Nico ter Linden

Nieuws

30 januari 2018 door ANP | NOS

Dominee en schrijver Nico ter Linden (81) overleden

De Amsterdamse dominee Nico ter Linden is op 81-jarige leeftijd overleden. De gepensioneerde voorganger was vanaf 1975 bijna twintig jaar de predikant van de protestantse Westerkerk in Amsterdam, meldt het ANP. Zijn overlijden werd door familie bekendgemaakt. Ter Linden was al geruime tijd ziek.

Ter Linden werd geboren in Amersfoort in 1936. Naast voorganger was Ter Linden ook schrijver van meerdere boeken en was hij columnist van dagblad Trouw. Ook maakte hij het televisieprogramma Op verhaal komen in de Wester voor de NCRV.

Hij erkende dat zijn godsbeelden persoonlijke projecties zijn, beelden ook die elkaar relativeren. Ter Linden plaatste kritische kanttekeningen bij traditionele schriftlezingen. "Je hoort ze hun tekstje zeggen alsof het de krant is," citeert de NOS. "Ik durf te wedden dat dan iedere kerkganger denkt dat Jezus water in wijn heeft veranderd. Niemand die doorheeft dat die voorganger bezig is een prachtige mythe - met oeroude wijsheid erin - te vertellen."

In het Nederlands Dagblad vertelde Ter Linden in 2016 dat hij zijn naïeve geloof is kwijtgeraakt. Zo geloofde hij niet dat Jezus letterlijk over water liep: "Ik vond het een weldaad om door te krijgen dat het poëzie is. Er is nooit een mooier beeld gevonden dan Jezus die over de wateren schrijdt. Of dat Hij van water wijn maakt. Of dat je in Genesis leest dat het water bij de schepping paal en perk moet worden gesteld. Hup, in je mand, want hier moet geleefd worden. En waar we gaan leven, daar is geen water."

Ter Linden was de jongere broer van dominee Carel ter Linden (84). Carel was predikant van de Kloosterkerk in Den Haag en daarmee feitelijk huispredikant van het Koninklijk Huis.

Hij zegende onder meer het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima kerkelijk in en deed hij dat ook bij de huwelijken van de prinsen Johan-Friso en Constantijn.

Predikant Nico deelde in 2016 onderstaande kerstboodschap en lees hier zijn recente interview met het Nederlands Dagblad:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher