Bernhard Reitsma

God

30 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Leven in een diverse samenleving: "Weet als christen wie je zelf bent"

De islam daagt christenen uit. Wat is de roeping van christenen in een multireligieuze maatschappij? Met die vraag houdt Bernhard Reitsma zich bezig. De hoogleraar wordt tijdens binnenkort tijdens het startsymposium ‘Diversiteit, islam en professionaliteit’ geïnstalleerd als lector Diversiteit en Professionaliteit.

De CHE is een bruisende christelijke hogeschool en kenniscentrum. In alle studies staan mens en maatschappij centraal. De CHE vindt het belangrijk dat je je geloof bij je werk betrekt!

Hoe ga je als bezielde, gelovige professional om met diversiteit en islam in de samenleving? Dat is de centrale vraag tijdens het startsymposium, dat op 7 februari plaatsvindt op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Gelovig zijn én als professional werken in een wereld met veel verschillende levensvisies: dat kan behoorlijk schuren. Zowel bij jezelf als in je professionele praktijk. Zeker als er ook religie in het spel is.

Gelovig zijn én als professional werken in een wereld met veel verschillende levensvisies: dat kan behoorlijk schuren. Hoe komt dat in de praktijk tot uiting?
“Denk aan een christelijke relatietherapeut die een islamitisch stel begeleidt. In hoeverre zou je iemand adviseren om steun te zoeken in de eigen religieuze traditie? Kun je dat wel doen als christen? Dit zijn relevante vragen. Zeker als je er zelf van overtuigd bent dat de islam geen weg tot God is. Ook in het ziekenhuis kan het schuren. Sommige moslims zijn bijvoorbeeld tegen palliatieve sedatie, het toedienen van verdovende middelen aan mensen die stervende zijn. Dat bestrijdt de pijn, maar verkort ook soms het leven. Dat bepaalde moslims dit niet willen ontvangen, is omdat ze bij volle bewustzijn voor Allah moeten verschijnen, om rekenschap te kunnen afleggen van hun leven. De prijs die ze daarvoor betalen is een intense pijn. Hoe ga je hier als arts mee om?”

Om bij je voorbeeld te blijven. Welke handreiking kun je meegeven aan die christelijke relatietherapeut?
“Realiseer je dat je binnen je beroepswereld niet geroepen bent om cliënten uit hun eigen leefwereld te trekken. Als professional ben je niet verantwoordelijk voor het feit dat anderen een andere levensovertuiging hebben. Blijf zo dicht mogelijk bij je vakgebied. Er zijn voldoende algemene principes die je kunt hanteren zonder dat je je eigen identiteit tekort doet. Zoek gemeenschappelijke waarden die ook binnen de moslimgemeenschap worden gehanteerd. En laat vandaar uit iets zien en proeven van je christelijke levensovertuiging."

"Wie niet overtuigd is van zijn of haar eigen geloofsovertuiging is snel geneigd om muurtjes op te bouwen."

Merk je dat christenen het lastig vinden om op de werkvloer met verschillende levensvisies om te gaan?
“Soms,” antwoordt de hoogleraar. “De verzuiling is ten einde. Dat betekent dat het voor sommigen steeds onduidelijker wordt wat het betekent om christen én professional te zijn. Decennia geleden was het een automatisme dat christelijke studenten in de beroepswereld terechtkwamen in christelijke instellingen en organisaties. Dat is niet meer zo. Zelfs op de zogenoemde BibleBelt is het niet meer vanzelfsprekend dat ‘iedereen’ dezelfde overtuiging deelt. Ook daar neemt diversiteit toe.

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor het feit dat een toenemend aantal jongeren kampt met een burn-out. Ik zeg niet dat de toegenomen diversiteit dé oorzaak is, maar ik denk dat het wel degelijk een rol kan spelen. Leven in een wereld met veel verschillende levensvisies vraagt soms veel energie.”

Op welke manier kan de levensvisie van een moslim verrijkend zijn voor christenen?
“Onlangs gaf ik een minor op de CHE. In de zaal zat ook een islamitische student. Als docent vond ik haar inbreng verrijkend. Ik kan als professional veel over de islam vertellen maar wanneer iemand midden in de islamitische traditie staat en daarover vertelt, leidt dat tot een inhoudelijker gesprek en meer onderling begrip.”

