christenen jordanië

Nieuws

30 januari 2018 door Hendriëlle de Groot

'Iraakse christenen in Jordanië worden genegeerd door Verenigde Naties'

Duizenden Iraakse christenen die hun huizen zijn ontvlucht uit angst te worden gedood door Islamitische Staat (IS) en hun toevlucht hebben gezocht in het naburige Jordanië, worden in hun zoektocht naar vluchtelingenstatus en hervestiging genegeerd door de Verenigde Naties (VN). Hiervoor waarschuwt een Assyrische-christelijke mensenrechtenactiviste in The Christian Post.

Eerder deze maand reisde Juliana Taimoorazy, onderzoeker bij het Philos Project en oprichter van de Iraakse Christelijke Hulpraad van de VN, met anderen naar Irak en Jordanië om te onderzoeken wat de status is van christelijke vluchtelingen die ontheemd zijn geraakt als gevolg van de opkomst van de jihadistische doodscultus in Noord-Irak in 2014.

In een recent interview met The Christian Post legde Taimoorazy uit dat hoewel ze blij was met de vooruitgang die werd geboekt bij het helpen en terugbrengen van de Iraakse christenen naar hun huizen en dorpen, ze ook constateert dat Iraakse christelijke families worden verwaarloosd door de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN.

Naar schatting zijn er ongeveer 15.000 Iraakse christenen die onderdak in Jordanië zoeken. Taimoorazy en haar collega’s ontmoetten tijdens hun verblijf in Jordanië zo’n dertig Iraakse christelijke families. “Ze wonen in arme buitenwijken van Amman,” zegt ze. Ze beschrijft hoe klein de woningen zijn. “Er is geen privacy. Ze klagen dat de juiste hulp niet bij hen terechtkomt. Verschillende liefdadigheidsorganisaties komen, maar ze geven onvoldoende hulp. UNHCR heeft de meesten van hen nog geen vluchtelingenstatus verleend.”

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Taimoorazy is van plan om volgende maand naar het Verenigd Koninkrijk af te reizen, om daar het bewustzijn te vergroten van de situatie van de Iraakse christenen in Jordanië. Dat wil ze doen door in gesprek te gaan met het parlement en het organiseren van een aantal bijeenkomsten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher