joni

Nieuws

26 januari 2018 door Hendriëlle de Groot

Joni Eareckson Tada over euthanasie: "Als christenen niks doen, wordt VS als Nederland"

De gerenommeerde Amerikaanse auteur Joni Eareckson Tada waarschuwt dat de Verenigde Staten de kant op gaan van Canada of andere liberale, Europese landen zoals België en Nederland, als het gaat om euthanasie. Tenzij christenen zich verzetten tegen deze trend, schrijft The Christian Post.

De 68-jarige Eareckson Tada gaf een toespraak tijdens de jaarlijkse Evangelicals for Life conferentie, waarin ze over het onderwerp 'waardigheid met een handicap' sprak. Ze is de oprichtster van de Joni and Friends International Disability Center. Op 17-jarige leeftijd raakte ze verlamd, toen ze in ondiep water dook. Sindsdien zit ze in een rolstoel en zet ze zich met haar stichting in voor gehandicapten in de hele wereld. Tijdens haar toespraak benadrukte ze dat een grote meerderheid van de Amerikanen en veel christelijke artsen euthanasie omarmen als een 'moreel aanvaardbare' mogelijkheid, als patiënten lijden aan terminale ziektes. Ze vreest dat de VS de kant op gaan van de meer progressieve landen in de komende jaren.

“28 procent van de evangelicals vindt dat het toelaatbaar is dat artsen mensen helpen bij het sterven,” zei Tada, verwijzend naar een vragenlijst van LifeWay die in 2016 is afgenomen. “Dat laat mij zien dat we in de eerste plaats geen Bijbels wereldbeeld hebben over lijden en niet weten hoe we ermee om moeten gaan. We willen het verdoven, eraan ontsnappen, euthanaseren. We willen er alles aan doen, behalve ermee leven. In de tweede plaats zijn we er bang voor.”

Hoewel euthanasie in 44 staten van de VS illegaal is en in zes staten wettelijk is toegestaan, waarschuwt Tada dat de VS zich op een hellend vlak bevindt. “Sommigen willen niet dat hun dood een pijnlijke en moeilijke dood wordt. Ja, dat is begrijpelijk, maar in plaats van middelen in wetgeving om te zetten, die mensen het recht geven om te sterven, kunnen we ook middelen omzetten in betere pijnbestrijding, pijntherapieën ontwikkelen en mensen uit hun sociale isolement halen.”

“In België luistert de rechter naar je als je als 12-jarige vindt dat je ondraaglijk lijdt en ouders kunnen niet ingrijpen. Dat is krankzinnig,” zei Tada. “Welk gerechtshof denkt nu dat een kind psychologisch onderscheid kan maken tussen leven en dood?”

In Nederland is euthanasie zo normaal geworden, dat 4,5 procent van de sterfgevallen daardoor veroorzaakt wordt. In 2016 stierf een man aan euthanasie vanwege zijn alcoholverslaving, wat leidde tot veel internationale media-aandacht en ophef. In het Verenigd Koninkrijk kreeg een moeder in 2014 het recht van het hooggerechtshof om haar 12-jarige dochter die aan een groot aantal niet-levensbedreigeinde ziektes lijdt, te laten euthanaseren. In 2016 nam Canada een wet aan die mensen die ongeneeslijk ziek zijn, in staat stelt om euthanasie aan te vragen.

“Als christenen zich niet verzetten, weet ik zeker dat we de weg inslaan van Canada of Engeland. Hopelijk niet die van België of Zwitserland, waar je euthanasie kunt krijgen als je depressief bent,” zei Tada.

Ze benadrukt dat christenen meer moeten doen dan zich uitspreken tegen euthanasiewetgeving, maar ook mensen uit de buurt moeten helpen die een ernstig gehandicapt kind hebben. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld een gehandicapt persoon helpen, die door een ziekte of andere beperking geïsoleerd is geraakt van de wereld, zodat hij zich weer verbonden voelt met de samenleving.

“Lange tijd betekende pro life zijn alleen maar dat je tegen abortus moet zijn. Maar het is meer dan dat. (….) Het betekent dat je betrokken moet raken bij iemands leven en sociale ondersteuning moet bieden. Er is zoveel gepraat over inclusiviteit in kerken. Ook mensen met een handicap willen tot het lichaam van Christus behoren”, ging ze verder. “We moeten af van de mechanistische, abstracte en theoretische benadering van het christendom. De mouwen opstropen, betrokken raken bij het leven van mensen.”

Ze herinnert zich het ernstige ongeluk uit haar eigen leven, meer dan vijftig jaar geleden. Ze verkeerde in zo'n grote wanhoop, dat ze haar vrienden zelfs smeekte de slaapmiddelen van hun moeder of de scheermessen van hun vader te brengen. “Wat mijn leven veranderde, waren christelijke vrienden die mij niet alleen het Woord gaven, maar mij ook hun tijd en liefde gaven,” zei Tada.

Ze heeft een herziene versie van haar boek 'When Is It Right To Die' uitgegeven, dat gaat over hoe christenen moeten reageren op de trend dat euthanasie steeds vaker voorkomt. Binnenkort komt het boek uit.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher