Judith van der Veer

God

29 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom kinderwerk zonder gebed geen vrucht draagt

Gebed is de motor van evangelisatiewerk, ook tijdens een Vakantie Bijbel Week (VBW) en op kinderbijbelclub. Om de kracht en noodzaak van gebed te onderstrepen organiseert Evangeliestek toerustingsavonden over gebed als dragende kracht in (kinder)evangelisatiewerk. Judith van der Veer (projectmedewerker Evangeliestek) en de beide sprekers van de toerustingsavonden, Eefje van de Werfhorst en Jan-Dirk Liefting, beantwoorden een aantal vragen.

Het LCJ is een actieve jongerenorganisatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken, met hart voor jongeren!

Het gebed neemt tijdens een Vakantie Bijbel Week en op een kinderbijbelclub een belangrijke plaats in. Waarom?
“Bidden is onze lege handen ophouden, in het diepe besef dat alleen God ze vullen kan,” legt Judith uit. “Gebed onderstreept onze diepe afhankelijkheid van de Heere God, Die ons vanuit Zijn rijkdom vervullen kan. Het thema voor de toerustingsavonden is daarom ‘met lege emmers naar de Bron’. Christus wil ons als de Bron van levend water vullen door Zijn Heilige Geest. Alleen zo kan kinder(evangelisatie)werk vrucht dragen.
Tijdens de Vakantie Bijbel Week en op een kinderbijbelclub mogen kinderen ontdekken dat we met God mogen spreken. Hij zoekt in Zijn ontferming mensen op en wil naar hen luisteren als ze tot Hem bidden. Dat is een wezenlijk aspect van het christelijk geloof en het is heerlijk als kinderen ontdekken dat God de Hoorder is van het gebed.”

Eefje onderstreept dat de vrucht op het evangelisatiewerk “niet ons werk is, maar Gods werk. Hij schakelt mensen in als instrumenten om Zijn Woord door te geven. In dit werk zijn we daarom ook helemaal afhankelijk van Hem. Daarom is het gebed zo belangrijk. Het gaat om het bidden voor de kinderen en voor de leiding. Het is ook belangrijk dat de hele kerkelijke gemeente biddend betrokken is bij het evangelisatiewerk. Het doorgeven van het Woord binnen en buiten de gemeente is immers de opdracht van de kerk.

"Bidden is onze lege handen ophouden, in het diepe besef dat alleen God ze vullen kan."

Tijdens een Vakantie Bijbel Week of op een club is het belangrijk dat kinderen die de Bijbel niet kennen weten wat bidden is, waarom we bidden, wat je mag bidden en hoe je bidt. Waarom sluiten we eigenlijk onze ogen en vouwen we onze handen?” Jan Dirk voegt toe dat het helpt “om op een heel open manier met en voor de kinderen te bidden. Zo leer je hen op een natuurlijke manier bidden en zullen ze zelf ook sneller gaan bidden.”

Kun je aan de hand van een voorbeeld duidelijk maken wat de kracht van gebed is?
Judith: “Als een clubmiddag of VBW-morgen gedragen wordt door gebed, ontdek je dat God heel verrassende dingen doet. Bijvoorbeeld dat het in een heel natte week of op een heel natte dag precies droog is als er buitenactiviteiten zijn met de kinderen. Ook in die heel praktische dingen wil God voorzien. Dat er rust en aandacht is tijdens het vertellen uit de Bijbel, terwijl de groep anders heel druk en onrustig kan zijn. Dat juist die kinderen er zijn, die eigenlijk ergens andere ook leuke activiteiten te doen hadden. Dat het verhaal dat die middag verteld wordt, aansluit bij de vragen van een kind of bij iets wat een kind heeft meegemaakt. Dat je in met een kind persoonlijk het Evangelie verder kunt uitleggen en je merkt dat een kind ontdekt dat het zijn of haar leven raakt. Dat de God van de Bijbel leeft!”

Jan Dirk merkt dat gebed een bijzondere rust met zich meebrengt. “Gebed zal in veel situaties eerst jouzelf veranderen en niet altijd de omstandigheden.” “Bij een Vakantie Bijbel Week zijn veel mensen betrokken en het vraagt veel voorbereiding en organisatie,” voegt Eefje toe. “Samen vooraf bidden om de leiding van Gods Geest geeft verbondenheid en wekt vertrouwen dat God Zijn Woord nooit leeg zal laten terugkeren. Dat geeft moed om aan het werk te gaan. God zal immers Zelf Zijn werk doen.