"Verdiepen in de ander is niet één of ander missionair project, maar een levensstijl. Alleen op die manier kun je het evangelie zichtbaar maken."

De grote steden tellen een aantal wijken met relatief veel moslims. Op die plekken geven christenen hun geloof handen en voeten. Hoe kun je in die situatie relaties leggen zonder dat je christelijke identiteit verwatert?
“Het belangrijkste is: weet wie je zelf bent. Je kunt alleen open staan naar anderen als je weet wie je zelf bent. Wat geloof ik? Door wie laat ik mijn identiteit bepalen? Mensen die het meest open zijn naar andersdenkenden weten vaak het beste wat hun overtuiging is. Wie niet overtuigd is van zijn of haar eigen geloofsovertuiging is snel geneigd om muurtjes op te bouwen. Als je zeker bent van je geloofsovertuiging, ben je ook niet bang dat je onderuit gaat.

Ten tweede is het de uitdaging om niet te denken in termen van ‘wij versus zij’. Uiteraard zoek je als christen altijd mensen waarmee je iets gemeenschappelijks hebt en dan kom je al snel bij medegelovigen uit. Maar uiteindelijk hebben christenen en niet christenen dezelfde genade van God nodig. Heb de moed om over grenzen heen relaties te bouwen. Verdiepen in de ander is niet één of ander missionair project, maar een levensstijl. Alleen op die manier kun je het evangelie zichtbaar maken.”

Met Gert-Jan Segers spreek je binnenkort tijdens het startsymposium. Waar ga je het over hebben?
“Ik ga in op actuele problemen rondom diversiteit. We willen graag een inclusieve samenleving zijn, maar in de praktijk blijkt dat erg ingewikkeld te zijn. Ook in ons land stellen we veel grenzen aan mensen die niet mee mogen doen. Die problematiek wil ik uitlichten. We hebben een verhaal/kader nodig om met verschillende levensvisies om te gaan. In mijn lectorale rede wil ik ook ingaan op wat de Bijbel zegt over diversiteit en de rol van de professional.”

Wil je meer weten over het symposium op 7 februari of je aanmelden? Klik dan hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Deze theoloog zet de tv niet uit bij een vloek

"Ik zet de tv zelf alleen uit als ik er misbruik mee ondersteun, zoals bij porno. Voor de rest geldt voor mij: kom maar op," zegt filmmaker en theoloog Kees-Jan Mulder in het Nederlands Dagblad."Tot nu toe heb ik vloeken buiten mijn films gehouden, omdat er best creatieve oplossingen zijn waarmee je de achterliggende woede (of nonchalance) toch kunt laten voelen. Maar als kijker zet ik de tv niet uit. Ik stoot mijn vrienden ook niet af omdat ze er zo af en toe een ‘Jezus!’ uitfloepen. Ik vind het wel verrot. Omdat het gaa...

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
Vakanties
Hier adverteren?

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...
CIP+

Als gescheiden en single predikant is het niet altijd even gemakkelijk

Predikant Rebecca Onderstal is gescheiden van haar man. Ze heeft een boek geschreven, Mooi niet alleen over hoe het is om single te zijn. In de videoserie van CIP.nl gaat ze daarover in gesprek met Rik Bokelman. In deel 1 vertelt ze over haar echtscheiding. En ze vertelt waar ze tegenaan loopt als single. “Het is een mysterie waarom twee mensen niet met elkaar verder kunnen.” De predikant was 12,5 jaar getrouwd en heeft drie kinderen gekregen. “Ik woonde in een prachtig huis, in een pastorie van de kerk. Da...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Hoe Trinity bevriend raakte met monniken en zusters

In deze uitzending van Hour of Power is Elbert Smelt, de zanger van Trinity in gesprek met Jan van den Bosch. Hij verkeert in bijzonder gezelschap, namelijk zuster Greta en zuster Annelies van ‘De Zusters Moeder van Vrede’.Ze hebben een bijzondere vriendschap met elkaar en delen dezelfde passie voor God. Ze ontmoetten elkaar bij een optreden van Trinity in Vlaanderen. Zuster Greta: "Dat was de eerste keer dat we ze spraken. Ik vond het heel bijzonder dat ze tijdens de pauze contact maakten met de mensen die kwame...