 30 centimeter water in zijn kerk stond. De schade was enorm. Voor deze kleine gemeente is dat slecht nieuws omdat men niet de middelen heeft om in korte tijd de boel te herstellen.
De andere kerkleider was het eiland ontvlucht voordat de orkaan aan land kwam. Toen hij voor het eerst met de gevolgen werd geconfronteerd was het heftig om te merken wat het met zo iemand doet. Alles wat deze man had opgebouwd werd in korte tijd verwoest.”

Vorig jaar was je getuige van een opwekking in Suriname. Staat men nog steeds ‘in vuur en vlam’?
“Absoluut!,” antwoordt Jafeth. “Onlangs hoorde ik bijvoorbeeld dat mensen uit het dorp waar dat zich afspeelde naar Brazilië zijn gegaan om ook daar het Evangelie door te geven.” Het gaat om mensen uit Lawa. Jafeth vertelde hierover: “Vanuit indianendorpen zijn veel tieners in aanraking gekomen met duistere, geestelijke praktijken. Zonder toezicht van ouders en uit verveling en groepsdruk, zijn ze zich gaan vermaken op internet met allerlei praktijken als geesten oproepen, bloed verbonden en satan verering. Kerkleiders in Lawa dachten: ‘We moeten in actie komen’. Daardoor is deze geestelijke problematiek onder de aandacht gekomen en is onder andere en Nederlands zendingsechtpaar naar het dorp gekomen om de mensen te coachen in het bieden van bevrijdingspastoraat. Daardoor zijn veel tieners bevrijd van demonische machten en werd Gods kracht zichtbaar.”

Waar ben je momenteel druk mee?
“De bedoeling is dat er dit jaar een Bijbelschool wordt opgericht in het zuiden van Suriname. Onder gemeenteleiders heerst een gebrek aan Bijbelkennis. Een Bijbelschool is dan ook ideaal om gelovigen verder te laten groeien, zodat mensen geestelijk volwassen worden. Een paar maanden geleden vloog ik naar het gebied om door te praten met de eigenaar van de grond waar de Bijbelschool komt te staan. De eerste goederen die lokale mensen kunnen gebruiken zijn er al naartoe gevlogen.”

Klik hier om het werk van Jafeth en Conny te steunen en neem een kijkje op de site van MAF.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher