Nieuws

26 januari 2018 door ANP | Reformatorisch Dagblad

SGP-Europarlementariër Bas Belder zwaait af; conflict onopgelost

De in opspraak geraakte SGP-Europarlementariër Bas Belder keert na de verkiezingen in 2019 niet terug in het Europees Parlement. De 71-jarige Belder gaat met pensioen, meldt het ANP. Het SGP-hoofdbestuur en SGP-Europarlementariër Belder kunnen niet tot overeenstemming komen over de financiële verantwoording van de maandelijkse onkostenvergoeding van de politicus.

Belder ruziede afgelopen jaar met het partijbestuur. Hij wil niet zeggen waaraan hij de onkostenvergoeding besteedt die hij van het Europees Parlement ontvangt, hoewel hij dat zijn partij had beloofd. De kwestie is nog altijd niet opgelost.

Zijn beoogd opvolger is Bert-Jan Ruissen, die nu nog op het ministerie van Landbouw werkt aan het Europees landbouwbeleid. Ruissen (45) werkte eind jaren negentig al voor de Brusselse fractie waarvan de SGP deel uitmaakte en "voelt zich thuis in internationale fora". Over de verantwoording van vergoedingen zegt Ruissen "heldere afspraken" te hebben gemaakt met het partijbestuur. "Als volksvertegenwoordiger moet je je niet alleen intern, maar ook naar buiten verantwoorden. Het gaat tenslotte om belastinggeld.''

De leden van de SGP moeten nog wel met de voordracht van Ruissen instemmen, maar dat is doorgaans niet meer dan een formaliteit.

Lees ook: SGP-Europarlementariër Bas Belder weigert gesprek met Reformatorisch Dagblad.

Foto: SGP

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.