Er zijn tal van Bijbelse voorbeelden te noemen, waaruit blijkt dat God het gebed verhoort: bijvoorbeeld Hanna die bad om een kind, de discipelen bij de storm op het Meer van Galiléa. Er komen ook nu mensen tot geloof, voor wie het begin ligt in het bezoeken van een Vakantie Bijbel Week of een kinderbijbelclub. Daar hebben ze voor het eerst gebeden en God heeft doorgewerkt in hun leven.”

Corrie ten Boom heeft eens gezegd: “wie geen tijd heeft om te bidden, werkt harder dan God van hem vraagt.”

Wat is in jouw ogen een onder christenen veelvoorkomend misverstand over gebed?
“Vaak vormt gebed de sluitpost op ons werk, ook in het kinder(evangelisatie)werk,” antwoordt Judith. “Waarbij we ons hard inspannen, veel activiteiten kunnen ontplooien en tenslotte bidden of God het wil zegenen. Corrie ten Boom heeft eens gezegd: “wie geen tijd heeft om te bidden, werkt harder dan God van hem vraagt.” Dat onderstreept dat gebed onmisbaar en van wezenlijk belang is. De Bijbel roept ons op om te volharden in het gebed, om te bidden zonder ophouden en onze verlangens in álles aan God bekend te maken door bidden en smeken. Gebed moet dus niet ons reservewiel, maar ons stuurwiel zijn. Ik hoop dat de toerustingsavonden ons er opnieuw bewust van maken dat het gebed de dragende kracht mag zijn in het evangelisatiewerk. Omdat het zo bevrijdend is dat God door ons heen wil werken en grote dingen wil doen als we veel van Hem verwachten.”

Eefje: “Er zijn veel vragen rondom de verhoring van het gebed. Verhoort de Heere wel elk gebed? Hij hoort en verhoort elk gebed dat gebeden wordt ‘in de Naam van Jezus’. Maar wanneer bid je ‘in de Naam van Jezus’? In ieder geval hoort daarbij: ‘Uw wil geschiede’. En dat laatste is voor ons vaak heel moeilijk. Wij denken al gauw te weten wat het beste is. Jan Dirk Liefting merkt op dat gebed vaak “als een soort ritueel wordt gezien en ook zo in de praktijk wordt gebracht.”

Eefje en Jan Dirk zullen tijdens de toerustingsavonden als spreker hun ervaringen delen. Jan Dirk is voormalig ondernemer en initiatiefnemer van de Stichting Evangelisatie Sjofar, waarvoor hij als evangelist werkzaam is. Eefje is docent godsdienst aan de pabo van Driestar educatief. Ze heeft gewerkt in het basis- en voortgezet onderwijs, ervaring in het Vakantie Bijbel Week werk en in het jeugdwerk.

In hun lezing zullen Jan Dirk en Eefje ingaan op de vraag wat bidden is. Ze willen delen hoe gebed de dragende kracht kan vormen in het evangelisatiewerk. Daarnaast willen ze met kinder(evangelisatie)werkers nadenken over de vraag hoe we kinderen zelf leren bidden en hoe we omgaan met hun vragen over gebed en gebedsverhoring.

Klik hier voor meer informatie over de toerustingsavonden van Evangeliestek.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
Vakanties
Hier adverteren?

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

Ds. A. J. Post aan de slag in hervormd 't Harde

"We hebben het beroep vanuit de hervormde gemeente van 't Harde aangenomen. In vertrouwen op onze Hemelse Vader willen we deze weg gaan," laat ds. A. J. Post weten via Facebook. De predikant volgt in de Gelderse plaats ds. D. Dekker op. Dekker ging in 2016 met emeritaat. Post staat momenteel op de kansel in Nieuw-Beijerland, waar hij in 2011 voor het eerst aan de slag ging als gemeentepredikant. Op 't Harde luiden de klokken van de @HervGemElim!! Welkom dominee @AlfredPost! pic.twitter.com/8ZKdsGNapv &mdash...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting: